Skip to content

Controleer uw Linux-bestandsruimte met het “Quota” -commando

27 de juli de 2021
close up of development team in their office 513374032 57ec26455f9b586c35a8346d

de Linux quotum commando geeft het schijfgebruik en de limieten van gebruikers weer. Standaard worden alleen de gebruikersquota afgedrukt. Quotum rapporteert de quota van alle bestandssystemen vermeld in listed /etc/mtab. Voor NFS-gemounte bestandssystemen verkrijgt een aanroep naar de rpc.rquotad op de servermachine de nodige informatie. De quotum opdracht is mogelijk niet op uw distributie geïnstalleerd.

Korte inhoud

De opdracht volgt de volgende structuur: quota [ -F format-name ] [ -guvs | q ] quotum [ -F format-name ] [ -uvs | q ] gebruikersquotum [ -F format-name ] [ -gvs | q ] groep

Schakelaars

De quotum commando ondersteunt verschillende schakelaars die de functionaliteit van het basiscommando uitbreiden:

  • -F formaatnaam: Toon quotum voor gespecificeerd formaat (dwz voer geen automatische formaatdetectie uit). Mogelijke formaatnamen zijn: vfsold (versie 1-quotum), vfsv0 (versie 2-quotum), rpc (quotum boven NFS), xfs (quotum op XFS-bestandssysteem).
  • -G: Groepsquota afdrukken voor de groep waarvan de gebruiker lid is.
  • -u: Een optionele vlag die gelijk is aan het standaardgedrag van de opdracht.
  • -v: Toon quota op bestandssystemen waar geen opslagruimte is toegewezen.
  • -s: Deze vlag zal maken quotum probeer eenheden te kiezen voor het weergeven van limieten, gebruikte ruimte en gebruikte inodes.
  • -Q: Druk een beknopter bericht af, met alleen informatie over bestandssystemen waar het gebruik het quotum overschrijdt.

Gebruiksopmerkingen

Beide specificeren -G en -u toont zowel de gebruikersquota als de groepsquota (voor de gebruiker). Alleen de supergebruiker mag de -u vlag en de optionele gebruiker argument om de grenzen van andere gebruikers te bekijken. Niet-supergebruikers kunnen de -G vlag en optioneel groep argument om alleen de grenzen te zien van groepen waarvan ze lid zijn. De -Q vlag heeft voorrang op de -v vlag. Zie de gerelateerde offerte

️️️️️️️️️actl voor extra functionaliteit. Gebruik de Mens commando om te zien hoe een commando op uw specifieke computer wordt gebruikt. Verschillende distributies en kernel-releases werken op verschillende manieren, dus controleer de man-pagina’s voor informatie die specifiek is voor uw besturingssysteem en architectuur.