Skip to content

Zijn de codec-avatars van Facebook te realistisch? Experts zeggen dat het een goede zaak is

7 de juli de 2021
clouds 1845517 1280 db7ada3572b64eadbc08a3d840f992d1

Belangrijkste leerpunten

  • Facebook werkt aan virtual reality-avatars die de sociale uitingen van een persoon kunnen nabootsen.
  • Hoewel het misschien te echt lijkt, denken experts dat dit een geweldige overwinning is voor de VR-industrie.
  • Naarmate meer grote technologiebedrijven investeren in VR-technologie, zullen meer gebruikers vertrouwen krijgen in het gebruik van VR, zeggen experts.

Facebook is van plan om virtual reality-avatars te lanceren die de echte sociale uitingen van gebruikers zullen bevatten, die voor sommigen misschien een beetje te echt en opdringerig lijken. Het techbedrijf werkt al geruime tijd aan zijn virtual reality-producten. Het lanceerde zelfs Facebook Reality Labs om onderzoekers, ontwikkelaars en ingenieurs onder één paraplu te brengen om zich te concentreren op de virtual en augmented reality-technologieën van het bedrijf.

Een van de aandachtspunten van het lab was het creëren van Codec-avatars, een project waarin Facebook machine learning gebruikt om menselijke sociale uitingen te verzamelen en opnieuw te creëren om toe te voegen aan virtual reality-avatars. “Mensen gedragen zich al slecht in VR. Sinds het begin van VR Chat hebben gebruikers te maken gehad met intimidatie door anderen. Vaak is dit gericht op mensen met een vrouwelijke stem,” vertelde Joel Garcia, technologiedirecteur bij Urban District Realty, aan Lifewire. in een e-mailgesprek. “Hoe verontrustend dit ook is in een virtuele wereld met cartoonavatars, het beangstigt me om te denken aan een virtuele wereld waarin gebruikers zichzelf moeten presenteren en de beledigingen van deze slechte acteurs nog gerichter en persoonlijker worden.”

Wat is er zo echt aan deze avatars?

Yaser Sheikh, onderzoeksdirecteur bij Facebook Reality Labs in Pittsburgh, leidt het Codec Avatars-project van het technologiebedrijf. Hij ziet dit project als het begin van een geheel nieuwe virtual reality-wereld en wil dat mensen via avatars kunnen communiceren als hun meest echte zelf. De geplande levensechte avatars van Facebook zouden niet alleen de sociale uitingen van een gebruiker oppikken; ze zouden ook in wezen het hele gezicht van die persoon nabootsen. Gebruikers zouden nog steeds een virtual reality-headset moeten dragen terwijl hun avatars communiceren in het digitale rijk.

In tegenstelling tot Garcia ziet Vijay Ravindran, CEO van Floreo, alleen goede dingen uit het werk van Facebook met Codec Avatars. Hij ziet de waarde in om VR in de toekomst als eerste communicatielijn te gebruiken. “Ik denk dat Facebook echt digitale persona’s wil creëren”, vertelde Vijay Ravindran, CEO van Floreo, aan Lifewire. in een telefonisch interview. “Over het algemeen vind ik dat geweldig, want een deel van wat virtual reality tegenhoudt als medium voor sociale bijeenkomsten en een manier om een ​​gemeenschap op te bouwen, is het vermogen om lichaamstaal en gezichtsuitdrukkingen te lezen.”

Virtual reality kan al veranderen hoe mensen sociaal met elkaar omgaan, maar experts willen graag zien hoe een project van deze aard mensen emotioneel kan beïnvloeden.Toen Garcia onlangs een paar online games speelde, zei hij dat hij meer van het sociale aspect hield omdat hij voelde als VR waardoor hij sneller betere vrienden kon maken. Ze waren tenslotte samen aan het schaken of aan het zeilen. Er was geen agenda, maar er was ook geen ongemakkelijke interactie met iemand online tijdens deze activiteiten. “Hoewel ik zeker weet dat er veel gesprekken over privacy en gebruikers de juiste hoeveelheid anonimiteit te bieden, denk ik dat een mogelijkheid als deze echt zou kunnen bijdragen aan het creëren van een meer verbonden, emotionele gemeenschapsomgeving, “zei Ravindran.

Wat biedt de toekomst voor superrealistische avatars?

De Codec-avatars van Facebook bevinden zich nog in de fase van het nabootsen van gezichtsuitdrukkingen. Uiteindelijk wil het technologiebedrijf de volledige lichaamstaal van een persoon vastleggen, inclusief unieke eigenschappen, zoals hoe iemand loopt of handgebaren gebruikt. “Over het algemeen vind ik dat geweldig, want een deel van wat virtual reality als medium tegenhoudt… is het vermogen om lichaamstaal en gezichtsuitdrukkingen te lezen.” Ondanks enige twijfel zijn zowel Ravindran als Garcia het erover eens dat het Codec Avatars-project van Facebook de toekomst van virtual reality-technologie kan veranderen.” Ik kan me voorstellen dat na het perfectioneren van het Codec-systeem, de volgende stap zou zijn om gebruikers in staat te stellen hun kleding en haar te veranderen, dan neus- en oogkleur, en het duurde niet lang of iedereen zou op iedereen kunnen lijken. Dat heeft iets beangstigends, en ook iets bevrijdends.”