Skip to content

Windows 7 starten met de laatst bekende goede configuratie

8 de augustus de 2021
win7 wallpaper large e8fc7d5f7ff34d69bc43054aeec81413

Last Known Good Configuration, of kortweg LKGC, is een manier waarop u Windows 7 kunt starten als u problemen ondervindt om het normaal te starten. Het laadt de stuurprogramma’s en registergegevens die werkten de laatste keer dat u met succes opstartte en sluit vervolgens uw computer af. Het grootste voorbehoud bij Last Known Good Configuration is dat het alleen waardevol is als Windows 7 werkte zoals je zou verwachten de laatste keer dat je het correct afsluit. Dus als u Windows hebt gestart, een probleem hebt proberen op te lossen en het vervolgens weer afsluit zonder dat het probleem is verholpen, helpt deze handleiding niet. Het belangrijkste advies dat we kunnen geven is dus: gebruik LKGC als een van de allereerste stappen voor probleemoplossing voor problemen met stuurprogramma’s en problemen zoals Blue Screens of Death. Deze aanwijzingen zijn voor Windows 7 en Vista. Laatst bekende goede configuratie is niet beschikbaar in Windows 10 of Windows 8, maar er zijn andere opstartopties waarover u onderaan deze pagina kunt lezen.

Druk op de F8-toets in het opstartscherm van Windows 7

Om Windows 7 te starten met de laatst bekende juiste configuratie, drukt u op de F8 toets steeds opnieuw in, net als, of net daarvoor, het opstartscherm van Windows 7 begint te laden (dwz blijf erop drukken terwijl Windows start). Hierdoor wordt het menu Geavanceerde opstartopties geladen. Het is heel gemakkelijk om de kleine kans te missen om op F8 te drukken. Als u de animatie van Windows 7 ziet beginnen, is het te laat. Als u niet op tijd op F8 drukt, wacht dan tot het inlogscherm van Windows 7 verschijnt en start de computer vanaf daar opnieuw op. Niet inloggen. Als u dat doet en vervolgens Windows 7 afsluit, verliest u alle voordelen van het gebruik van LKGC.

Kies Laatst bekende goede configuratie

Menu Geavanceerde opstartopties in Windows 7

Gebruik de pijltjestoetsen op je toetsenbord om te markeren Laatst bekende goede configuratie (geavanceerd)en druk vervolgens op Binnenkomen.

Wacht tot Windows 7 start

Windows 7 opstartscherm

Wacht terwijl Windows 7 start, hopelijk normaal. Het hoeft niet veel langer te duren dan je gewend bent. In tegenstelling tot het starten van Windows 7 in de veilige modus, zijn er geen enge lijsten met systeembestanden die over het scherm lopen, aangezien Windows begint met de laatst bekende goede configuratie. Onthoud dat u alleen de stuurprogramma- en registerinstellingen terugdraait naar de instellingen die werkten toen Windows 7 voor het laatst correct werd afgesloten.

Log in op jouw account

Windows 7-aanmeldingsscherm

Log in op hetzelfde Windows 7-account dat u gewoonlijk gebruikt. Als Windows 7 helemaal niet startte, en je hebt dit punt bereikt, dan is dat een goed teken dat de Last Known Good Configuration het probleem dat je ondervond gaat oplossen, of in ieder geval dichter bij de oplossing komt. Als uw probleem pas later is begonnen, moet u wachten tot de volgende stap om te zien of LKGC u goed heeft gedaan.

Controleer of het probleem is opgelost

Windows 7 bureaublad

Op dit moment heeft Windows 7 “bekende goede” configuratiegegevens voor stuurprogramma’s en registers geladen, dus u moet nu testen of het probleem is opgelost. Als Windows 7 helemaal niet opstartte, gefeliciteerd, het lijkt erop dat de laatst bekende goede configuratie als een charme werkte. Anders moet u testen of het probleem dat u had opnieuw optreedt. Als u bijvoorbeeld een BSOD heeft ervaren toen u het Configuratiescherm betrad, probeer het dan eens. Als je hebt geprobeerd een Windows 7-stuurprogramma bij te werken en je geluid niet meer werkt, probeer het dan nu. Als de laatst bekende juiste configuratie het probleem niet heeft opgelost, heeft het niet veel zin om het opnieuw te proberen. Het is maar één keer goed, omdat Windows 7 helaas niet meerdere configuraties opslaat. In de meeste gevallen is uw volgende optie om Systeemherstel te gebruiken. We hebben een artikel over hoe u Systeemherstel kunt gebruiken om systeemwijzigingen in Windows ongedaan te maken als u hulp nodig heeft. Als u echter een handleiding voor het oplossen van problemen volgde die specifiek is voor het probleem dat u ondervindt, kunt u het beste teruggaan naar die probleemoplossing en doorgaan zoals aangegeven.

LKGC in Windows 10

Als u Windows 7 of Vista niet gebruikt, vraagt ​​u zich misschien af ​​hoe u Windows 10 of 8 kunt starten met de laatst bekende juiste configuratie. Hoewel er een soortgelijk opstartmenu is met hulpprogramma’s voor het oplossen van problemen, bevat het niet de optie om LKGC te gebruiken. Wat u in plaats daarvan in Windows 10 of 8 kunt doen, is opstarten in de veilige modus, een opstarttype dat basisstuurprogramma’s laadt en vaak een eerste stap is bij het oplossen van opstartproblemen. Zie Geavanceerde opstartopties gebruiken voor meer informatie over alles wat u vanuit dit menu kunt doen, en bekijk Toegang tot geavanceerde opstartopties in Windows 10 of 8 voor hulp om daar te komen. Vanaf januari 2020 biedt Microsoft geen ondersteuning meer voor Windows 7. We raden aan om te upgraden naar Windows 10 om beveiligingsupdates en technische ondersteuning te blijven ontvangen.