Skip to content

Het GET Linux-commando begrijpen

5 de augustus de 2021
side view of a young woman working on a computer 471104740 57e98c8c3df78c690f868336

Linux vanuit een shell-sessie biedt honderden unieke commando’s om verschillende administratieve functies uit te voeren of om programma’s en systeemhulpprogramma’s aan te roepen. Veel van die commando’s modelleren elegante eenvoud in hoe ze worden genoemd. Toch, hoewel krijgen is een term die eenvoudig genoeg is, geen enkele Linux-opdracht is er echt op toegewezen. De op Linux gebaseerde informatie die we verstrekken, verwijst alleen naar shell-sessies en is daarom van toepassing op alle distributies.

Veelvoorkomende ‘krijg’-alternatieven

Mensen op zoek naar krijgen in generieke zin betekent meestal een van twee dingen: het verkrijgen van externe inhoud of het updaten van software op een op Debian gebaseerd systeem waarop het Advanced Package Tool-pakketbeheersysteem draait.

Inhoud verkrijgen

De wget commando downloadt externe activa (zoals bestanden) of zelfs hele webpagina’s van een webserver. dat kleine met wie is het lastige deel; wget betekent World Wide Web krijgen en de met wie is niet optioneel. Het is een spel met het feit dat een van de standaardcommando’s achter de schermen om de overdracht van webinhoud te starten, de http get uitspraak. Spreken over http get— het is een opdrachtreeks die door browsers aan servers wordt doorgegeven. Normale mensen die toegang hebben tot internet voeren nooit rechtstreeks HTTP-opdrachten uit, zelfs niet vanuit een shell-gebaseerde browser zoals Lynx.

Software bijwerken

Distributies zoals Debian en zijn varianten, waaronder Ubuntu, gebruiken het Advanced Package Tool-systeem voor het beheren van software en softwarebibliotheken. Hoewel APT verschillende eindgebruikersinterfaces ondersteunt, zowel vanuit de desktopomgeving als vanuit een shell-sessie, is een van de meest voorkomende shell-gebaseerde commando’s apt-get. Als u bijvoorbeeld op een Ubuntu-systeem de softwarebibliotheken van uw computer wilt synchroniseren met externe opslagplaatsen, om mogelijke upgrademogelijkheden te identificeren, voert u het volgende uit: sudo apt-get update

Het samenspel tussen geschikt en apt-get is subtiel. Veel tutorials op inleidend niveau “hoe software beheren op Linux” zijn gebaseerd op: apt-get zonder dat duidelijk te communiceren apt-get is een enkele, maar andere opdracht en niet alleen een synoniem voor geschikt.

‘get’ gebruiken als een alias

Omdat krijgen is geen gereserveerd sleutelwoord binnen Linux, je bent vrij om het toe te wijzen aan een specifiek, langer commando met behulp van de alias systeem. U kunt bijvoorbeeld een alias opgeven om de software-opslagplaatsen van Ubuntu automatisch te synchroniseren door middel van mapping sudo apt-get update tot krijgen. In deze context, krijgen is op zich geen nieuwe opdracht, maar eerder een snelkoppeling naar de langere versie.