Skip to content

De functies van een PBX

20 de juli de 2021
Row of Phones in a PBX Environment Jack Ambrose Getty 5775096b5f9b58587536c5e5

Een PBX (Private Branch Exchange) is een schakelstation voor telefooncentrales. Het bestaat voornamelijk uit verschillende takken van telefoonsystemen en schakelt verbindingen van en naar deze, waardoor telefoonlijnen worden gekoppeld. Bedrijven gebruiken een PBX om al hun interne telefoons op een externe lijn aan te sluiten. Op deze manier kunnen ze slechts één lijn huren en veel mensen gebruiken, waarbij elk een telefoon aan het bureau heeft met een ander nummer. Het nummer heeft echter niet hetzelfde formaat als een telefoonnummer, omdat het afhangt van de interne nummering. Binnen een PBX hoeft u alleen driecijferige of viercijferige nummers te bellen om naar een andere telefoon in het netwerk te bellen. Dit nummer noemen we vaak een extensie. Een persoon die van buitenaf belt, kan vragen om een ​​toestelnummer door te verwijzen naar de persoon op wie ze zich richt.

Belangrijkste technische rollen van een PBX

 • Schakelen tussen telefoongebruikers en zo verbindingen tot stand brengen
 • Om ervoor te zorgen dat de verbinding goed op zijn plaats blijft door de bronnen te behouden
 • Om de verbinding correct te beëindigen wanneer een gebruiker ophangt
 • Om de hoeveelheden, statistieken en meting met betrekking tot de oproepen vast te leggen

Praktische functies van een PBX

 • Zorg voor één enkel nummer dat externe bellers kunnen gebruiken om toegang te krijgen tot alle personen in een bedrijf.
 • Verspreid oproepen op een gelijkmatige manier naar medewerkers in een antwoordteam; met behulp van de functie Automatic Call Distribution (ACD).
 • Automatiseer het beantwoorden van oproepen, maar bied een menu met opties waaruit een gebruiker kan kiezen om doorgestuurd te worden naar een specifiek toestel of afdeling.
 • Sta het gebruik van aangepaste zakelijke begroetingen toe tijdens het beantwoorden van oproepen.
 • Bied functies voor systeemoproepbeheer.
 • Zet externe bellers in de wacht terwijl ze wachten tot een gevraagde persoon antwoordt, en speel muziek of aangepaste commerciële berichten af ​​voor de beller die wacht.
 • Neem spraakberichten op voor elk toestel van een externe beller.
 • Gesprekken doorverbinden tussen interne toestellen.

IP-PBX

PBX’s zijn niet alleen voor VoIP, maar bestaan ​​ook al voor vaste telefoonsystemen. Een PBX die speciaal is gemaakt voor VoIP wordt een IP PBX genoemd, wat staat voor Internet Protocol Private Branch Exchange). Tot nu toe waren telefooncentrales een zakelijke luxe die alleen grote bedrijven zich konden veroorloven. Met IP-PBX’s kunnen middelgrote en zelfs sommige kleine bedrijven nu ook profiteren van de kenmerken en functionaliteiten van een PBX tijdens het gebruik van VoIP. Ze moeten weliswaar wat geld investeren in hardware en software, maar het rendement en de voordelen zijn op lange termijn aanzienlijk, zowel operationeel als financieel. De belangrijkste voordelen die een IP-PBX met zich meebrengt, zijn schaalbaarheid, beheerbaarheid en verbeterde functies. Het toevoegen, verplaatsen en verwijderen van gebruikers van en naar een telefoonsysteem kan erg kostbaar zijn, maar met een IP-PBX is het even kosteneffectief als eenvoudig. Bovendien hoeft een IP-telefoon (die terminals in een PBX-telefoonnetwerk vertegenwoordigt) niet aan één specifieke gebruiker te worden gekoppeld. Gebruikers kunnen transparant inloggen op het systeem via elke telefoon in het netwerk; zonder echter hun persoonlijke profielen en configuraties te verliezen. IP-PBX’s zijn meer op software gebaseerd dan hun voorgangers, waardoor de onderhouds- en upgradekosten aanzienlijk worden verlaagd. Het werk is ook makkelijker.

PBX-software

Een IP-PBX heeft software nodig om het mechanisme te besturen. De meest populaire PBX-software is Asterisk (www.asterisk.org), een goede open-sourcesoftware.