Skip to content

Welke accessoires zijn nodig om Wii-spellen te spelen?

9 de september de 2021
GettyImages 80494785 589568cc3df78caebc61c260

Het Nintendo Wii-systeem wordt geleverd met alles wat je nodig hebt om de meeste Wii-spellen te spelen, namelijk de Wii-afstandsbediening en de Wii Nunchuk. Er zijn echter enkele spellen waarvoor de MotionPlus-add-on of andere Wii-accessoires zoals het Wii Balance Board vereist zijn. De informatie in dit artikel is van toepassing op alle Nintendo Wii-modellen. Je kunt ook Wii-spellen spelen op de Nintendo Wii U.

De Wii-afstandsbediening, Nunchuk en Wii Classic Controller

De Wii-afstandsbediening, die een ingebouwde bewegingsdetector heeft, is de standaardcontroller voor de Wii. De Wii Nunchuk is de joystickcontroller die via een snoer aan de afstandsbediening wordt bevestigd. De Nunchuk wordt niet voor alle spellen gebruikt, maar de Wii-afstandsbediening is altijd nodig. De Wii Classic Controller is een optionele randapparatuur die lijkt op een traditionele gamepad en kan worden gebruikt als secundaire controller. Wii-consoles die vóór 2011 zijn gemaakt, kunnen Nintendo GameCube-schijven afspelen. Om GameCube-titels te spelen, moet je een GameCube-controller of een Wii Classic-controller gebruiken.

Hoe speel je Wii-spellen met meerdere spelers

Bij veel games kunnen maximaal vier mensen tegelijk spelen, dus het is een goed idee om ten minste één extra afstandsbediening en Nunchuk te hebben. Bij sommige spellen kunnen extra spelers een Nintendo GameCube-controller of de Wii Classic Controller gebruiken, maar de eerste speler moet altijd de Wii-afstandsbediening gebruiken. Andere games vereisen meerdere bewegingscontrollers. U hebt bijvoorbeeld twee afstandsbedieningen nodig voor: Wii Tennis. Naast de officiële Nintendo-controllers zijn er ook controllers van derden voor de Wii. Er zijn ook verschillende opladers voor de Wii-afstandsbediening verkrijgbaar.

De Wii MotionPlus en Balance Board

Voor sommige spellen is meer nodig dan alleen een Wii-afstandsbediening en Nunchuk. De meest gebruikte Wii-accessoires zijn de Wii MotionPlus en het Wii Balance Board. De MotionPlus wordt bevestigd aan de onderkant van de Wii-afstandsbediening en verbetert de gevoeligheid van de bewegingsbesturing. Het wordt voornamelijk gebruikt in actie-avonturengames voor de Wii zoals Legend of Zelda: Skyward Sword. Het Balance Board volgt de voetbewegingen van de speler en wordt voornamelijk gebruikt voor Wii-trainingsspellen zoals: Wii Fit Plus. Je zou een label op de voorkant van de doos moeten zien met de randapparatuur die je nodig hebt om te spelen. Wii-spellen die MotionPlus vereisen, hebben bijvoorbeeld een afbeelding van MotionPlus met een cirkel eromheen met de tekst ‘Wii MotionPlus vereist’. Sommige spellen, zoals Wii Sports en Wii Sports Plus, wordt geleverd met het Wii Balance Board. Andere games zullen alleen zeggen dat ze compatibel zijn met een randapparaat. Bijvoorbeeld, Punch-Out! geeft aan dat het “Compatibel met Wii Balance Board” is. Dit betekent dat je alleen met de Wii-afstandsbediening en Nunchuk kunt spelen, maar met het Balance Board kun je extra dingen doen in het spel. Bekijk beoordelingen van dergelijke spellen om te zien hoe belangrijk deze compatibele accessoires zijn voordat u uw geld investeert. MotionPlus-games kunnen worden gespeeld met de MotionPlus-add-on die is aangesloten op een Wii-afstandsbediening of met de MotionPlus-compatibele Wii-afstandsbediening Plus.

Optionele Wii-controllers: Wii Wheel, Wii Zapper en meer

Sommige accessoires, zoals het Wii Wheel en de Wii Zapper, zijn altijd optioneel. Het Wii Wheel is een wiel omhulsel dat de Wii-afstandsbediening omhult. De meeste racegames hebben een bericht op de voorkant waarin staat dat ze compatibel zijn met het Wii Wheel. Wielen zijn nooit nodig om een ​​game te spelen en voegen niet veel extra functionaliteit toe, maar ze geven je wel het gevoel dat je echt aan het rijden bent. De Wii Zapper is een randapparaat voor wapens dat de Wii-afstandsbediening vasthoudt en wordt gebruikt in first-person schietspellen zoals Call of Duty: World at War en Resident Evil: The Darkside Chronicles. Net als het Wii Wheel is de Wii Zapper nooit nodig, maar het kan de gameplay wel realistischer maken. Er zijn ook optionele add-ons voor Wii-sportspellen. Bijvoorbeeld de Active Motion-bundel van Penguin United voor: Wii Sports Resort wordt geleverd met hulpstukken om van uw afstandsbediening een golfclub of een pingpongpeddel te maken.

Spelspecifieke Wii-controllers

Sommige games hebben hun eigen speciale controllers. Dergelijke titels omvatten: Rockband, Gitaar Held, en Dans Dans Revolutie. Deze games worden meestal gebundeld met hun controllers, maar niet altijd.