Skip to content

Wi-Fi-hotspots zoeken en gebruiken

1 de augustus de 2021
businessman hand working with mobile phone and laptop computer with technology digital graphic 802791202 5b1dcd998e1b6e0036259291

Een Wi-Fi-hotspot is een draadloos toegangspunt dat internettoegang biedt tot netwerkapparaten op openbare locaties zoals stadscentra, cafés, luchthavens en hotels. Bedrijven en scholen maken steeds vaker gebruik van wifi-hotspots voor hun interne (intranet)netwerken. Draadloze thuisnetwerken gebruiken ook vergelijkbare Wi-Fi-technologie.

Vereisten om wifi-hotspots te gebruiken

Computers (en andere apparaten) maken verbinding met hotspots via hun interne Wi-Fi-netwerkadapters. Als uw computer geen interne Wi-Fi-adapter heeft, installeer dan afzonderlijk Wi-Fi-netwerkadapters. Afhankelijk van het type computer en persoonlijke voorkeuren kunt u een USB-, PC Card-, ExpressCard- of PCI-kaartadapter gebruiken. Openbare wifi-hotspots vereisen soms betaalde abonnementen. Om u aan te melden bij deze hotspots, geeft u online of telefonisch creditcardgegevens door en kiest u een abonnement. Sommige serviceproviders bieden abonnementen aan die op duizenden hotspots in het hele land werken.

Serviceproviders leveren de profielinformatie die nodig is om toegang te krijgen tot hun Wi-Fi-hotspots. Deze informatie omvat:

  • De netwerknaam (ook wel SSID genoemd) onderscheidt hotspot-netwerken van elkaar.
  • Versleutelingssleutels (een reeks letters en cijfers) versleutelen het netwerkverkeer van en naar een hotspot.

Wifi-hotspots vinden

Computers kunnen automatisch scannen naar hotspots die zich binnen het bereik van hun draadloze signaal bevinden. Deze scans identificeren de netwerknaam (SSID) van de hotspot en stellen de computer in staat een verbinding tot stand te brengen. Als u geen computer wilt gebruiken om hotspots te vinden, gebruikt u een aparte gadget, een Wi-Fi-zoeker. Deze kleine apparaten scannen op hotspotsignalen en kunnen signaalsterkte aangeven om hun exacte locatie te bepalen. Zoek voordat u naar een verre plaats reist Wi-Fi-hotspots met behulp van online draadloze hotspotzoekservices.

Maak verbinding met wifi-hotspots

Het proces om verbinding te maken met een Wi-Fi-hotspot werkt op dezelfde manier als thuis-, zakelijke en openbare draadloze netwerken. Met het profiel (netwerknaam en coderingsinstellingen) toegepast op de draadloze netwerkadapter, start u de verbinding met de computer. Voor betaalde of beperkte hotspot-services moet u zich bij de eerste keer dat u internet gebruikt, inloggen met een gebruikersnaam en wachtwoord.

Gevaren van wifi-hotspots

Wi-Fi-hotspots zijn over het algemeen veilig, hoewel een hacker met de technische vaardigheden via een hotspot op een computer kan inbreken en toegang kan krijgen tot persoonlijke gegevens. Een paar noodzakelijke voorzorgsmaatregelen helpen de veiligheid te garanderen bij het gebruik van Wi-Fi-hotspots:

  • Onderzoek de openbare hotspot-serviceproviders en kies alleen gerenommeerde providers die sterke beveiligingsinstellingen op hun netwerken gebruiken.
  • Controleer de computerinstellingen om er zeker van te zijn dat u niet per ongeluk verbinding maakt met niet-voorkeurshotspots.
  • Houd rekening met uw omgeving en let op verdachte personen die uw scherm kunnen lezen of te veel aandacht aan uw apparaat besteden.