Skip to content

Een afbeelding annoteren in Microsoft Word

28 de juli de 2021
amy hirschi uwpo02K55zw unsplash 4587d7608b1a42c3a610d2ec9c273ef6

Als uw Word-document afbeeldingen bevat, voegt u annotaties toe om afbeeldingen begrijpelijker te maken. Door annotaties aan deze afbeeldingen toe te voegen, wordt uw publiek naar een specifiek deel van de afbeelding geleid en u kunt ook tekstbeschrijvingen toevoegen. Door afbeeldingen te annoteren, kunt u ook professionele presentaties en documenten maken voor werk en school. Hier leest u hoe u annotaties toevoegt aan afbeeldingen in een Word-document. De instructies in dit artikel zijn van toepassing op Word voor Microsoft 365, Word 2019, Word 2016, Word 2013 en Word 2010.

Aan de slag met annotaties

Als u aantekeningen wilt maken bij een afbeelding in Word, voegt u de afbeelding in een document in en tekent u een vorm over de afbeelding.

 1. Ga naar de Invoegen tabblad en selecteer Afbeeldingen. Als u een afbeelding van internet wilt zoeken en downloaden, selecteert u Online foto’s en zoek een afbeelding.

 2. In de Afbeelding invoegen dialoogvenster, selecteer de bestandsmap die de afbeelding bevat.

  Schermafbeelding van het dialoogvenster Afbeelding invoegen

 3. Kies de afbeelding en selecteer vervolgens Invoegen.

  Afbeeldingsvak invoegen in Word met de knop Invoegen gemarkeerd

 4. Selecteer de afbeelding in het document, ga naar de Invoegen tabblad en kies vervolgens Vormen.

  Microsoft Word met het menu Vormen gemarkeerd

 5. Kies een van de Toelichting ballon vormen. De cursor verandert in een plusteken.

  Menu Vormen invoegen in Microsoft Word met de sectie Bijschriften gemarkeerd

 6. Sleep over de afbeelding om de vorm in de gewenste positie en grootte te maken.

  Microsoft Word met een aantekening gemarkeerd

 7. Selecteer de vorm en voer de geannoteerde tekst in.

Basisthema’s en aanpassing van het uiterlijk

Om de opmaak van de tekst aan te passen (zoals het lettertype, de tekengrootte en de tekenstijl), markeert u de tekst en selecteert u een optie in de miniwerkbalk. Gebruik instellingen op de Thuis tabblad om andere opmaakwijzigingen in de geannoteerde tekst aan te brengen. U kunt ook de opvul- en omtrekkleuren aanpassen. Als u de vulkleur wilt wijzigen, beweegt u de muisaanwijzer over de rand van de vorm van de annotatieballon zodat deze verandert in een dradenkruissymbool, klikt u met de rechtermuisknop en kiest u Vullen.

Microsoft Word met het menu Vorm opmaken gemarkeerd

Kies de gewenste kleur (Thema of Standaard). Of, om een ​​aangepaste kleur te kiezen, selecteer Meer opvulkleuren. Experimenteer vervolgens met verschillende functies, zoals: verloop, Textuur, en Afbeelding.

Schermafbeelding van opties voor opvulkleuren

Als u de omtrekkleur wilt wijzigen, klikt u met de rechtermuisknop op de rand van de vorm van de annotatieballon en kiest u Overzicht. Kies vervolgens een kleur (Thema of Standaard), Geen overzicht, of Selecteer omtrekkleuren voor meer kleuropties. Verander het gewicht van de ononderbroken lijn of verander het in streepjes.

Menu Vorm opmaken in Word met de optie Overzicht gemarkeerd

Annotaties herpositioneren en vergroten/verkleinen

Als u de vorm van de annotatieballon wilt verplaatsen, beweegt u de muisaanwijzer over de rand van de vorm zodat de cursor in een dradenkruis verandert en sleept u de vorm van de annotatieballon naar een nieuwe locatie. Mogelijk moet u ook de pijl van de annotatieballon verplaatsen. Beweeg de muisaanwijzer over de vorm van de annotatieballon om het dradenkruis weer te geven, selecteer de annotatieballon en beweeg de cursor over de ruitvormige hendel zodat de cursor in een pijl verandert. Sleep het handvat om het te verplaatsen. U kunt de andere handvatten gebruiken om de vorm van de annotatieballon te wijzigen. Plaats de muisaanwijzer op een greep om deze in een pijl met twee uiteinden te veranderen en sleep vervolgens de greep voor formaatwijziging.