Skip to content

Windows starten in de veilige modus met behulp van systeemconfiguratie

13 de augustus de 2021
system configuration safe boot bcd58f94df3144e0adf9b046e0c987b5

Soms is het nodig om Windows in de veilige modus te starten om een ​​probleem goed op te lossen. Meestal doet u dit via het menu Opstartinstellingen (Windows 10 en 8) of via het menu Geavanceerde opstartopties (Windows 7, Vista en XP). Afhankelijk van het probleem dat u ondervindt, kan het echter gemakkelijker zijn om Windows automatisch in de veilige modus te laten opstarten, zonder dat u hoeft op te starten naar een van de geavanceerde opstartmenu’s, wat niet altijd een gemakkelijke taak is. Volg de onderstaande instructies om Windows te configureren om direct opnieuw op te starten in Veilige modus door wijzigingen aan te brengen in het hulpprogramma Systeemconfiguratie, meestal aangeduid als: MSConfig. Hiervoor moet u Windows normaal kunnen starten. Als je dat niet kunt, moet je de Veilige modus starten op de ouderwetse manier. Zie Windows starten in de veilige modus als u daarbij hulp nodig hebt. Dit proces werkt in Windows 10, Windows 8, Windows 7, Windows Vista en Windows XP.

Start Windows in de veilige modus met MSConfig

Het zou minder dan 10 minuten moeten duren om MSConfig te configureren om Windows op te starten in de veilige modus. Hier is hoe:

 1. In Windows 10 en Windows 8, klik met de rechtermuisknop of tikken en vasthouden de Start-knop, of gebruik de WIN+X snelkoppeling om het Power User Menu te activeren. Kies dan Loop. Selecteer in Windows 7 en Windows Vista de Begin knop. Selecteer in Windows XP Begin en dan Loop.

 2. Typ het volgende in het tekstvak: msconfig

  Selecteer OKof druk op Binnenkomen. Breng geen andere wijzigingen aan in de MSConfig-tool dan hier beschreven om ernstige systeemproblemen te voorkomen. Dit hulpprogramma regelt een aantal andere opstartactiviteiten dan die welke betrokken zijn bij de Veilige modus, dus tenzij u bekend bent met dit hulpprogramma, kunt u het beste vasthouden aan wat hier wordt beschreven.

 3. Ga in de Laars tabblad bovenaan het venster. In Windows XP heet dit tabblad BOOT.INI

 4. Vink het vakje aan naast Veilig opstarten (genaamd /SAFEBOOT in Windows XP). De keuzerondjes onder de Veilig opstarten opties starten de verschillende andere modi van Veilige modus:

  • Minimaal: Begint de standaard Veilige modus
  • Alternatieve schaal: begint Veilige modus met opdrachtprompt
  • Netwerk: begint Veilige modus met netwerkmogelijkheden

  Zie Veilige modus (wat het is en hoe het te gebruiken) voor meer informatie over de verschillende opties voor de veilige modus.

  Windows 10 systeemconfiguratie.
 5. Selecteer OK.

 6. U wordt gevraagd om ofwel Herstarten, waarmee uw computer onmiddellijk opnieuw wordt opgestart, of Afsluiten zonder opnieuw te starten, waardoor het venster wordt gesloten en u uw computer kunt blijven gebruiken. In dat geval moet u handmatig opnieuw opstarten.

 7. Na opnieuw opstarten start Windows automatisch op in de veilige modus. Windows blijft automatisch starten in de veilige modus totdat de systeemconfiguratie is geconfigureerd om weer normaal op te starten, wat we in de volgende stappen zullen doen. Als u Windows liever automatisch wilt blijven starten in Veilige modus telkens wanneer u opnieuw opstart, bijvoorbeeld als u een bijzonder vervelend stukje malware probeert op te lossen, kunt u hier stoppen.

 8. Wanneer uw werk in de veilige modus is voltooid, start u de systeemconfiguratie opnieuw zoals u deed in stap 1 en 2 hierboven.

 9. Kies de Normaal opstarten keuzerondje (op de Algemeen tabblad) en selecteer vervolgens OK.

  Normale opstartoptie geselecteerd in Systeemconfiguratie

 10. U wordt opnieuw gevraagd met hetzelfde start je computer opnieuw op vraag zoals in stap 6. Kies een optie, hoogstwaarschijnlijk Herstarten.

 11. Uw computer zal opnieuw opstarten en Windows zal normaal opstarten… en zal dit blijven doen.

Meer hulp bij MSConfig

MSConfig brengt een krachtige verzameling systeemconfiguratie-opties samen in een gebruiksvriendelijke, grafische interface. U kunt nauwkeurig bepalen welke dingen worden geladen wanneer Windows dat doet, wat een krachtige oefening kan zijn om problemen op te lossen wanneer uw computer niet correct werkt. Veel van deze opties zijn verborgen in veel moeilijker te gebruiken beheertools in Windows, zoals de Services-applet en het Windows-register. Met een paar klikken in vakjes of keuzerondjes kunt u in een paar seconden in MSConfig doen wat erg lang zou duren in moeilijker te gebruiken en moeilijker te bereiken gebieden in Windows.