Skip to content

Welke e-bookformaten ondersteunt iPad?

9 de augustus de 2021
ipad ebook compatibility 56780b505f9b586a9e68277c

De iPad is een geweldig leesapparaat omdat het een breed scala aan populaire e-book- en audioboekformaten ondersteunt. De tablet van Apple wordt standaard geleverd met de iBooks-app van het bedrijf. De app werkt naadloos samen met de iBooks Store van het bedrijf, maar de iPad ondersteunt ook vele andere soorten digitale boekformaten. U hoeft alleen de juiste app te downloaden.

Er zijn tientallen e-bookformaten die u op uw iPad kunt openen, maar dit zijn de meest voorkomende:

Apple Boeken

De boeken die zijn gekocht via de Boekenwinkel hebben de ePub-indeling, maar ze zijn aangepast om Digital Rights Management te bevatten om ongeoorloofd delen of kopiëren te voorkomen. Elk digitaal ePub-boek kan worden geopend in de Boeken-app of in andere downloadbare apps.

ePub

Het open formaat ePub is een van de meest gebruikte bestandstypen voor e-books. Apps zoals iBooks en Nook kunnen ePub-bestanden lezen die zijn gekocht bij hun respectievelijke online winkels of die zijn gedownload van internet. Verschillende programma’s voor Mac en Windows converteren andere soorten e-books naar ePub-formaat.

Barnes & Noble Nook

Barnes & Noble verkoopt e-books op haar website en via de Nook-app. Krijg toegang tot deze boeken met behulp van de gratis Nook-app die beschikbaar is in de iPad App Store. Nook e-books zijn een hernoemde versie van het gebruikelijke ePub-bestandstype.

Kindle

Amazon’s Kindle is niet alleen een e-reader die concurreert met de iPad, het is ook een app voor de iPad. Lees Kindle-boeken op de iPad met de Amazon Kindle-app. Kindle e-books zijn een aangepaste versie van het Mobipocket-bestandsformaat en gebruiken de AZW-bestandsextensie.

PDF

PDF is waarschijnlijk het meest populaire downloadbare documentformaat op internet, dus u zult zeker op veel plaatsen e-books in dit formaat aantreffen. Er zijn talloze PDF-compatibele apps voor de iPad, waaronder Adobe Acrobat Reader, GoodReader en iBooks.

CBR en CBZ

CBR- en CBZ-formaten zijn verwante soorten digitale boekformaten die worden gebruikt om stripboeken en graphic novels te presenteren. Om ze op de iPad te lezen heb je een app nodig zoals de gratis Manga Storm CBR app of de betaalde app Comic Zeal.

comiXology

Amazon’s comiXology is de toonaangevende online winkel voor strips en grafische romans. Je koopt strips op de website en gebruikt vervolgens de comiXology-app op je iPad om je gekochte strips te downloaden en te lezen, die beschikbaar zijn in bestandstypen die PDF, CBZ en het eigen CMX-HD-formaat van het bedrijf bevatten.

KF8

Kindle Format 8 is de volgende generatie versie van het Kindle e-bookbestand. Het voegt ondersteuning voor HTML en CSS toe aan het bestaande Kindle-formaat en gebruikt de .AZW3-extensie. De Kindle-app op de iPad ondersteunt het KF8-formaat.

Microsoft Word

Microsoft Word maakt .docx-bestanden. Sommige e-books, meestal die welke als directe downloads worden verkocht door uitgevers in eigen beheer, hebben dit formaat. Hoewel er een aantal iPad-apps zijn die DOCX-bestanden kunnen lezen, zijn Microsoft Word voor iPad en Office voor iPad beide gratis.

Mobi

Amazon’s gebruik van een aangepaste versie van Mobi voor de Kindle maakt dit bestandsformaat een van de meest gebruikte voor e-books. Buiten de Kindle zul je hem waarschijnlijk niet al te vaak tegenkomen. De beste manier om Mobi-bestanden op uw iPad te lezen, die het Mobi-formaat niet ondersteunt, is door een programma zoals Calibre E-Book Management Software te gebruiken om de Mobi-bestanden naar ePub-formaat te converteren. Lees ze vervolgens in iBooks of een andere ePub-compatibele reader-app.

Platte tekst

Platte tekstbestanden, die de bestandsextensie .TXT hebben, verschijnen van tijd tot tijd, vooral op sites die gratis boeken in het publieke domein aanbieden, zoals Project Gutenberg. Een groot aantal apps ondersteunt platte tekstbestanden, waaronder de betaalde app GoodReader en iBooks.

Ondersteuning voor iPad-audioboeken

De iPad kan ook van pas komen als u uw boeken liever in audiovorm dan in tekst ontvangt. Enkele van de meest voorkomende typen audioboeken die door de iPad worden ondersteund, zijn:

  • Hoorbaar: Audible.com gebruikt zijn eigen indelingen (AAaa, AAX en AAX+) en is waarschijnlijk de meest populaire en meest gebruikte audioboekservice op internet. Geniet met de gratis Audible.com-app voor de iPad van elk boek van die site op je tablet.
  • MP3: Andere audioboeken worden vaak geleverd als standaard MP3-audiobestanden. Omdat dat hetzelfde formaat is als veel muziekbestanden, downloadt u een MP3 en synchroniseert u deze vervolgens met uw iPad om ernaar te luisteren met de ingebouwde Muziek-app.