Skip to content

Welke zoekmachine moet ik gebruiken?

17 de juli de 2021
GettyImages 1047578412 692fa117cf86450287d8873eeb1a95c8

Er zijn verschillende zoekmachines beschikbaar die elk anders werken om iets op internet te vinden. Sommige hebben meer opties, andere beperken het zoeken tot een zeer specifiek type inhoud en sommige zijn meer op privacy gericht dan andere. Dus, welke zoekmachine moet je gebruiken? De keuze is echt aan jou, maar hier zijn enkele vragen die je jezelf moet stellen voordat je er een kiest:

  • Wat hoop je te vinden?
  • Geeft u de voorkeur aan een schone en eenvoudige gebruikersinterface of iets met veel opties?
  • Vindt u het erg als de zoekmachine een logboek bijhoudt van uw activiteit?
  • Vanaf welk apparaat ga je de zoekmachine gebruiken?

Er zijn verschillende soorten zoekmachines

Eén zoekmachine is simpelweg niet in staat om alle soorten inhoud te vinden, en dan nog niet eens gezien het feit dat zoekmachines niet het hele web doorzoeken. Wat u eerst en vooral moet doen, is nadenken over wat u zoekt: kies een zoekmachine die de dingen vindt die u zoekt. Bent u op zoek naar afbeeldingen? Zorg ervoor dat de zoekmachine een zoekfunctie voor afbeeldingen bevat. Er zijn veel zoekmachines voor afbeeldingen waaruit u kunt kiezen. Als je video’s wilt, blijf dan bij een website die video’s heeft of zorg ervoor dat de zoekmachine ook videoresultaten retourneert. Er zijn ook alles-in-één-zoekmachines die meerdere soorten inhoud kunnen vinden, maar het is belangrijk om te onthouden dat er misschien ook een speciale zoekmachine is die beter werkt voor de specifieke dingen die u zoekt. Hoewel Google bijvoorbeeld handig is om mensen online te vinden, kan het ook webpagina’s, afbeeldingen, video’s en meer vinden. Een zoekmachine voor mensen die daarvoor is gebouwd, is echter veel nuttiger voor dat soort zoekopdrachten. Er zijn ook algemene webzoekmachines, onzichtbare webzoekmachines, voor mobiel geoptimaliseerde zoekmachines en nichezoekmachines. Er zijn enkele sites waarmee u meerdere zoekmachines tegelijk kunt doorzoeken om meer uit één zoekopdracht te halen. Dogpile is daar een voorbeeld van.

Is privacy belangrijk?

Het is vrij algemeen bekend dat sommige zoekmachines (zoals Google) bijhouden wat u zoekt en zelfs gepersonaliseerde advertenties op al uw apparaten kunnen leveren op basis van wat u leuk lijkt te vinden. In uw zoektocht naar de beste zoekmachine voor u, moet u overwegen of dit geen probleem voor u is of dat u een veilige, op privacy gerichte zoekmachine wilt. DuckDuckGo is een voorbeeld van een zoekmachine die geen persoonlijke informatie verzamelt. Startpage.com is vergelijkbaar en beweert ’s werelds meest privé-zoekmachine te zijn. De Torch-zoekmachine, beschikbaar op het dark web via Tor Browser, is een andere privézoekmachine.

Sommige hebben geavanceerde zoekopties

Geavanceerde zoekopties zijn filters en instellingen die u kunt inschakelen om de zoekopdracht te verfijnen. Als je er zeker van wilt zijn dat je volledige controle hebt over welke resultaten je ziet, moet je een zoekmachine kiezen die Booleaanse zoekopdrachten en andere geavanceerde opties ondersteunt. Google, Yahoo, Bing zijn enkele voorbeelden van zoekmachines die hierbij kunnen helpen. Wanneer u geavanceerde zoekopties gebruikt, kunt u de resultaten die u ziet drastisch verminderen, waardoor u kunt vinden wat u zoekt. Andere zoekmachines zijn mogelijk veel minder configureerbaar en bevatten mogelijk alleen een eenvoudig tekstvak voor het invoeren van woorden.

Webdirectories zijn soms beter

Door mensen gemaakte lijsten en mappen, webdirectories genoemd, kunnen voor u de beste manier zijn om op internet te surfen. Iemand anders heeft het werk voor u gedaan, zodat u alleen maar door hun vooraf gemaakte lijst hoeft te bladeren. We hebben bijvoorbeeld een lijst met de beste plaatsen om gratis studieboeken online te krijgen. Die lijst is een verzameling sites die je kunt gebruiken om boeken te vinden, maar het is niet echt een zoekmachine omdat je er niet helemaal doorheen kunt zoeken. Het biedt echter een snelle manier om te vinden wat u zoekt zonder dat u zelf hoeft te graven. Als je het handmatig zoeken eruit wilt halen, zoek dan gewoon naar lijsten zoals de beste plaatsen om gratis films te vinden, waar studenten gratis software kunnen krijgen, programma’s die de apparaatstuurprogramma’s van je computer kunnen bijwerken, de beste Android-telefoons, enz.