Skip to content

Wat zijn plug-ins en hoe werken ze?

11 de juli de 2021
LedePhoto Photobypicjumbo.comfromPexels 5c2ab490c9e77c00016c4c85

Plug-ins zijn van oudsher een integraal onderdeel van computergebruik, surfen op het web en het maken van inhoud voor internet. En daarbij hebben ze een belangrijke rol gespeeld om ervoor te zorgen dat de basisfuncties van zelfs onze meest alledaagse online activiteiten goed en soepel werken, inclusief het bekijken van documenten, films kijken en meer. Hier is het overzicht van plug-ins en hoe ze werken.

Wat zijn plug-ins?

Plug-ins zijn software-toevoegingen waarmee computerprogramma’s, apps en webbrowsers kunnen worden aangepast, evenals de inhoud die door websites wordt aangeboden. Hoewel plug-ins nog steeds worden gebruikt als add-ons om programma’s en apps aan te passen, is hun gebruik in webbrowsers enigszins afgenomen, ten gunste van het gebruik van browserextensies. Plug-ins zijn ook allemaal kleine add-ons die de inhoud die u als online maker publiceert, optimaliseren. Als contentconsument zijn zij de extra’s waarmee u het internet op talloze manieren kunt ervaren, waaronder afbeeldingen, geluid, video’s en animatie. Plug-ins helpen webpagina’s en websites ook om meer te zijn dan alleen grote blokken tekst; er zijn plug-ins om uw blogberichten beter te laten ranken, om YouTube- en Vimeo-video’s op uw website weer te geven, of zelfs om de lettertypen van uw website aan te passen.

Wat zijn enkele goede plug-ins om te hebben en waarom?

De eens veelgebruikte webbrowser-plug-ins zijn uit de gratie geraakt doordat populaire browsers ze niet langer ondersteunen en ze vervangen door browserextensies. Er zijn een paar plug-ins die nog steeds nuttig zijn bij dagelijks computergebruik en browsen. Hier zijn een paar goede plug-ins om uw gebruikerservaring aan te passen met surfen op het web, het maken van inhoud en met uw favoriete apps en programma’s:

 • Adobe Acrobat Reader: We worden tegenwoordig allemaal geacht pdf’s te bekijken. Met deze plug-in kunt u die belangrijke documenten openen en bekijken.
 • Bukkit-plug-ins: Voor degenen die van Minecraft houden, Bukkit-plug-ins zijn een soort plug-in die talloze manieren bieden om aan te passen hoe de sandbox-videogame kan worden gespeeld. Met deze plug-ins kun je dingen doen zoals meerdere werelden binnen je server, bepaalde regio’s van je server beschermen om je creaties te beschermen, of zelfs kaarten van je werelden maken die in realtime worden bijgewerkt.
 • HP-afdrukservice: Hiermee kunt u afdruktaken van een Android-apparaat naar een HP-printer sturen. Deze plug-in kan als een app worden gedownload uit de Google Play Store.
 • Samsung-afdrukservice: hiermee kunt u afdrukken vanaf mobiele Samsung-apparaten en vanaf de meeste Android-apparaten. Met deze plug-in kunnen afdruktaken ook naar een groot aantal verschillende printers worden verzonden, waaronder: Brother, Canon, Dell, Lexmark, Sharp en Xerox. U kunt deze ook downloaden uit de Google Play Store.
 • WordPress-plug-ins: als u een blogger bent op WordPress, zijn deze plug-ins een geweldige manier om het uiterlijk en de inhoud van uw website aan te passen.

De Adobe Flash Player wordt na december 2020 niet meer ondersteund.

Algemene plug-ins krijgen zoals Adobe Acrobat, Adobe Flash en plug-ins voor WordPress

Adobe Acrobat Reader en Adobe Flash Player zijn twee van de meest voorkomende browser-plug-ins waarmee we eenvoudige dingen kunnen doen, zoals video’s bekijken en PDF-documenten bekijken. Ze worden zo vaak gebruikt dat ze in veel browsers en pc’s al zijn geïntegreerd. Flash wordt echter niet langer ondersteund, dus het moet voorzichtig en spaarzaam worden gebruikt. WordPress-plug-ins zijn voor degenen die hun eigen inhoud willen maken en ontwikkelen met behulp van een WordPress-website. Er zijn duizenden plug-ins waar WordPress-bloggers en website-eigenaren uit kunnen kiezen om het uiterlijk en de inhoud van hun websites aan te passen. Als je deze plug-ins nog niet hebt, kun je ze als volgt vinden.

