Skip to content

Welke instellingen bevinden zich in het BIOS?

18 de juli de 2021
clock time speed deadline physical pressure 522425677 58b5bf013df78cdcd8b8ed71

Het Basic Input Output System bestuurt het hardware-software communicatiesysteem dat ervoor zorgt dat alle componenten waaruit een computersysteem bestaat met elkaar kunnen praten. U moet bepaalde BIOS-instellingen configureren om het correct te initialiseren. Enkele van de cruciale dingen die u moet weten, zijn de klokinstellingen, geheugentiming, opstartvolgorde en schijfinstellingen. Veel van de BIOS-instellingen zijn automatisch en er hoeft heel weinig te worden gewijzigd, en elke standaardcomputer die u koopt, wordt geleverd met een correct geconfigureerd BIOS.

Toegang krijgen tot het BIOS

De methode voor toegang tot het BIOS is afhankelijk van de fabrikant van het moederbord en de BIOS-leverancier die ze hebben geselecteerd. De eerste stap is om op te zoeken welke toets moet worden ingedrukt om het BIOS te openen. De toegangssleutel van het BIOS-setuphulpprogramma verschilt tussen computersystemen, moederbordfabrikanten en BIOS-fabrikanten — enkele van de algemene sleutels omvatten: F1, F2, en de Del sleutel. Over het algemeen zal het moederbord deze informatie posten wanneer de computer voor het eerst wordt ingeschakeld, maar het is het beste om dit van tevoren op te zoeken. Schakel vervolgens het computersysteem in en druk op de toets om het BIOS-setupprogramma te openen nadat de pieptoon voor een schone POST is gesignaleerd. Druk meerdere keren op de toets om er zeker van te zijn dat deze wordt geregistreerd. Als de procedure correct is uitgevoerd, zou het BIOS-scherm moeten worden weergegeven in plaats van het typische opstartscherm. Oudere computers vertrouwen uitsluitend op BIOS. Nieuwere computers gebruiken een grafisch opstartprogramma genaamd de Unified Extensible Firmware Interface. UEFI regelt de aanpassingen die voorheen op BIOS-niveau werden beheerd. Hoewel sommige mensen zeggen dat UEFI het BIOS “vervangt”, is het in feite zo dat UEFI het BIOS configureert op BIOS-bewuste systemen, waardoor BIOS-toegang wordt verwijderd uit de configuratie van de eindgebruiker.

CPU-klok

Pas de kloksnelheidsinstellingen van de CPU niet aan, tenzij u de processor gaat overklokken. De moderne processors en moederbord-chipsets van tegenwoordig detecteren de bus- en kloksnelheden voor de processors correct. Als gevolg hiervan zal deze informatie over het algemeen worden begraven onder een prestatie of overklokken instelling in de BIOS-menu’s. De CPU-snelheid is samengesteld uit twee getallen: een bussnelheid en een vermenigvuldiger. De bussnelheid is het lastige, omdat leveranciers deze kunnen instellen op de natuurlijke kloksnelheid of op de verbeterde kloksnelheid. De natuurlijke bus aan de voorkant is de meest voorkomende van de twee. De vermenigvuldiger wordt vervolgens gebruikt om de uiteindelijke kloksnelheid te bepalen op basis van de bussnelheid van de processor. Stel dit in op het juiste veelvoud voor de uiteindelijke kloksnelheid van de processor. Als u bijvoorbeeld een Intel Core i5-4670k-processor hebt met een CPU-snelheid van 3,4 GHz, zijn de juiste instellingen voor het BIOS een bussnelheid van 100 MHz en een vermenigvuldiger van 34: 100 MHz x 34 = 3,4 GHz.

Geheugentijden

Een ander aspect van het BIOS dat kan worden aangepast, zijn de geheugentimings. Het is meestal niet nodig om deze instelling te wijzigen als het BIOS de instellingen van de SPD op de geheugenmodules kan detecteren. Als het BIOS een SPD-instelling voor het geheugen heeft, gebruik deze dan voor de hoogste stabiliteit met de computer.

Opstartvolgorde

Opstartvolgorde is de belangrijkste instelbare instelling in het BIOS. De opstartvolgorde bepaalt de volgorde waarin de computer opstart naar elk apparaat om te zoeken naar een besturingssysteem of installatieprogramma. De opties omvatten meestal de harde schijf, optische schijf, USB en netwerk. De standaardvolgorde bij de eerste keer opstarten is de harde schijf, het optische station en vervolgens USB. Dit betekent dat de computer eerst naar een besturingssysteem op de harde schijf zoekt en vervolgens naar opstartbare media op een schijf zoekt en vervolgens naar iets zoekt op alle aangesloten USB-apparaten. Het aanpassen van de opstartvolgorde is belangrijk wanneer u een nieuw besturingssysteem installeert of opstart vanaf een ander apparaat dan uw harde schijf. U moet de volgorde van de opstartapparaten wijzigen, zodat degene waarop u wilt opstarten vóór elk ander opstartapparaat wordt weergegeven. Als u bijvoorbeeld al een besturingssysteem op de harde schijf hebt, maar in plaats daarvan wilt opstarten met een opstartbaar antivirusprogramma, moet u eerst de opstartvolgorde wijzigen zodat het schijfstation vóór de HDD wordt weergegeven. Wanneer u uw computer opnieuw opstart, wordt eerst het optische station doorzocht — in dit geval wordt het antivirusprogramma gestart in plaats van het besturingssysteem van de harde schijf.

Drive-instellingen

Met de vooruitgang die is geboekt door de SATA-interface, worden schijfinstellingen alleen aangepast wanneer u van plan bent meerdere schijven in een RAID-array te gebruiken of deze te gebruiken voor Intel Smart Response-caching met een kleine solid-state schijf. RAID-configuraties kunnen behoorlijk lastig worden, omdat u meestal het BIOS moet configureren om de RAID-modus te gebruiken, en dat is het eenvoudige deel van de installatie. U moet dan de array van schijven maken met behulp van het BIOS van de harde-schijfcontroller die specifiek is voor het moederbord of het computersysteem. Raadpleeg de instructies voor de controller voor het invoeren van de RAID BIOS-instellingen om vervolgens de schijven te configureren voor correct gebruik.

Problemen en het resetten van de CMOS

In sommige zeldzame gevallen kan het zijn dat de computer niet goed POST of opstart. Een reeks pieptonen die door het moederbord worden gegenereerd, geeft een diagnostische code aan, waarvoor mogelijk een specifiek onderdeel van het moederbord, de CMOS, moet worden gereset. Bij modernere op UEFI gebaseerde systemen kan een foutmelding op het scherm worden weergegeven. Let goed op het aantal en de soorten piepjes en raadpleeg vervolgens de handleiding van het moederbord voor wat de codes betekenen. Als deze fout zich voordoet, is het over het algemeen nodig om het BIOS te resetten door de CMOS te wissen waarin de BIOS-instellingen zijn opgeslagen.