Skip to content

Wi-Fi-extender installeren

12 de augustus de 2021
wifi extender aed99cc0773d459fbe837708bb2d75c5

Wat te weten

  • Ongeacht de extender die u koopt, een extender maakt verbinding met uw bestaande router en gebruikt deze om zijn nieuwe wifi-netwerk uit te zenden.
  • Plaats de extender in het midden van het gebied, dat een sterkere wifi-verbinding nodig heeft.
  • Een extender is een waardevol stukje technologie, maar grote huizen met gecompliceerde lay-outs hebben meer baat bij een langeafstands- of mesh-router.

In dit artikel wordt uitgelegd hoe je thuis een wifi-extender instelt om de sterkte en het bereik van je wifi-netwerk te verbeteren. Als we het over wifi-extender hebben, bedoelen we apparaten die je wifi-signaal opnieuw uitzenden en zo een tweede draadloos netwerk creëren. Sommige apparaten, vooral oudere, werken om de signaalsterkte van een bestaand wifi-netwerk te versterken. Deze apparaten werken niet erg goed en kunnen soms worden verkocht als wifi-extenders.

Een wifi-extender installeren

Voordat u een extender kunt installeren, moet u er een kopen. Deze apparaten zijn er in veel verschillende vormen en prijsklassen, en veel extenders zijn voor een specifiek gebruik, zoals gamen of draagbaarheid of bereik.

  1. Als u eenmaal een Wi-Fi-extender hebt, moet u, voordat u met de daadwerkelijke installatie kunt beginnen, beslissen waar u de extender wilt hebben. Tot op zekere hoogte gaat het plaatsen van uw extender over het vinden van de sweet spot van uw huis: een locatie dicht genoeg bij uw router om uw signaal gemakkelijk op te vangen, maar ver genoeg weg zodat het door de extender gemaakte netwerk de gewenste ruimte dekt. Als je een lay-out hebt waarbij je router zich op één locatie bevindt, en je wilt een extender aan de andere kant van het huis plaatsen of een paar verdiepingen hoger door verschillende muren en plafonds heen, dan kan een mesh-netwerk je het beste van pas komen.

  2. Om te beginnen met het instellen van uw extender, moet u de handleiding ervan raadplegen. Vaak biedt de fabrikant een app of een website aan om u door het eerste installatieproces te leiden. Hoe dan ook, je hebt toegang tot een telefoon of een computer nodig. Als uw extender niet met een papieren handleiding is geleverd of als u de handleiding kwijt bent, is het eenvoudig om online naar de handleiding van uw apparaat te zoeken. Afhankelijk van uw router en extender kunt u mogelijk op een WPS-knop drukken (Wi-Fi Protected Setup) of de WPS-modus op uw router inschakelen om uw extender met uw router te verbinden. Maar de kans is groot dat uw extender software heeft die u wilt gebruiken om het apparaat in te stellen.

  3. Zodra je je extender, de handleiding en toegang tot een telefoon of computer hebt, moet je wat basisinformatie over je router weten, samen met de software van de extender. Naast de naam en het wachtwoord van uw netwerk, moet u weten op welke frequentie uw router uitzendt. Moderne routers kunnen vaak uitzenden in 2,4 GHz en 5 GHz, die vaak als afzonderlijke netwerken verschijnen, maar niet altijd. Standaard zendt een dual-band router meestal op beide frequenties uit in de vorm van twee draadloze netwerken, meestal 2,4 in de naam van de ene en 5 in de naam van de andere. Als uw router dual-band is, dat wil zeggen dat hij zowel 2,4 GHz als 5 GHz ondersteunt, wilt u er zeker van zijn dat uw extender dit ook ondersteunt, en omgekeerd hoeft u niet te betalen voor een dual-band extender als je maar één band hebt of gebruikt.

  4. Nu kunt u uw Wi-Fi-extender aansluiten en de installatie-instructies volgen. Zodra het apparaat is ingeschakeld en verbonden met uw netwerk, wilt u de software van de extender gebruiken om de signaalsterkte te controleren. Zonder een solide verbinding met je oorspronkelijke wifi-netwerk zal een extender niet veel goeds doen. Zodra u hebt bevestigd dat er geen signaalproblemen zijn, kunt u overwegen de naam of namen van uw uitgebreide netwerken te wijzigen zodat deze overeenkomen met uw bestaande netwerkconfiguratie. Als je bijvoorbeeld een “Netgear 2.4” en “Netgear 5” netwerk hebt, overweeg dan om de netwerken van de extender “Netgear 2.4 EXT” en “Netgear 5 EXT” of iets dergelijks te noemen.

  5. Zodra alles is ingesteld en verbonden met een sterk signaal, kunt u aan de slag. U zult waarschijnlijk handmatig verbinding moeten maken met het netwerk van uw extender wanneer u binnen bereik bent en terugschakelen naar uw normale netwerk wanneer u buiten bereik bent. Sommige van de meer premium, dure extenders ondersteunen echter naadloze roaming. In dit geval verschijnen het netwerk van de extender en het oorspronkelijke netwerk als hetzelfde netwerk en schakelen automatisch als u binnen en buiten het bereik ervan komt. Als je de locatie van je router verplaatst, controleer dan ook de locatie van je extender of pas deze aan. Verbinding maken met het verkeerde netwerk of eindigen met een slechtere verbinding op uw extender dan uw oorspronkelijke netwerk kan een gedoe zijn.