Skip to content

10 lettertypetips voor presentatoren

11 de juli de 2021
3 Core Fonts for the web 590e49955f9b58647022a443

Presentatoren gebruiken PowerPoint of andere software voor de duizenden presentaties die dagelijks over de hele wereld worden gegeven. Tekst is een belangrijk onderdeel van een digitale presentatie. Waarom niet optimaal gebruik maken van de lettertypen om de klus goed te klaren? Deze tien lettertypetips voor presentatoren helpen je om een ​​succesvolle presentatie te maken.

Scherp contrast tussen lettertypen en achtergrond

Het eerste en belangrijkste punt bij het gebruik van lettertypen in presentaties is ervoor te zorgen dat er een scherp contrast is tussen de kleur van de lettertypen op de dia en de kleur van de achtergrond van de dia. Weinig contrast = Weinig leesbaarheid.

Standaardlettertypen gebruiken

Gebruik standaardlettertypen in PowerPoint-presentaties

Blijf bij lettertypen die op elke computer voorkomen. Het maakt niet uit hoe fantastisch je denkt dat je lettertype eruitziet, als de computer het niet heeft geïnstalleerd, zal een ander lettertype worden vervangen – vaak vertekend het uiterlijk van je tekst op de dia. Kies een lettertype dat past bij de toon van je presentatie. Selecteer voor een groep tandartsen eenvoudige lettertypen. Als uw presentatie gericht is op kleine kinderen, dan is dit een moment waarop u een “funky” lettertype kunt gebruiken. Als dit lettertype echter niet op de presenterende computer is geïnstalleerd, zorg er dan voor dat u de echte lettertypen in uw presentatie insluit. Dit zal de bestandsgrootte van uw presentatie vergroten, maar in ieder geval zullen uw lettertypen verschijnen zoals u het bedoeld had.

Consistentie zorgt voor een betere presentatie

Diamodel in PowerPoint

Wees consistent. Houd het bij twee of maximaal drie lettertypen voor de hele presentatie. Het diamodel gebruiken voordat u begint tekst in te voeren om de gekozen lettertypen op de dia’s vast te leggen. Dit voorkomt dat u elke dia afzonderlijk moet wijzigen.

Typen lettertypen

Serif- en schreefloze lettertypen voor PowerPoint-presentaties

Serif-lettertypen zijn die met kleine staarten of “curly-ques” aan elke letter. Times New Roman is een voorbeeld van een serif-lettertype. Dit soort lettertypen zijn het gemakkelijkst te lezen op dia’s met meer tekst – (Meer tekst op dia’s is iets dat u, indien mogelijk, moet vermijden bij het maken van een PowerPoint-presentatie). Kranten en tijdschriften gebruiken serif-lettertypen voor de tekst in de artikelen, omdat deze gemakkelijker te lezen zijn. Sans serif-lettertypen zijn lettertypen die meer op ‘plakletters’ lijken. Eenvoudigweg. Deze lettertypen zijn geweldig voor koppen op uw dia’s. Voorbeelden van schreefloze lettertypen zijn Arial, Tahoma en Verdana.

Gebruik niet alleen hoofdletters

Gebruik niet alleen hoofdletters in PowerPoint-presentaties

Vermijd het gebruik van hoofdletters, zelfs niet voor koppen. Alle hoofdletters worden gezien als SCHREEUWEN en de woorden zijn moeilijker te lezen.

Gebruik verschillende lettertypen voor koppen en opsommingstekens

Gebruik verschillende lettertypen voor titels en opsommingstekens in PowerPoint-presentaties

Kies een ander lettertype voor de koppen en de opsommingstekens. Dit maakt tekstdia’s een beetje interessanter. Stoutmoedig de tekst waar mogelijk, zodat deze achter in de kamer goed leesbaar is.

Vermijd lettertypen voor scripts

Vermijd scriptlettertypen in PowerPoint-presentaties

Vermijd altijd lettertypen van het scripttype. Deze lettertypen zijn in de beste tijden moeilijk te lezen. In een verduisterde kamer, en vooral achterin de kamer, zijn ze bijna niet te ontcijferen.

Wees spaarzaam cursief

Wees spaarzaam met cursieve lettertypen in PowerPoint-presentaties

Vermijd cursief, tenzij het is om een ​​punt te maken – en zorg er dan voor dat de tekst vetgedrukt is om de nadruk te leggen. Cursief gedrukte letters vormen dezelfde problemen als lettertypen van het scripttype – ze zijn vaak moeilijk te lezen.

Maak lettertypen groot voor leesbaarheid

Lettergroottes voor PowerPoint-presentaties

Gebruik niets kleiner dan een lettertype van 18 punten – en bij voorkeur een lettertype van 24 punten als minimumgrootte. Dit grotere lettertype vult niet alleen je dia, zodat er niet zoveel lege ruimte is, het zal ook je tekst beperken. Te veel tekst op een dia is een bewijs dat je een beginner bent in het maken van presentaties.

Opmerking

Niet alle lettergroottes zijn hetzelfde. Een 24-punts lettertype is misschien goed in Arial, maar zal kleiner zijn in Times New Roman.

Maak gebruik van de functie voor dimmen van tekst

Tekst met opsommingstekens dimmen in PowerPoint-presentaties

Gebruik de functie voor gedimde tekst voor opsommingstekens. Dit legt de nadruk op het huidige probleem en brengt het naar de voorgrond terwijl u uw punt maakt.