Skip to content

Zullen externe medewerkers ooit terugkeren naar kantoor?

15 de juli de 2021
GettyImages 1223377524 43627eac529241e3848a9151b273ce40

Belangrijkste leerpunten

  • Bijna de helft van alle Amerikaanse werknemers werkt momenteel vanuit huis.
  • Het aantal thuiswerkplekken zal na de pandemie verdubbelen.
  • Mensen houden er echt van om niet naar kantoor te pendelen.

Tijdens de pandemie zijn miljoenen mensen thuis gaan werken. Werknemers zijn gelukkiger en kunnen hun werkdagen beter in de hand houden, terwijl ze daadwerkelijk meer werk gedaan krijgen. Ze kleden zich misschien nooit aan, maar medewerkers die op afstand werken, blijven ook niet de hele dag in bed om Ted Lasso te bingewatchen. Thuiswerken (WFH) is niet de productiviteitsnachtmerrie gebleken die werkgevers zich misschien hadden voorgesteld. In feite zijn telewerkers productiever en, door sommige maatregelen, minder snel op zoek naar een andere baan. Het is ook goedkoper voor werkgevers en omdat er geen woon-werkverkeer is, is het beter voor het milieu. Grote techbedrijven als Google en Apple hebben de WFH-plannen al verlengd tot ver in 2021. Maar gaat dat ook na de pandemie door? “Zodra de COVID-19-pandemie voorbij is, zal het aantal mensen dat thuis werkt exploderen”, schrijft Stanford-onderzoeker Nicholas Bloom. “Ik zie deze aantallen meer dan verdubbelen in een postpandemische wereld. Ik vermoed dat bijna alle werknemers die thuis kunnen werken – naar schatting ongeveer 40% van de werknemers – minstens één dag per week vanuit huis zullen mogen werken. ”

Shirking van huis

Werken op afstand werd vroeger gezien als een blunder. Je zou het absolute minimum kunnen doen en de rest van de tijd films kijken of naar de kroeg gaan. Maar in werkelijkheid, zoals gewone thuiswerkers al jaren weten, kun je veel meer gedaan krijgen zonder de constante afleiding van het kantoor. In feite is het probleem voor freelancers meestal te weten wanneer ze moeten stoppen met werken. “Zodra de COVID-19-pandemie voorbij is, zal het aantal mensen dat thuis werkt exploderen.” Wanneer u vrij bent om uw eigen tijd in te delen en onderbrekingen te controleren, kunt u meer werk krijgen, vaak in veel minder tijd. Voeg daarbij het ontbreken van woon-werkverkeer, de mogelijkheid om je eigen “werk-privébalans” te bepalen en goedkopere en betere huisgemaakte lunches, en het is gemakkelijk om de aantrekkingskracht voor werknemers te zien. “Ik doe technische ondersteuning voor een internetprovider”, vertelde technisch medewerker Carsten Klapp aan reddingsdraad via direct bericht. “Het bedrijf zorgde voor een computer en VoIP voor mij. Via Skype houden we contact met teamleden en managers. Uiteindelijk komen we één keer per maand op kantoor en de rest van de tijd thuis.” Klapp zegt dat hij twee uur autorijden per dag bespaart en dat de thuiswerkregeling onlangs definitief is geworden.

Vrouw die met de computer op haar schoot werkt, zittend op het balkon bij zonsondergang sunset

Op dit moment zitten we nog steeds in een soort noodtoestand, proberen we aan de keukentafel te werken terwijl de kinderen, met hun scholen gesloten, overal rondrennen. Maar met een goede planning en ondersteuning van werkgevers zou het thuiskantoor vaker kunnen worden gebruikt.

Blije bazen

De voordelen voor thuiswerkers zijn duidelijk, maar hoe zit het met de werkgevers? Ze kunnen een element van directe controle verliezen, maar dat lijkt hoe dan ook niet nodig. Het meest voor de hand liggende voordeel voor werkgevers is dat het goedkoper is om geen groot kantoor te runnen. Volgens een onderzoek van Global Workplace Analytics “kan een gemiddelde werkgever gemiddeld $ 11.000 per halftijdse telewerker per jaar besparen.” Thuiswerkers nemen ook 52% minder vaak een dag vrij en geven minder vaak op vanwege een lange woon-werkverkeer. “Ons onderzoeksbewijs zegt dat 22% van alle volledige werkdagen na het einde van de pandemie vanuit huis zal worden geleverd, vergeleken met slechts 5% ervoor.” “We zien een ongelooflijke 42% van de Amerikaanse beroepsbevolking nu fulltime thuiswerken”, schrijft May Wong van Stanford News. “Ongeveer nog eens 33% werkt niet – een bewijs van de wrede impact van de lockdown-recessie. En de resterende 26% – voornamelijk essentiële servicemedewerkers – werkt in hun bedrijfspand.” De voordelen nemen toe als de trend doorzet. Werkgevers kunnen overal in het land of de wereld inhuren, in plaats van zich te beperken tot lokale kandidaten. En op de lange termijn hebben ze geen grote, dure kantoorruimte in het centrum meer nodig.

Is er slecht nieuws?

Een nadeel van thuiswerken is dat je creatieve serendipiteit verliest. U kunt met iemand in de rij voor koffie chatten en onverwacht een probleem oplossen. Het is ook veel minder opdringerig om een ​​vraag aan het bureau te stellen dan om iemand naar een Zoom-gesprek te slepen, gewoon om een ​​snelle vraag te stellen. Het is het verschil tussen door een stad lopen totdat je een leuke plek hebt gevonden om te dineren, en een plek op Yelp opzoeken en vooruit boeken. Het antwoord hier is om een ​​of twee keer per week samen te komen, maar de rest van de tijd thuis te werken.

Eenzaamheid is een ander probleem dat na de pandemie kan worden verzacht. Pauzeer bijvoorbeeld met vrienden in de buurt. Maar wat het nadeel ook is, de voordelen zijn voldoende om werken op afstand permanent te maken. “Ons onderzoeksbewijs zegt dat 22% van alle volledige werkdagen na het einde van de pandemie vanuit huis zal worden geleverd, vergeleken met slechts 5% daarvoor”, schrijft Jose Maria Barrero in een onderzoek uit 2020 van de Universiteit van Chicago. Steden zullen door deze verschuiving ook veranderen. Zonder een groot dagelijks personeelsbestand zullen cafés en restaurants in de binnenstad lijden, maar het verkeer kan verbeteren. Vastgoed in het centrum kan in prijs dalen, of niet, maar al die lege kantoren zullen geweldige appartementen zijn. Hoe ironisch zou het zijn als we uiteindelijk thuis zouden werken, maar in onze oude kantoorruimtes zouden wonen?