Skip to content

Xposed Framework: wat het is en hoe het te installeren

14 de september de 2021
GettyImages 508633562 59a2f68f685fbe0010151b06

Xposed is de naam van een platform waarmee je kleine programma’s, modules genaamd, op je Android-apparaat kunt installeren die het uiterlijk en de functionaliteit ervan kunnen aanpassen. Het voordeel van het Xposed-framework ten opzichte van sommige methoden om uw apparaat aan te passen, is dat u geen algemene systeembrede modificatie (mod) hoeft aan te brengen die talloze wijzigingen bevat, alleen maar om een ​​of twee mods te krijgen. Kies gewoon degene die u wilt en installeer ze vervolgens afzonderlijk. Het basisidee is dat je na het installeren van een app genaamd Xposed Installer deze kunt gebruiken om te zoeken en te installeren ander apps/mods die een breed scala aan dingen kunnen doen. Sommige kunnen kleine aanpassingen aan het besturingssysteem bieden, zoals het verbergen van het carrier-label in de statusbalk, of grotere functionaliteitswijzigingen in apps van derden, zoals het automatisch opslaan van inkomende Snapchat-berichten.

De onderstaande aanwijzingen zijn van toepassing, ongeacht wie uw Android-telefoon heeft gemaakt: Samsung, Google, Huawei, Xiaomi, enz. Momenteel worden echter alleen Android-versies tot 8.1 (Oreo) ondersteund.

Voordat u het Xposed Framework installeert

Er zijn een paar dingen die je eerst moet doen:

 1. Zorg ervoor dat er een volledige back-up van uw apparaat is gemaakt. Het is mogelijk dat u tijdens de installatie of het gebruik van Xposed problemen tegenkomt waardoor uw apparaat onbruikbaar wordt.

 2. Controleer welke versie van Android je gebruikt, zodat je weet of je apparaat compatibel is en zo ja, welke downloadlink je hieronder moet kiezen. Dit is te vinden in de instellingen, meestal in de Over telefoon of Over apparaat sectie, en mogelijk dieper begraven in een Meer of Software-informatie Oppervlakte.

 3. Identificeer de CPU-architectuur van uw apparaat. Droid Hardware Info is een app die u die informatie kan laten zien.

 4. U moet uw apparaat rooten.

Hoe het Xposed Framework te installeren

 1. Installeer Android Debug Bridge (ADB) en Fastboot op uw computer.

 2. Installeer TWRP op je telefoon met Fastboot.

 3. Download het meest recent uitgebrachte Xposed ZIP-bestand dat overeenkomt met de versie van Android op uw apparaat en de CPU-architectuur.

  • Android 8.1
  • Android 8.0
  • Android 7.1
  • Android 7.0
  • Android 6.0
  • Android 5.1
  • Android 5.0

  Binnen elk van die mappen bevinden zich andere mappen die overeenkomen met de CPU-architectuur van het apparaat. Het is belangrijk om de juiste te downloaden die van toepassing is op uw telefoon.

 4. Sluit uw telefoon aan op uw computer en schakel bestandsoverdracht in.

 5. Kopieer naar je telefoon het bestand dat je in stap 3 hebt gedownload.

 6. Voer de volgende ADB-opdracht uit vanaf uw computer: adb reboot recovery

 7. Tik Installeren vanuit het TWRP-menu op je telefoon.

 8. Zoek en selecteer vanuit TWRP het ZIP-bestand dat u hebt gekopieerd en veeg vervolgens naar rechts op de Veeg om Flash te bevestigen optie.

 9. Tik Herstart systeem.

 10. Wanneer uw telefoon weer wordt ingeschakeld, gaat u naar deze downloadpagina en downloadt u het APK-bestand dat onderaan het intro-gedeelte wordt weergegeven (vóór alle opmerkingen). Mogelijk wordt u verteld dat dit type bestand uw apparaat kan beschadigen als u het installeert. Ga je gang en bevestig dat je het bestand wilt downloaden en installeren. Als je een Installatie geblokkeerd bericht, zie de eerste tip onderaan deze pagina.

 11. Wanneer het downloaden is voltooid, opent u het bestand wanneer u daarom wordt gevraagd.

 12. Wanneer u wordt gevraagd of u zeker weet dat u de applicatie wilt installeren, tikt u op Installeren bevestigen. Als je een bericht ziet dat Chrome de installatie blokkeert, tik je op Instellingen op dat bericht en vervolgens inschakelen Toestaan ​​van deze bron. Tik op de terugknop om de . te zien Installeren koppeling.

