Skip to content

Zal de Wii Fit je echt fit maken?

13 de augustus de 2021
GettyImages 80832082 5c8a702646e0fb0001f8cfb6

Toen Nintendo uitkwam Wii Fit, het werd aangekondigd als een manier waarop gamers gezonder kunnen worden in hun woonkamer, een alternatieve sportschool waar je kunt sporten terwijl je plezier hebt. Wat doen Wii Fit, Wii Fit Plus of andere workoutgames zoals EA Active en ExerBeat voor jou?

Exergaming ziet er in theorie goed uit

Er bestaan ​​onderzoeken die zeggen dat fysiek actieve videogames je in vorm moeten houden. In 2007 publiceerde de Mayo Clinic een studie die aantoonde dat kinderen die actieve games speelden veel meer beweging kregen dan degenen die zaten en tv keken, waarbij dansgames beter waren dan het lopen op een loopband. Jaren later ontdekte een universitair hoofddocent aan het Union College in New York dat senioren die een exercycle reden die was gekoppeld aan een virtual reality-programma, een grotere cognitieve verbetering hadden dan senioren die op een normale exercycle reden. Een andere studie toonde aan dat zwaarlijvige, inactieve kinderen die een EyeToy voor de PS2 of PS3 kregen, een verbeterde BMI vertoonden.

Exergaming verhoogt de totale activiteit van een kind niet

In een onderzoek van vier maanden onder kinderen van 9 tot 12 jaar ontdekte de American Academy of Pediatrics dat de groep die Wii-spellen speelde die veel beweging nodig hadden, niet meer totale beweging kreeg dan de groep die spellen speelde die alleen hun vingers trainden. Er werd getheoretiseerd dat kinderen die actieve games spelen hun trainingen zouden kunnen compenseren door de rest van de tijd minder actief te zijn.

De Wii Fit is niet veel oefening, maar het is beter dan niets

Een kleine studie van vrouwen die de Wii Fit gebruikten, vond dat de hoeveelheid beweging die ze kregen het equivalent was van een ‘stevige wandeling’. Dus als je nooit stevige wandelingen maakt, is Wii Fit misschien een goed idee. Een ander onderzoek, gefinancierd door Nintendo, beweert dat ongeveer een derde van de games in Wii Sports en Wii Fit bieden “matige intensiteit” oefening.

Fitnessgames bieden niet per se de beste Wii-workouts

Een studie van mensen van begin twintig door het La Crosse Exercise and Health Program van de Universiteit van Wisconsin concludeerde dat hardlopen en step-aerobics in Wii Fit zijn veel minder lichaamsbeweging dan echt hardlopen en step-aerobics. Hoewel ze enige mate van lichaamsbeweging boden, was het niet voldoende om ‘het cardiorespiratoire uithoudingsvermogen te behouden of te verbeteren’. Interessant genoeg toonde een eerdere studie van dezelfde plaats aan dat: Wii Sports is een betere training, misschien omdat je meer beweegt als je niet gedwongen wordt om op het Balance Board te staan.

Zelfs als Wii Fit een milde training biedt, stop je ermee

Een kleine studie door een universitair hoofddocent aan de Universiteit van Mississippi wees uit dat kinderen in drie maanden een “aanzienlijke” aerobe conditie bereikten, maar hij ontdekte ook dat degenen die speelden Wii Fit 22 minuten per dag in het begin waren tegen het einde gemiddeld 4 minuten per dag.

Fysiotherapeuten houden van de Wii

Hoewel exergames misschien niet de beste manier zijn om in vorm te komen, zijn ze erg nuttig gebleken voor fysiotherapeuten die in de Wii een goedkope set hulpmiddelen zien. Uit een onderzoek bleek dat senioren die met Wii Fit werkten het evenwicht konden verbeteren, terwijl een ander onderzoek aantoonde dat hetzelfde gold voor de behandeling van kinderen die herstellende waren van evenwichtsproblemen. De Wii kan ook worden gebruikt om mensen met Parkinson te helpen. Het gebruik van de Wii in “Wiihab” is behoorlijk populair; er is zelfs een blog aan gewijd.