Skip to content
5G

Wat zijn privé 5G-netwerken?

24 de juni de 2021
factory internet c8d09407d7f64f70abbcca4684b9b761

Privénetwerken zijn niet nieuw, maar krijgen met 5G een geheel nieuwe vorm. Een bedrijf dat voordelen met lage vertraging en ultrahoge snelheid binnenshuis wil brengen voor zijn eigen doeleinden, moet verbinding maken met een bestaand openbaar netwerk of een privénetwerk bouwen. 5G, vooral wanneer het wordt gebruikt in sectoren zoals productie, vervaagt de grens en versterkt de relatie tussen fysieke productie en digitale technologie. De realtime datamogelijkheden van 5G maken toepassingen van de volgende generatie mogelijk, en in combinatie met slimme technologie, cloudcomputing en verbeterde automatisering is het een drijvende kracht achter de vierde industriële revolutie.

Wat is een privénetwerk?

Ook wel NPN’s (niet-openbare netwerken) genoemd, zijn privé 5G-netwerken vergelijkbaar met de 5G die over de hele wereld beschikbaar is: dezelfde technologie wordt gebruikt en ze bieden enkele van dezelfde voordelen. Het verschil is dat ze privaat, dus ze zijn niet voor iedereen beschikbaar. Deze netwerken worden uitsluitend ingezet voor niet-openbaar gebruik, zoals voor scholen, ziekenhuizen, fabrieksvloeren en andere bedrijven of overheidsinstellingen. Ze zijn op zichzelf staand en kunnen overal worden gebouwd, zoals in specifieke gebouwen of fabrieken. Omdat ze niet door het publiek worden gebruikt, hoeft het bedrijf niet te wachten tot de uitrolplannen zijn voltooid of duizenden mensen de ether verstoppen en de prestaties van het netwerk negatief beïnvloeden.

Voordelen van privé 5G-netwerk

Er zijn verschillende voordelen verbonden aan particuliere 5G-netwerken die niet worden gerealiseerd in openbare. De meest voor de hand liggende is gecontroleerde netwerkbelasting. 5G dat door iedereen kan worden gebruikt, kan vastlopen (ondanks de hoge snelheden van 5G) met duizenden apparaten die strijden om bandbreedte, waardoor waardevolle belasting wordt weggenomen van enkele van de meer hongerige en belangrijke use-cases. Een fabriek die privé 5G gebruikt, kan deze bijvoorbeeld alleen toegankelijk maken voor scenario’s die veel bandbreedte vereisen met betrekking tot productie of verkoop, of AR, VR, automatisering, videoconferenties, bewaking, robotica, grote gegevensoverdracht, analyse, sensoren, enz. Het grootste deel van de capaciteit van het netwerk kan worden toegewezen aan slechts een handvol dingen om ze allemaal met maximale efficiëntie te laten werken, iets dat veel moeilijker te controleren is in een openbaar netwerk. Bovendien hoeven gegevens niet meerdere routers te passeren, omdat alle bronnen die nodig zijn voor het netwerk op één locatie zijn ondergebracht. Een openbaar netwerk behandelt zijn gegevens openbaar en moet duizenden gebruikers tegelijk bedienen. Een campus, ziekenhuis of particulier bedrijf dat een niet-openbaar 5G-netwerk gebruikt, kan edge computing gebruiken om al zijn gegevens in de buurt of op locatie te verwerken voor meer veiligheid en snellere communicatie, en onderhoud kan intern worden gedaan met hun eigen ondersteuningsteam .

Hoe ze worden ingezet

Een openbaar 5G-netwerk kan op twee manieren worden ingezet. Het bedrijf kan zijn eigen hardware kopen en hulp krijgen van een bestaande netwerkoperator of het kan de volledige implementatie zelf doen door zijn eigen 5G-spectrum aan te schaffen. 3GPP beschrijft ze als volgt:

  • Als een openbaar netwerk-geïntegreerde NPN (PNI-NPN), een niet-openbaar netwerk dat wordt ingezet met ondersteuning van een PLMN.
  • Als een stand-alone NPN (SNPN) die wordt beheerd door een NPN-operator en niet afhankelijk is van netwerkfuncties die worden geleverd door een PLMN (public land mobile network).

Een voorbeeld van een particulier 5G-netwerk is wat Verizon Business biedt. Hiermee kunnen bedrijven hun eigen privé 5G-netwerk ter plaatse inzetten. Ze toonden dit eind 2020 aan toen ze binnenceltests uitvoerden die gericht waren op 5G in gebouwen, zodat hoogwaardige mmWave-dekking kan worden gerealiseerd voor binnenruimten zoals productiefaciliteiten, magazijnen en scholen. Volgens Verizon:

Een privaat 5G-netwerk biedt klanten de mogelijkheid om de cloud binnen hun faciliteit te hebben. Het zal de inspanningen voor bedrijfsautomatisering en digitalisering versnellen, en met Verizon’s mmWave-bandbreedte en -betrouwbaarheid, biedt het de schaalbaarheid om enorme aantallen apparaten te beheren, samen met geavanceerde mogelijkheden zoals Edge AI, computervisie en andere opkomende technologieën.

Sommige van AT&T’s mmWave 5G enterprise-klanten gebruiken on-premise edge compute-hardware om privé 5G-netwerken voor hun bedrijf te testen. Sommige use-cases omvatten augmented reality in winkels en autonome auto’s die geen ingebouwde gegevensverwerkingsmogelijkheden nodig hebben.