Adobe Acrobat Reader downloaden

Adobe Acrobat Reader is gratis te downloaden en te gebruiken. U kunt het downloaden van de Acrobat Reader-website. Met de gratis versie kunt u PDF-documenten bekijken, afdrukken, ondertekenen en annoteren.

Flash-plug-ins inschakelen

Met de Adobe Flash Player-plug-in kunnen we dingen als YouTube-video’s bekijken en .swf-animaties en afbeeldingen bekijken. Veel browsers worden al geleverd met Adobe Flash Player, dus het enige dat u hoeft te doen om er gebruik van te maken, is het inschakelen wanneer een website die u vertrouwt u daarom vraagt, of de instellingen van uw browser aanpassen zodat het altijd is ingeschakeld/toegestaan. Hier leest u hoe u Adobe Flash Player kunt inschakelen in twee van de meest populaire browsers: Google Chrome en Microsoft Edge.

Hoe Adobe Flash Player in Chrome in te schakelen

 1. Open Chroom en navigeer naar uw gewenste website.

 2. Selecteer in de zoekbalk van Chrome, links van het webadres van de website, de Slot icoon of de Info pictogram, een kleine ‘i’ in het midden van een cirkel.

 3. Wanneer een menu verschijnt, selecteer Site-instellingen. Er wordt een nieuw browsertabblad geopend.

  De kop "Site-instellingen" in Chrome

 4. Vind de Flash rubriek.

  De Flash-kop in Chrome-site-instellingen

 5. Selecteer onder de vervolgkeuzelijst Toestaan om Flash in Google Chrome in te schakelen.

  De opdracht Toestaan ​​voor Flash in Chrome

Hoe Adobe Flash Player in Microsoft Edge in te schakelen

 1. Open Microsoft Edge.

 2. Selecteer de drie puntjes pictogram in de rechterhoek van het scherm. Er verschijnt een menu.

  Het menu Meer in Edge

 3. Selecteer in het menu dat verschijnt Instellingen.

  Instellingen in Edge

 4. Selecteer Sitemachtigingen.

  De kop Sitemachtigingen in Microsoft Edge

 5. Klik op de pijl naast Adobe Flash.

  Adobe Flash in de sitemachtigingen van Edge

 6. Klik op de schakelaar naast Vragen voordat u Flash start naar Aan om Flash in te schakelen.

  De schakelaar "Vragen voordat Flash wordt uitgevoerd" in Edge

 7. Start Edge opnieuw om uw wijzigingen door te voeren.

WordPress-plug-ins vinden

Met WordPress-plug-ins kunnen bloggers en makers van inhoud zoveel meer doen dan alleen tekstberichten publiceren; bloggers en website-eigenaren kunnen dingen toevoegen zoals afbeeldingsgalerijen, video’s en zelfs Instagram-feeds weergeven.

Een screenshot van de WordPress.org Plugins-pagina. U kunt zoeken naar duizenden plug-ins voor gebruik op uw WordPress-website.

De meeste WordPress-plug-ins zijn alleen beschikbaar voor website-eigenaren die zich abonneren op het zakelijke premiumplan van WordPress. Er is een enorme verzameling WordPress-plug-ins op internet en een van de grootste doorzoekbare verzamelingen WordPress-plug-ins is de pagina WordPress.org Plugins. Op de pagina Plug-ins kunnen WordPress-gebruikers door duizenden plug-ins bladeren die ze rechtstreeks kunnen downloaden voor gebruik op hun eigen websites. Enkele van de meest bekende WordPress-plug-ins zijn:

 • Akismet: Elimineert spamachtige opmerkingen.
 • Jetpack: Helpt bij zoekmachineoptimalisatie en betrokkenheid van de gemeenschap.
 • Yoast SEO: Een andere die ook helpt met SEO.