Skip to content

Wie is de maker van Minecraft, de man die bekend staat als Notch?

13 de augustus de 2021
paris games week 2017 day one at porte de versailles in paris 868749802 5b9a916d4cedfd00503da1e6

Wanneer u een persoon associeert met Mojang of Minecraft, is die persoon over het algemeen Notch. Maar wie is Notch? In dit artikel bespreken we een van de belangrijkste mensen in de gamegeschiedenis. Laten we gaan graven, zullen we?

Markus Alexei Persson

Markus Alexej Persson (of beter bekend in de Minecraft-gemeenschap als Inkeping) is een ontwikkelaar van videogames uit Stockholm, Zweden. De zesendertigjarige ontwikkelaar werd geboren op 1 juni 1979 en was vanaf dat moment voorbestemd voor grote dingen. Markus Alexej Persson veranderde de gamewereld toen hij medeoprichter was van het bedrijf Mojang AB en mogelijk ’s werelds beroemdste en bekendste videogames ooit creëerde; Minecraft. Toen Markus zeven jaar oud was, kocht zijn vader een Commodore 128-computer en nam hij een abonnement op een tijdschrift dat gespecialiseerd was in computers. Het tijdschrift gaf Notch verschillende codes waarmee hij een klein beetje begrip van codering kon krijgen. Tegen de tijd dat Markus acht jaar oud was, maakte hij zijn eerste avonturenspel. In het jaar 2005 begon Markus te werken bij King.com als game-ontwikkelaar. Markus werkte ruim vier jaar bij King.com. Terwijl Notch bij King.com werkte, programmeerde hij veel verschillende spellen, waaronder een port van Zuma, het spel Pinball King en nog veel meer. Notch leerde veel programmeertalen die hem in de loop der jaren hebben geholpen bij het maken van veel games. De talen waren Basic, C, C++, Java, Actionscript en Basic.

De ontwikkeling van Minecraft

Microsoft xBox E3-evenement

Markus Alexej Persson bracht de alfa-editie van Minecraft voor pc uit in de maand mei 2009. Tijdens de creatie van Minecraft werkte Markus bij Jalbum.net als programmeur terwijl hij zich concentreerde op de creatie van Minecraft. Toen mensen zijn videogame bleven kopen, realiseerde Notch zich dat hij Minecraft moest nastreven en er al zijn tijd en moeite in moest steken. Hoe meer updates Notch in Minecraft stopte, hoe meer hij ontdekte dat mensen geïnteresseerd waren in het kopen van de game. In een interview met gamasutra.com beweerde Markus Persson: “De verkoopcurve is altijd nauw verbonden geweest met de ontwikkelingssnelheid. Hoe meer ik aan het spel werk en over nieuwe functies praat, hoe meer het verkoopt.” In hetzelfde interview dat in maart 2010 werd gehouden, verklaarde Notch ook: “Ik heb tot nu toe 6400 exemplaren verkocht… In de negen maanden dat ik het spel heb verkocht, zijn dat gemiddeld ongeveer 24 verkochte exemplaren per dag. De afgelopen twee dagen zijn er echter 200 exemplaren per dag verkocht, wat gewoon gek is.”

Mojang verlaten

'Playcraft' Live Photocall

Na de groeiende populariteit, het succes, de talloze updates en verschillende conventies van Minecraft, kondigde Markus Alexej Persson aan dat hij zijn functie als hoofdontwerper van Minecraft had neergelegd terwijl hij de functie overdroeg aan Jens Bergensten (Jeb). In november 2014 verliet Notch Mojang na de overname door Microsoft voor $ 2,5 miljard. Sindsdien is hij gestopt met het helpen produceren van Minecraft en is hij een nieuwe richting ingeslagen. Toen Notch Mojang verliet, beweerde hij: “Ik zie mezelf niet als een echte game-ontwikkelaar. Ik maak games omdat het leuk is en omdat ik van games houd en graag programmeer, maar ik maak geen games met de bedoeling dat ze grote hits worden, en ik probeer niet de wereld te veranderen. Minecraft werd zeker een enorme hit en mensen vertellen me dat het van game is veranderd. Ik heb het ook nooit bedoeld. Het is zeker vleiend, en om geleidelijk in een soort van publieke schijnwerpers te worden geduwd, is interessant.” Hoewel Notch misschien wel of niet het gevoel heeft dat hij de gamewereld heeft veranderd, zijn veel gamers over de hele wereld het daar niet mee eens. Het succes van Minecraft kan worden opgemerkt als sterk beïnvloed door de creativiteit, het streven en de bereidheid van Notch om het spel te blijven produceren. Zonder dat Notch Minecraft zou maken, zou de wereld van gaming niet meer zijn zoals het nu is. Minecraft heeft onze wereld, de popcultuur en de overgrote meerderheid van de spelers blok voor blok beïnvloed.