Skip to content

Zelfstudie computernetwerken – Internetprotocol

21 de juni de 2021
GettyImages 539954410 5c92586846e0fb000172f131

Hieronder vindt u het lesplan voor een online zelfstudie over Internet Protocol (IP). Elke les bevat artikelen en andere referenties die de basisprincipes van IP-netwerken uitleggen. Het is het beste om deze lessen in de aangegeven volgorde af te ronden, maar de concepten van IP-netwerken kunnen ook in andere stappen worden geleerd. Degenen die zich bezighouden met thuisnetwerken hebben andere behoeften dan iemand die bijvoorbeeld aan een zakelijk netwerk werkt.

IP-adresnotatie

Opdrachtprompt – Ping – Responsief IP-adres.
IP-adressen hebben bepaalde regels voor hoe ze zijn geconstrueerd en geschreven. Leer herkennen hoe IP-adressen eruit zien en hoe u uw IP-adres kunt vinden op verschillende soorten apparaten.

 • Woordenschat: bits, bytes, octet

De IP-adresruimte

De numerieke waarden van IP-adressen vallen in bepaalde bereiken. Sommige nummerreeksen zijn beperkt in hoe ze kunnen worden gebruikt. Vanwege deze beperkingen is het proces van: IP-adrestoewijzing wordt uiterst belangrijk om goed te krijgen. Zie het verschil tussen privé-IP-adressen en openbare IP-adressen.

 • Woordenschat: APIPA, IPv6, LAN
 • Extra tegoed: wat is peer-to-peer-netwerken?

Statische en dynamische IP-adressering

Een apparaat kan zijn IP-adres automatisch van een ander apparaat op het netwerk krijgen, of het kan soms worden ingesteld met een eigen vast (hardgecodeerd) nummer. Meer informatie over DHCP en het vrijgeven en vernieuwen van toegewezen IP-adressen.

 • Woordenschat: ISP, intranet
 • Extra tegoed: statische IP-adressen gebruiken op privénetwerken

IP-subnetwerken

Een andere beperking op hoe IP-adresbereiken kunnen worden gebruikt, komt van het concept van: subnetten. Je zult zelden subnetten van thuisnetwerken vinden, maar ze zijn een goede manier om grote aantallen apparaten efficiënt te laten communiceren. Leer wat een subnet is en hoe u IP-subnetten beheert.

 • Woordenschat: CIDR, router
 • Extra tegoed: Wat is het IP-adres van een router?

Netwerknaamgeving en internetprotocol

Het internet zou buitengewoon moeilijk te gebruiken zijn als alle sites op hun IP-adres moesten worden bekeken. Ontdek hoe internet zijn enorme verzameling domeinen beheert via een Domain Name System (DNS) en hoe sommige bedrijfsnetwerken gebruikmaken van een verwante technologie genaamd Windows Internet Naming Service (WINS).

 • Woordenschat: DDNS, ICMP
 • Extra tegoed: waarom zijn er alleen DNS-rootnaamservers?

Hardware-adressen en internetprotocol

Naast het IP-adres heeft elk apparaat in een IP-netwerk ook een fysiek adres (ook wel hardware-adres genoemd). Deze adressen zijn nauw verbonden met één specifiek apparaat, in tegenstelling tot IP-adressen die opnieuw kunnen worden toegewezen aan verschillende apparaten in een netwerk. Deze les behandelt Media Access Control en alles over MAC-adressering.

 • Woordenschat: ARP, NAT, ipconfig
 • Extra tegoed: Kun je een MAC-adres krijgen van een IP-adres?

TCP/IP en gerelateerde protocollen

Veel andere netwerkprotocollen draaien bovenop IP. Twee daarvan zijn bijzonder belangrijk. Naast Internet Protocol zelf, is dit een goed moment om een ​​goed begrip te krijgen van TCP en zijn neef UDP.

 • Woordenschat: HTTP, VoIP
 • Extra tegoed: TCP-headers en UDP-headers uitgelegd