Skip to content

Alles wat u moet weten over IMAP

29 de juli de 2021
63351388 532e645298 ojerryjohnNetworkCables 567fbdc03df78ccc1595932d

Internet Messaging Access Protocol (IMAP) is een internetstandaard die een protocol beschrijft voor het ophalen van berichten van een e-mailserver. Wanneer u IMAP gebruikt, kunt u toepassingen synchroniseren op meerdere computers die toegang hebben tot hetzelfde e-mailaccount, om dezelfde status en berichten weer te geven.

IMAP helpt bij het synchroniseren van e-mailberichten

Meestal worden e-mailberichten opgeslagen en georganiseerd in mappen op een e-mailserver. E-mailclients op computers en mobiele apparaten repliceren die structuur en synchroniseren acties (zoals het verwijderen of verplaatsen van berichten) met de server. Met IMAP kunt u naadloos berichten tussen mappen verplaatsen en heeft u altijd dezelfde weergave van uw account, of u deze nu rechtstreeks online of via een klant opent.

IMAP en andere e-mailprotocollen

IMAP is een recentere en geavanceerdere standaard voor het opslaan en ophalen van e-mail dan Post Office Protocol (POP). Met POP kun je berichten alleen lokaal op één computer of apparaat opslaan en beheren. Daarom is POP gemakkelijker te implementeren en stabieler en betrouwbaarder dan IMAP. POP bevat echter meer beperkte functionaliteit. Het staat alleen een e-mailprogramma toe om berichten naar de computer of het apparaat te downloaden, zodat u een kopie op de server kunt bewaren voor toekomstige download. Met POP kan uw klant bijhouden welke berichten al zijn opgehaald, maar er is een kans dat dit proces kan mislukken, wat resulteert in meerdere downloads van hetzelfde bericht. Bovendien hebt u met POP geen toegang tot hetzelfde e-mailaccount vanaf meerdere apparaten en kunt u acties tussen deze apparaten synchroniseren. De IMAP-standaard omvat geen bewerkingen waarmee e-mails worden verzonden. Om e-mails te verzenden, moet u uw client instellen om ook Simple Mail Transfer Protocol (SMTP) te gebruiken.

Nadelen van IMAP

De geavanceerde functies van IMAP maken het complexer. Nadat u bijvoorbeeld een bericht via SMTP hebt verzonden, moet het opnieuw via IMAP worden verzonden om te worden opgeslagen in de map Verzonden van het IMAP-account. IMAP is moeilijk te implementeren en IMAP-e-mailclients en -servers kunnen verschillen in hoe ze de standaard interpreteren. Programmeurs kunnen problemen ondervinden met gedeeltelijke implementaties en privé-extensies, evenals bugs en fouten; en gebruikers kunnen de e-mailfunctionaliteit traag en soms onbetrouwbaar vinden.

IMAP-extensies

De basis IMAP-standaard maakt uitbreidingen van het protocol en individuele opdrachten daarin mogelijk. Er zijn veel IMAP-extensies gedefinieerd of geïmplementeerd. Enkele van de meest populaire worden hieronder vermeld.

  • IDLE maakt realtime meldingen van ontvangen e-mail mogelijk.
  • SORT sorteert berichten op de server zodat het e-mailprogramma bepaalde kan ophalen zonder ze allemaal te downloaden.
  • Met THREAD kunnen e-mailclients gerelateerde berichten ophalen zonder alle e-mail in een map te downloaden.
  • CHILDREN implementeert een hiërarchie van mappen.
  • Access Control List (ACL) specificeert rechten voor individuele gebruikers in elke IMAP-map.

Een volledige lijst met IMAP-extensies is te vinden in het Internet Message Access Protocol (IMAP) Capabilities Registry. Daarnaast bevat Gmail een paar specifieke extensies voor IMAP.