Skip to content

Zelfrijdende auto’s mogen er niet uitzien als gewone auto’s

21 de juni de 2021
zoox autonomous vehicle threequarter view 9239590862c34efe901f0a65a693df8f

Belangrijkste leerpunten

  • Amazon’s Zoox is een zelfrijdende taxi die lijkt op een oude paardenkoets.
  • Didi Chuxing – de ‘Chinese Uber’ – heeft zijn eigen voertuig ontwikkeld.
  • Gigantische auto’s ontworpen voor gas zijn gewoon te groot voor elektrische stroom, maar de openbare oplaadinfrastructuur is er nog niet.

Waarom zijn elektrische auto’s zo groot en zwaar als auto’s op gas? En waarom hebben zelfrijdende auto’s alle stoelen naar voren gericht? Antwoord: omdat het zo is. Tot nu toe waren elektrische auto’s en zelfrijdende voertuigen nieuwigheden. Het zijn experimentele smaken van gewone, door mensen bestuurde voertuigen op gas. Maar dat is aan het veranderen. In plaats van alleen een computer te gebruiken om het stuur te draaien en de pedalen te bedienen, veranderen voertuigen om beter bij hun doeleinden te passen. Maar het kan even duren voordat je er bent. Het is tenslotte één ding om een ​​elektrische auto te kopen, maar een andere om hem opgeladen te houden. “Ik denk dat meer dan 50% van de Amerikanen op dit moment geen betrouwbare toegang tot laadstations zou hebben,” vertelde John Brownlee, redacteur bij Folks magazine, Lifewire via Twitter, “zelfs als de prijs van een elektrische auto geen rol zou spelen. ” Laten we eens kijken naar een paar van deze radicale nieuwe ontwerpen.

Throwback-technologie

Herinner je je de Johnny Cab-robottaxi uit de film? Totale terugroepactie? De zelfrijdende auto’s van tegenwoordig zijn zo: gewone auto’s, met regelmatige besturing, alleen kunnen ze ook bestuurd worden door een computer. Dat is een verspilling van ruimte, en het komt vooral doordat een mens op de bestuurdersstoel moet zitten en zich voldoende moet concentreren om gevaar te herkennen en het over te nemen. Als je een zelfrijdend voertuig helemaal opnieuw zou ontwerpen, zou het uiteindelijk lijken op een cabine op een treinwagon. Er zouden geen handmatige bedieningen zijn, zodat passagiers tegenover elkaar konden zitten. En omdat er geen menselijke bestuurder zou zijn die de snelheidslimiet overschrijdt, zouden er geen snelheidsgerelateerde ontwerpkenmerken nodig zijn. In een stad waar geen door mensen bestuurde auto’s zijn toegestaan, zouden deze automatische voertuigen kleiner en minder beschermd kunnen zijn omdat ze niet zouden crashen.

En hoe zit het met elektrische auto’s? Gasvoertuigen zijn enorm en zwaar omdat ze dat kunnen zijn. Gas is een uiterst efficiënte manier om energie op te slaan. Pond voor pond, een benzinetank kan veel meer energie vervoeren dan batterijen. “Een subcompacte auto met een gastank van 10 gallon kan het energie-equivalent van 7 Tesla’s, 15 Nissan Leafs of 23 Chevy Volts opslaan”, zegt adviesbureau Menlo Energy Economics. In dit licht lijkt het absurd om een ​​elektrische motor in een kolos te plaatsen die is ontworpen voor gas. Een Tesla is net zo groot en zwaar als een gewone auto. Het is veel logischer om kleine, lichtgewicht auto’s te ontwerpen voor elektrische energie. Tweezitter in plaats van vier, en zonder al die bekerhouders.

Amazon’s Zoox Robotaxi

Misschien is er een internetbedrijf met interesse in voertuigen (bezorging) nodig om de mal te doorbreken. Amazon’s Zoox is een schattig klein autootje in koetsstijl, met vier stoelen die tegenover elkaar staan. Er is geen vooruit of achteruit; de Zoox kan in beide richtingen rijden en dankzij de vierwielbesturing is hij uiterst wendbaar. En dit kleine ontwerp doet ook geen afbreuk aan de veiligheid.

Binnenaanzicht van de Amazon Zoox-taxi en de stoelen die tegenover elkaar staan

“Het vanaf de grond af bouwen van een voertuig heeft ons de mogelijkheid gegeven om de veiligheid van passagiers opnieuw vorm te geven, door te verschuiven van reactieve naar proactieve maatregelen”, zei Jesse Levinson, medeoprichter en CTO van Zoox, in een verklaring. Die maatregelen omvatten een speciaal airbagontwerp dat geschikt is voor een bidirectioneel voertuig.

De D1 Ride-Hailing Car

In China is het Uber-overwinnende “ride-hailing” bedrijf Didi Chuxing een samenwerking aangegaan met de fabrikant van elektrische voertuigen BYD om met de D1 te komen. De D1 wordt bestuurd door een mens, maar het voertuig zelf is geoptimaliseerd voor het vervoeren van passagiers. Ten eerste heeft het een aantal waarschuwingssystemen die de bestuurder controleren en lastigvallen, inclusief verificatie van de bestuurder, maar interessanter is de rest van de auto.

Didi Chuxing en BYD's D1 ride-hailing/zelfrijdende auto geparkeerd op een straat terwijl fietsers voorbij rijden

Zo is het passagierscompartiment ruim, waardoor het comfortabeler is, maar ook goed voor mensen met veel bagage of boodschappen. Ook geweldig zijn de schuifdeuren aan de zijkant, die het instappen vergemakkelijken en ook betekenen dat de taxi niet beschadigd raakt of een crash veroorzaakt als een passagier de deur opengooit zonder te kijken. Er zijn ook tal van elektronische gadgets voor facturering en mapping.

Toekomstig voertuigontwerp

Het is interessant om na te denken over hoe voertuigen eruit zouden kunnen zien als ze niet in het paradigma van een auto op gas worden gedwongen. We zien al kleine elektrisch ondersteunde, pedaalaangedreven bestelwagens in steden. In Duitsland wordt de post bijvoorbeeld bezorgd op speciale gele fietsen die een enorme lading kunnen dragen. Met ‘ride-hailing’-auto’s en zelfrijdende taxi’s die worden gemaakt, wordt het interessant om onze straten te zien veranderen.