Skip to content

Wi-Fi begrijpen en hoe het werkt

3 de juli de 2021

Wi-Fi is een draadloos netwerkprotocol dat apparaten gebruiken om te communiceren zonder directe kabelverbindingen. Het is een industriële term die een type draadloos LAN-protocol (Local Area Network) vertegenwoordigt dat is gebaseerd op de 802.11 IEEE-netwerkstandaard. Vanuit het perspectief van de gebruiker is wifi internettoegang vanaf een draadloos apparaat zoals een telefoon, tablet of laptop. De meeste moderne apparaten ondersteunen wifi, zodat de apparaten verbinding kunnen maken met een netwerk om internettoegang te krijgen en netwerkbronnen te delen. Wi-Fi is het meest gebruikte middel om draadloos data te communiceren op een vaste locatie. Het is een handelsmerk van de ​Wi-Fi Alliance, een internationale vereniging van bedrijven die betrokken zijn bij draadloze LAN-technologieën en producten.​

Hoe wifi werkt

De eenvoudigste manier om wifi te begrijpen, is door te kijken naar een gemiddeld huis of bedrijf. De belangrijkste vereiste voor wifi is een apparaat dat een draadloos signaal ontvangt en verzendt, meestal een router, maar soms ook een telefoon of computer. In een typisch huis of klein bedrijf ontvangt en verzendt een router een internetverbinding die afkomstig is van een internetprovider buiten het netwerk. Het levert die service aan apparaten in de buurt die het draadloze signaal kunnen bereiken. De meeste huizen hebben één router en meerdere apparaten, waaronder smartphones, desktop- en laptopcomputers, tablets en smart-tv’s, die hun internetverbinding via wifi van die router ontvangen. In sommige gevallen kan een gebruiker zonder router een telefoon of computer instellen als wifi-hotspot, zodat deze de draadloze of bekabelde internetverbinding van het apparaat kan delen met andere apparaten, net zoals een router werkt. Ongeacht hoe wifi wordt gebruikt of de verbindingsbron, het resultaat is altijd hetzelfde: een draadloos signaal waarmee andere apparaten verbinding kunnen maken met de hoofdzender voor communicatie, entertainment, bestandsoverdracht, spraakberichten of andere gegevensoverdracht.

Is wifi gratis?

Er zijn talloze plekken waar je gratis wifi kunt krijgen, zoals in restaurants en hotels, maar wifi is niet in alle gevallen gratis. Dat komt omdat om wifi te laten werken, de router of ander apparaat dat het signaal verzendt, een internetverbinding moet hebben, wat niet gratis is. Als u bijvoorbeeld internet bij u thuis heeft, betaalt u een maandelijks bedrag om het aan de gang te houden. Als je wifi gebruikt om je iPad en smart-tv met internet te verbinden, betaal je niet voor internet voor die apparaten afzonderlijk. De inkomende lijn naar de thuisrouter kost of je wifi gebruikt of niet. Veel internetverbindingen thuis hebben geen datalimiet, daarom is het geen probleem om elke maand honderden gigabytes aan data te downloaden. Telefoons hebben echter vaak datalimieten. Telefoongebruikers zoeken naar gratis wifi-signalen en gebruiken waar mogelijk wifi-hotspots om het volume van hun mobiele dataverbruik laag te houden. Vooral in grote steden is het steeds makkelijker geworden om gratis hotspots te bereiken. De truc is om er een te vinden in de buurt van waar je hem wilt gebruiken.

Wifi-hotspots

Als uw telefoon een datalimiet heeft en u toestaat dat andere apparaten verbinding maken met uw telefoon als hotspot voor toegang tot internet, is uw datalimiet van toepassing op alle gegevens die via de hoofdtelefoon worden verzonden. Deze activiteit kan een mobiel data-abonnement snel over de limiet duwen en extra kosten met zich meebrengen. U kunt uw internetverbinding ook delen met andere apparaten om vanaf uw computer een draadloze hotspot te maken. Hetzelfde kan je doen met apps, zoals met de Wifi Hotspot Portable app.

Wifi-toegang instellen

Om thuis wifi in te stellen, heb je een draadloze router en toegang tot de beheerdersbeheerpagina’s van de router nodig om de juiste instellingen te configureren, zoals het wifi-kanaal, wachtwoord en netwerknaam. Een deel van deze informatie wordt verstrekt door uw internetprovider. Het is meestal eenvoudig om een ​​draadloos apparaat te configureren om verbinding te maken met een Wi-Fi-netwerk. De stappen omvatten ervoor zorgen dat de Wi-Fi-verbinding is ingeschakeld en vervolgens zoeken naar een netwerk in de buurt om de juiste SSID en het juiste wachtwoord te verstrekken om de verbinding tot stand te brengen. Sommige apparaten, zoals oudere laptops, hebben geen ingebouwde draadloze adapter. In dat geval kunt u een Wi-Fi USB-adapter kopen.

Voordelen van het gebruik van wifi

De meeste computers en mobiele apparaten die in de VS worden verkocht, zijn uitgerust met draadloze mogelijkheden, waaronder Wi-Fi. De voordelen van het gebruik van Wi-Fi via een bekabelde verbinding zijn onder meer:

  • Gemak: Wi-Fi maakt het voor apparaten mogelijk om overal waar ze een Wi-Fi-signaal kunnen vinden, verbinding te maken met internet. Die locaties worden steeds groter.
  • productiviteit: Wi-Fi kan ervoor zorgen dat werknemers vrijwel constant contact hebben met het kantoor en met elkaar.
  • Uitbreidbaarheid: Nog een tablet kopen? Geen probleem. Schakel wifi in de instellingen in en klaar is Kees.
  • Mobiliteit: Gebruikers zijn niet gebonden aan kantoor of thuis voor hun communicatiebehoeften.

Nadelen van het gebruik van wifi

De voordelen van het gebruik van Wi-Fi wegen zwaarder dan de nadelen, maar er zijn enkele nadelen.

  • bereik: Een wifi-signaal bereikt een beperkt bereik, dat mogelijk niet uw hele huis of kantoor dekt.
  • Veiligheid: Omdat draadloze signalen door de lucht reizen, kunnen ze worden onderschept. Het gebruik van encryptietechnologie minimaliseert het gevaar.
  • verstoring: Grote metalen voorwerpen, zoals een koelkast, kunnen een wifi-signaal in je huis blokkeren. Een magnetron kan het signaal verstoren.

Ondanks een stedelijke legende van het tegendeel, zijn wifi-signalen niet gevaarlijk voor de gezondheid van mensen.