Skip to content

Welke maat dynamo heb je nodig voor een autoradiosysteem?

18 de juli de 2021
highoutputalternatorforcaraudio 56fee5383df78c7d9e4432a1

Als het op autoradio aankomt, betekent meer vermogen meer geluid en vice versa. Als je wilt dat je muziek groots en luid is met een enorme basweergave, dan heb je een grote versterker met een grote subwoofer nodig – en veel vermogen om het te laten werken. De last van het produceren van al die energie valt op de dynamo. De dynamo is het deel van de motor dat de batterij oplaadt en de elektrische systemen aandrijft. De meeste fabrieksdynamo’s zijn niet ontworpen om luid, hifi-geluid aan te kunnen. Als je een grote, krachtige versterker installeert zonder de nodige vermogensaanpassingen te maken, zal de auto dit compenseren door het vermogen te beperken tot een deel van de elektronica van de auto. Dit presenteert zich meestal als flikkerende dashboardverlichting, dimmende koplampen en een zwakke basrespons van de subwoofer.

Heeft uw audiosysteem een ​​grotere dynamo nodig?

De eenvoudigste oplossing is om het volume op een niveau te houden dat de dynamo aankan. Maar als je een krachtig geluid wilt dat bij je krachtige versterker past, heb je een aantal opties. De eerste is het installeren van een verstevigingscondensator, die lijkt op een batterij omdat deze elektrische ladingen opslaat via een reeks geleidende platen. Versterkers kunnen niet meer stroom uit een laadsysteem halen dan waarvoor het systeem is ontworpen. Subwoofers zijn vooral problematisch omdat lage frequenties meer energie nodig hebben om te produceren. Een verstevigende dop zorgt ervoor dat de versterker van een auto op hogere uitgangsniveaus kan werken door een reservetank met noodstroom te leveren. Maar een condensator is alleen een haalbare oplossing als u flikkerende lichten of verminderde basresponsen bij hoge volumes ervaart. Als je nog steeds te veel stroom trekt bij lage of gemiddelde volumes, zal de verstijvingscondensator het niet verminderen. In de meeste gevallen is de oplossing het installeren van een krachtige dynamo. Dit is een dure optie, maar het is de enige manier om er zeker van te zijn dat uw high-performance audiosysteem de stroom krijgt die het nodig heeft zonder de elektronica van uw auto in gevaar te brengen.

Welke maat dynamo heb je nodig voor autoradio?

Om erachter te komen hoeveel capaciteit of stroomsterkte u de dynamo moet leveren, bepaalt u hoeveel extra vermogen het audiosysteem nodig heeft bovenop het huidige systeem. De gemakkelijkste manier om dat cijfer te ballparkeren, is door de formule te gebruiken: ampère x volt = watt. Als u bijvoorbeeld een versterker van 2000 watt installeert, uitgaande van een nominale spanning van 13,5 V, zou u ongeveer 150 ampère aan het elektrische systeem toevoegen. Bereken ook hoeveel stroomsterkte de rest van de auto trekt en tel dat dan op bij het geluidssysteem. De totale stroomsterkte die u bereikt, is een schatting van het maximale stroomverbruik van de auto en geeft aan hoe groot een dynamo u nodig heeft (gemeten in ampère). Het is het beste om dit door een professional te laten uitzoeken, aangezien elke auto en elk geluidssysteem anders is. Deze cijfers houden ook geen rekening met het verschil in output geproduceerd bij verschillende motortoerentallen (omwentelingen per minuut).

Inactieve uitgang vs. Nominaal vermogen

Voor dynamo’s met hoog vermogen en auto-audiosystemen verwijst het nominale vermogen van een dynamo meestal naar de hoeveelheid stroom die het produceert bij hoge toerentallen – het soort motoractiviteit dat wordt aangetroffen bij snelheden op de snelweg. Wanneer uw motor stationair draait, dat wil zeggen met een laag toerental, kan deze slechts een fractie van die stroomsterkte leveren. In sommige gevallen kan een dynamo slechts de helft van zijn nominale vermogen produceren. Dit is de reden waarom de meeste mensen problemen opmerken zoals flikkerende lichten bij stationair draaien in het verkeer of bij een stoplicht. In deze situatie is de vraag het grootst, terwijl de productiecapaciteit van de dynamo het laagst is. In sommige gevallen zet u het volume lager terwijl de auto met een laag toerental draait om het probleem op te lossen. Of kies een dynamo met een hoger amperage.