 13. Tik Open wanneer het klaar is met installeren.

 14. Tik Kader van de Xposed Installer-app. Het kan worden begraven in het menu in de linkerbovenhoek van het scherm. Als je wordt verteld om Doe voorzichtig! aangezien Xposed uw apparaat kan beschadigen, tikt u op Oke. De back-up die u hebt gemaakt voordat u dit proces startte, dient als een manier om uw apparaat weer in de goede staat te krijgen als het vastloopt of in een “opstartlus” komt.

 15. Van de Kader scherm, tik op Installeer update. Als u wordt verteld dat de app root-machtigingen vraagt, moet u dit toestaan.

 16. Tik Oke wanneer u wordt gevraagd of u klaar bent om opnieuw op te starten.

Xposed-modules installeren en gebruiken

Nadat de module is gedownload en de juiste machtigingen zijn ingesteld, kunt u de instellingen aanpassen en vervolgens inschakelen voor gebruik.

Hoe en waar Xposed-modules te downloaden

Er zijn twee manieren om Xposed-modules op uw apparaat te installeren. De eerste is veel eenvoudiger, dus we zullen dat hier schetsen:

 1. Open de Xposed Installer-app en tik op Downloaden uit het hoofdmenu.

 2. Zoek of blader naar een module en tik op de module die je wilt installeren.

 3. Veeg over of tik op de versies tabblad.

 4. Druk op Downloaden knop op de versie die u wilt installeren. De meest recente versies staan ​​altijd bovenaan de pagina vermeld.

 5. Op het volgende scherm dat laat zien wat de app mag doen op uw apparaat, bevestigt u de installatie met de Installeren knop. Als de pagina te lang is om alle informatie in één keer weer te geven, zie je in plaats daarvan een of meer Volgende toetsen. Tik erop om de . te zien Installeren knop. Als je dit niet ziet Installeren optie, zie Tip 3 hieronder.

 6. Als de installatie klaar is, tik je op Open om de nieuwe module te starten, of Gedaan om terug te keren naar de versies tabblad. Als je de app bij deze stap niet meteen opent, kijk dan bij Tip 2 onderaan deze pagina om te zien hoe je deze later kunt openen.

 7. Wanneer de module-app is geopend, kunt u deze naar wens aanpassen. Elke module biedt een unieke manier om wijzigingen aan te brengen. Als u hulp nodig heeft, volgt u de instructies op het scherm, gaat u opnieuw naar stap 2 en opent u de Steun link voor de module waar je vragen over hebt, of zie Tip 2 hieronder.

 8. Vergeet niet de module in te schakelen. Zie het volgende gedeelte voor die stappen.

Xposed-modules in- of uitschakelen

Nadat de module is gedownload, moet u deze inschakelen voordat u deze daadwerkelijk kunt gebruiken:

 1. Ga naar het hoofdscherm in de Xposed Installer-app en voer de Modules sectie.

 2. Tik op het vak rechts van de modulenaam om deze in of uit te schakelen. Er verschijnt of verdwijnt een vinkje om aan te geven dat het respectievelijk is in- of uitgeschakeld.

 3. Start het apparaat opnieuw op om de wijzigingen door te geven.

Xposed Installatie- en gebruikstips

Als je nog nooit op dit niveau met je Android-apparaat hebt gewerkt, zul je hier en daar vast een probleem of vraag tegenkomen. Hier zijn enkele veelvoorkomende dingen die we hebben gezien:

 1. Als je Xposed niet kunt installeren omdat het APK-bestand wordt geblokkeerd, ga dan naar: Instellingen > Beveiliging en zoek een Onbekende bronnen sectie waarin u een vinkje kunt plaatsen om in te schakelen.

 2. De Modules gedeelte van de Xposed Installer-app bevat veel van de opties die u voor verschillende dingen nodig hebt. Houd uw vinger op een willekeurige module om een ​​menu met deze opties te krijgen:

  • Gebruikersinterface starten: Gebruik dit als u het opstartpictogram niet kunt vinden voor een module die u hebt geïnstalleerd.
  • Downloaden/bijwerken: Installeer nieuwe updates voor de module.
  • Steun: Bezoek de ondersteuningspagina die bij die module hoort.
  • App informatie: Bekijk wat uw apparaat over deze app zegt, zoals het totale opslaggebruik en welke machtigingen het heeft gekregen.
  • Verwijderen: Verwijder/verwijder een module met deze menuoptie.
 3. Als je de niet ziet Installeren na het downloaden van de module, of als u deze liever later wilt installeren, herhaalt u stap 1-3 in de Hoe en waar Xposed-modules te downloaden sectie hierboven, en kies dan Installeren in de versies tabblad.

 4. Als u Xposed Installer niet langer op uw apparaat wilt, kunt u het verwijderen zoals elke app.