Skip to content

WordPerfect-sjablonen plannen en maken

8 de augustus de 2021
WordPerfect2021screenshot 0d94c1b06e7c4a5aabb37ca8dad515b1

Wat te weten

 • Om een ​​blanco sjabloon te maken, ga naar Bestand > Nieuw van Project > Opties > WP-sjabloon maken.
 • Om de sjabloon op te slaan, drukt u op Ctrl+S. Voer een in Beschrijving en Sjabloonnaam, Selecteer een Sjablooncategorieen selecteer vervolgens OK.

De mogelijkheid om sjablonen te maken in WordPerfect is een van de beste eigenschappen van het programma. Sjablonen besparen u tijd bij het opmaken en invoeren van tekst, zoals uw adres, die in vergelijkbare documenten constant blijft. Verder kunt u de tools en opties voor sjablonen aanpassen die uw werk gemakkelijker maken. Dit betekent dat u meer tijd kunt besteden aan de inhoud van het document en de rest aan de sjabloon kunt overlaten.

Wat is een sjabloon?

Een sjabloon is een bestandstype dat, wanneer het wordt geopend, een kopie van zichzelf maakt die alle opmaak en tekst van het sjabloon bevat, maar dat kan worden bewerkt en opgeslagen als een standaarddocumentbestand zonder het oorspronkelijke sjabloonbestand te wijzigen. Een WordPerfect-sjabloon kan opmaak, stijlen, standaardtekst, kopteksten, voetteksten en macro’s bevatten, naast andere aangepaste instellingen. Er zijn vooraf gemaakte sjablonen beschikbaar en u kunt uw eigen sjablonen maken.

Uw WordPerfect-sjabloon plannen

Voordat u uw WordPerfect-sjabloon maakt, schetst u wat u erin wilt opnemen. U kunt altijd teruggaan en uw sjabloon bewerken of wijzigingen aanbrengen in elementen in de documenten die op basis van een sjabloon zijn gemaakt, maar de tijd die u besteedt aan planning zal u op de lange termijn veel besparen. Hier zijn enkele tips over wat u moet opnemen:

 • Als u een WordPerfect-sjabloon maakt om als brief te gebruiken, voegt u een datumveld in dat automatisch wordt bijgewerkt telkens wanneer de sjabloon wordt geopend.
 • Voeg bij het maken van een briefsjabloon uw adres- en contactgegevens toe, zodat u deze niet bij elk exemplaar hoeft in te voeren.
 • Gebruik voor kop- en voetteksten velden voor informatie die kan veranderen, maar altijd hetzelfde type informatie zal bevatten (bijvoorbeeld paginanummers, documenttitel en het bestandspad).
 • Elke tekst die wordt opgenomen in alle documenten op basis van de sjabloon.
 • Kolommen, marges, tabstops, eindnoten, voetnoten en soortgelijke elementen.
 • Als u macro’s met het document wilt gebruiken, voegt u deze toe aan de sjabloon.
 • Als uw document secties met verschillende opmaak bevat, gebruikt u beschrijvende plaatsaanduidingstekst, zoals TITEL of KOP, die u kunt overtypen in de kopie die is gemaakt op basis van de sjabloon. Op deze manier heeft het de opmaak die specifiek is voor die sectie.

Zodra u een overzicht heeft van wat u in de WordPerfect-sjabloon wilt opnemen, bent u klaar voor de volgende stap.

Uw WordPerfect-sjabloon maken

Nadat u uw sjabloon hebt geschetst, is het tijd om uw plan in actie te brengen en de sjabloon te maken. Begin aan uw WordPerfect-sjabloon door een leeg sjabloonbestand te openen:

 1. Van de Bestand menu, selecteer Nieuw van Project.

  Een nieuwe sjablooncreatie selecteren in WordPerfect.

 2. Op de Maak nieuw tabblad van het PerfectExpert-dialoogvenster, klik op de Opties knop.

  Opties selecteren bij het maken van nieuwe sjablonen in WordPerfect.

 3. Selecteer in de pop-uplijst WP-sjabloon maken.

  Selecteer WP-sjabloon maken in WordPerfect.

Er wordt een nieuw document geopend. Het ziet eruit en werkt hetzelfde als elk ander WordPerfect-document, met de uitzondering dat de Sjablonen werkbalk is beschikbaar en wanneer u deze opslaat, heeft deze een andere bestandsextensie.

De sjabloon opslaan

Nadat u het bestand hebt bewerkt en de elementen van uw plan hebt ingevoegd, slaat u het document op met de Ctrl+S sneltoets. De Sjabloon opslaan dialoogvenster wordt geopend:

 1. In het vak eronder Beschrijving, voer een beschrijving van de sjabloon in die u of anderen kan helpen het doel ervan te kennen.

  Een beschrijving voor de nieuwe sjabloon invoeren in WordPerfect.

 2. Voer een naam in voor uw sjabloon in het vak met het label Sjabloonnaam.

  De sjabloon een naam geven in WordPerfect.

 3. Onder de Sjablooncategorie, selecteer een categorie uit de lijst. Het is belangrijk om de beste categorie voor uw document te selecteren, omdat u er dan snel weer naar kunt terugkeren wanneer u het de volgende keer nodig heeft.

  Een sjablooncategorie kiezen voor de nieuwe sjabloon in WordPerfect.

 4. Wanneer u uw selecties heeft gemaakt, klikt u op OK.

  OK selecteren om het maken van sjablonen in WordPerfect te voltooien.

Gefeliciteerd, je hebt met succes een sjabloon gemaakt die je steeds opnieuw kunt gebruiken.