Skip to content

Wat zijn slimme kleding?

4 de april de 2023
smartclothes featured 5bacde93c9e77c0025d4467a 08499c9ccaca490ea6ee8501bc197999

Slimme kleding, ook vaak aangeduid als hightech kleding, slimme kleding, slimme kleding, elektronisch textiel, slim textiel, e-textiel, monitorkleding of slimme stoffen, zijn kledingstukken die zijn verbeterd met technologie om functionaliteit toe te voegen die verder gaat dan die van het traditionele gebruik. Sommige slimme kleding maakt gebruik van geavanceerd textiel met verweven circuits, terwijl andere sensoren en aanvullende hardware implementeren om het zijn slimme functionaliteit te geven. Veel slimme kleding kan via Bluetooth of Wi-Fi verbinding maken met een app of programma op een secundair apparaat. Deze draadloze connectiviteit is echter niet nodig om een ​​kledingstuk te classificeren als een soort slimme kleding.

Wat zijn enkele voorbeelden van slimme kleding?

Verschillende kleine en grote bedrijven zijn begonnen met het integreren van technologie in hun kleding, wat ertoe heeft geleid dat in bijna elke modecategorie slimme kleding opduikt. Voorbeelden van de vele verschillende soorten hightech kleding zijn:

 • Slimme sokken: De Sensoria Smart Socks kunnen detecteren welk deel van je voeten de meeste druk krijgt tijdens je run en kunnen deze gegevens naar een smartphone-app sturen.
 • Slimme schoenen: Pizza Hut heeft geëxperimenteerd met slimme schoenen in beperkte oplage die pizza kunnen bestellen.
 • Slimme werkkleding: Samsung heeft een slim pak gemaakt dat digitale visitekaartjes kan uitwisselen, telefoons kan ontgrendelen en kan communiceren met andere apparaten.
 • Slimme nachtkleding: Under Armour’s Athlete Recovery Sleepwear absorbeert warmte van het lichaam van de drager en geeft infrarood licht vrij om de slaapkwaliteit te verbeteren en het spierherstel te verbeteren.
 • Slimme sportkleding: De PoloTech-t-shirts van Ralph Lauren maken verbinding met een smartphone-app om fitnessactiviteiten vast te leggen en nieuwe trainingen aan de drager aan te bevelen.
 • Slimme vrijetijdskleding: Tommy Hilfiger integreerde technologie in sommige kleding om het productgebruik bij te houden en klanten te belonen voor de tijd die ze aan het dragen waren.

Welke bedrijven maken slimme kledingtechnologie?

Een groeiend aantal technologiebedrijven en modemerken hebben hun tenen in de slimme kledingmarkt gedoopt, en er wordt verwacht dat er meer zullen toetreden als het slimme kledingconcept populair blijkt te zijn.

Enkele van de meer bekende merken die experimenteren met slimme kleding zijn Under Armour, Levi’s, Tommy Hilfiger, Samsung, Ralph Lauren en Google. Kleinere bedrijven die een deuk in de nichemarkt maken, zijn Sensora, Loomia, Komodo Technologies en Hexoskin. Terwijl Samsung en Google veruit de grootste technologiebedrijven zijn die investeren in slimme kleding, maken kleinere bedrijven zoals OmSignal, BioMan en Awear Solutions ook indruk door hun kledinglijnen uit te brengen of door samen te werken met grotere modelabels.

Is slimme kleding duur?

Vanwege de extra kosten van de technologie die wordt gebruikt in slimme kleding, zijn ze over het algemeen duurder dan traditionele kleding. Een gewone jas kan bijvoorbeeld voor ongeveer $ 100 worden verkocht, maar een nette jas kan tussen de $ 200 en $ 500 kosten, afhankelijk van het merk.

Levi's Commuter x Jacquard by Google slimme kleding

Zoals met de meeste technische producten en modeartikelen, zullen oudere slimme kledingmodellen in prijs dalen naarmate er nieuwe uitkomen. Goedkopere imitaties van populaire producten zullen ook steeds vaker opduiken op online marktplaatsen als Wish App en AliExpress.

Waar kan ik slimme kleding kopen?

De meeste slimme kleding kan worden gekocht op de website van een merk, hoewel bekend is dat sommige fysieke winkels en online winkels van derden, zoals Amazon, ze ook in voorraad hebben. Sommige grote sportwinkels verkopen bijvoorbeeld slimme kleding van Under Armour, terwijl officiële winkels van Levi’s slimme kledingstukken van hun merk verkopen.

Zijn wearables een soort slimme kleding?

“Wearables” verwijst meestal naar fitness-trackers zoals de Fitbit Ace 3 of Apple Watch, maar het wordt ook vaak door consumenten en bedrijven door elkaar gebruikt met slimme kleding. Dit gebruik is niet noodzakelijkerwijs onjuist, aangezien de term technologie betekent die je kunt dragen. Over het algemeen moet de naam echter worden gebruikt als het gaat om hightech-accessoires zoals een smartwatch, terwijl slimme kleding moet verwijzen naar geavanceerde kleding zoals een badpak, korte broeken, t-shirts of hoeden (zoals Bluetooth-beanies).

FAQ

 • Zijn wasmachines en drogers voor slimme kleding iets?

  Nee. Slimme kleding wordt meestal net als traditionele kleding gewassen en gedroogd, maar vereist vaak extra zorg, zoals handen wassen, drogen in de droogtrommel, koud water, enz. – dezelfde soort voorzorgsmaatregelen die worden genomen met andere kleding.

 • Wat zijn de meest populaire slimme kleding?

  Fitness-tracking en lichaamsmonitoring is het meest populaire gebruik voor en wijdverspreide toepassing van slimme kleding.