Skip to content

Werken schokbestendige artikelen echt?

18 de juli de 2021
sp shockproof hdd ce51bf4359974bf4bccb97a8d6fa6ce9

Wanneer een item wordt geadverteerd als schokbestendig, betekent dit dat het item van een aanzienlijke hoogte kan vallen en daarna nog steeds functioneert. De schok verwijst naar de impact die de rit ervaart bij het landen. Schokbestendige hoesjes voor iPhones en Android-apparaten zijn bijvoorbeeld ontworpen om kleine stoten en vallen te weerstaan.

Wat is een schokbestendig apparaat?

Schokbestendige apparaten hebben meestal een rubberen materiaal eromheen dat bedoeld is om de schok van een onverwachte impact te absorberen. Sommige bedrijven noemen dergelijke artikelen valbestendig in plaats van schokbestendig. Kijk voordat je een schokbestendige harde schijf aanschaft in de garantie wat er met de aanduiding wordt bedoeld en of het bedrijf artikelen na productie test. Voor schokbestendige telefoonhoesjes moet je de beschrijving van het item controleren om te bepalen of het een val van één meter of hoger moet overleven. Sommige zijn schokbestendig voor een val van zes voet (twee meter). Dergelijke telefoonhoesjes omsluiten meestal ook de voorkant van de cameralens van de telefoon. Schokbestendig betekent niet dat een artikel is geïsoleerd van statische elektriciteit of kan functioneren na een stroomstoot. U dient alle normale voorzorgsmaatregelen te nemen om te voorkomen dat het artikel wordt beschadigd door elektriciteit.

Militaire standaard 810G – 516.6

Mogelijk ziet u items die zijn gelabeld als schokbestendig volgens militaire norm 810G – 516.6. Dit verwijst naar een methode voor het testen van schokbestendigheid voor items van militaire kwaliteit zoals beschreven in Militaire Standaard 810G. Deze norm somt testmethoden op voor verschillende soorten schokken, waaronder:

  • 503.5 Temperatuurschok
  • 516.6: Elektrische schok
  • 517.1 Pyroshock (van een explosie)
  • 519.6: Schok met geweervuur
  • 522.1: Ballistische schok

De normen voor het testen van 516.6 zijn voor niet-frequente, niet-repetitieve schokken die kunnen optreden tijdens het hanteren, transporteren of wanneer een item wordt onderhouden. Als het item aan deze norm voldoet, betekent dit niet dat het schokken van ballistische inslagen, geweervuur ​​of explosies kan overleven. Als je het echter laat vallen, kan het intact blijven. Afhankelijk van het item beschrijft deze norm tests voor functionele schokken, te transporteren materiaal, breekbaarheid, val tijdens transport, schok bij crash, handling op de bank, slingerimpact en lancering/gearresteerde landing van een katapult.

ISO 1413-norm voor schokbestendige horloges

De schokbestendigheidsnorm voor horloges is vastgesteld door de International Organization for Standardization. Horloges die deze test doorstaan, houden de tijd nauwkeurig bij nadat ze een meter op een vlak hardhouten oppervlak zijn gevallen. Dat kan zomaar gebeuren als een horloge van je pols glijdt. Schokbestendige horloges worden ook getest door twee schokken toe te passen met een harde plastic hamer die een precieze hoeveelheid energie levert. Het wordt op de kant van negen uur en op het kristalvlak geraakt met een hamer van drie kilogram met een ingestelde snelheid. Het horloge wordt als schokbestendig beschouwd als het de tijd nauwkeurig bijhoudt tot op 60 seconden per dag, net als vóór de schoktest.