Skip to content

Hoe het te repareren als je PS4 niet kan worden ingeschakeld

9 de juli de 2021
ps4wontturnon 12fce973855b42818c8d2bebb15475a8

Als je PlayStation 4 niet aan gaat, hoor je misschien een pieptoon en zie je een lampje, of zijn er helemaal geen tekenen van leven. Dit probleem kan worden veroorzaakt door een aantal problemen, maar er zijn een paar eenvoudige stappen voor probleemoplossing die u kunt volgen om uw console weer aan de praat te krijgen. Deze instructies hebben in grote lijnen betrekking op alle versies van de PlayStation 4, waar nodig met specifieke modelinstructies.

Waarom gaat mijn PS4 niet aan?

Wanneer een PS4 niet kan worden ingeschakeld, kan de oorzaak een hardware-, software-, corrupte software- of firmware- of stroomprobleem zijn. Hardwareproblemen, zoals slechte voedingen en kapotte aan/uit-knoppen, kunt u het beste overlaten aan professionals. Software- en stroomproblemen zijn vaak veel gemakkelijker op te lossen, dus de kans is groot dat je je PS4 weer aan de gang kunt krijgen zonder een dure reparatierekening. Wanneer softwareproblemen voorkomen dat een PS4 wordt ingeschakeld, wordt dit meestal veroorzaakt door een onvolledige systeemupdate, corrupte bestanden of zelfs een slechte harde schijf. Deze zijn allemaal eenvoudig genoeg om problemen op te lossen, en je PS4 wordt geleverd met een ingebouwde veilige modus die je kunt gebruiken om veel reparaties uit te voeren. Stroomproblemen zijn meestal ook vrij eenvoudig te identificeren en op te lossen. Mogelijk hebt u een probleem met uw stroomkabel, stekkerdoos, overspanningsbeveiliging of zelfs stopcontact. Door zorgvuldig verschillende combinaties uit te proberen, kunt u veilig de oorzaak van dit soort problemen identificeren en deze vervolgens verhelpen.

Hoe het te repareren als een PS4 niet kan worden ingeschakeld

Voer elk van de volgende stappen in volgorde uit om een ​​probleem op te lossen waarbij je PS4 niet kan worden ingeschakeld.

 1. Onderbreek de stroom naar de PS4. Koppel eerst de stroomkabel van je PS4 minimaal 30 seconden los en sluit hem vervolgens weer aan. Zodra hij weer is aangesloten, kun je proberen de console aan te zetten.

 2. Schakel je PS4 uit. Schakel de console uit door de aan/uit-knop ingedrukt te houden, zelfs als de console al lijkt te zijn uitgeschakeld. Nadat de lampjes niet meer knipperen of er ongeveer 30 seconden zijn verstreken, verwijdert u de stroomkabels en laat u uw console ten minste 20 minuten staan. Houd de aan/uit-knop nogmaals ingedrukt terwijl de console nog niet is aangesloten. Sluit vervolgens de console weer aan en kijk of deze wordt ingeschakeld.

 3. Probeer een andere voedingskabel. Als je een andere voedingskabel hebt, verwijder dan de huidige kabel en probeer de andere. Je PS4 gebruikt een standaard IEC C7-voedingskabel, dezelfde kabel die wordt gebruikt door de Xbox One S en een verscheidenheid aan andere elektronische apparaten. Als je dergelijke apparaten niet hebt, zijn deze kabels te vinden bij de meeste elektronicawinkels.

 4. Probeer een andere stekkerdoos of stopcontact. Als u een stekkerdoos of overspanningsbeveiliging gebruikt, is deze mogelijk defect. Controleer of andere apparaten werken via het stopcontact waarop je PS4 is aangesloten en probeer je PS4 op een ander stopcontact aan te sluiten.

 5. Verwijder het stof van je console. Blaas met ingeblikte lucht het stof uit je PS4 door alle ventilatiegaten. Afhankelijk van de hoeveelheid stof waarmee je te maken hebt, moet je mogelijk de console uit elkaar halen om hem volledig schoon te maken. Als u uw PS4 opent om deze op te ruimen, kan uw garantie ongeldig worden. Als je nog steeds een geldige garantie hebt, kun je proberen het stof te verwijderen zonder de behuizing daadwerkelijk te openen.

 6. Probeer een game-cd te plaatsen. Als het systeem de schijf automatisch naar binnen trekt en aanzet, zou je je PS4 normaal moeten kunnen gebruiken. Als u dat niet kunt, is er mogelijk een probleem met uw harde schijf of de systeembestanden die in de veilige modus kunnen worden hersteld.

 7. Probeer je PS4 in de veilige modus te starten. In de veilige modus kan de console opstarten met alleen de meest elementaire functies actief, dus het is soms beschikbaar wanneer een PS4 niet normaal opstart. Om in de veilige modus op te starten, moet u eerst uw console volledig afsluiten. Houd vervolgens de aan/uit-knop ingedrukt totdat u de console twee keer hoort piepen. Ten slotte moet je een controller via USB aansluiten en op de PS-knop drukken. Als u in de veilige modus kunt opstarten, heeft u waarschijnlijk een softwareprobleem. Probeer uw systeemsoftware bij te werken of voer een fabrieksreset uit als niets anders werkt.

 8. Verwijder je PS4-harde schijf. Met de schijf verwijderd, probeer de PS4 zoals normaal te starten en vervolgens in de veilige modus als dat niet werkt. Als er een probleem is met je harde schijf, wordt je PS4 ingeschakeld met de standaardmethode of de veilige modus. Mogelijk kunt u de console op dat moment afsluiten en de harde schijf opnieuw installeren, maar het is waarschijnlijker dat u de schijf moet vervangen. Als u de harde schijf verwijdert, kan uw garantie vervallen. Als je een geldige garantie hebt, neem dan contact op met Sony over mogelijke gratis reparaties voordat je je console uit elkaar haalt.

 9. Controleer op tekenen van insecten. PlayStation 4-consoles hebben een warm, donker interieur en grote ventilatieopeningen om de warmte te laten ontsnappen, waardoor ze de neiging hebben fysieke insecten aan te trekken. Als je ooit last hebt gehad van insecten in je speelruimte, is de kans groot dat sommigen hun weg hebben gevonden in je console. Als dat het geval is, kan het openen en schoonmaken van de console ervoor zorgen dat de console weer wordt ingeschakeld. Bugs die in je console leven, hebben mogelijk interne componenten kortgesloten, in welk geval je professionele reparaties nodig hebt.

 10. Zorg ervoor dat uw aan / uit-knop intern is aangesloten. Is je PS4 gestopt met inschakelen nadat je de console uit elkaar hebt gehaald om hem schoon te maken? De aan/uit-knop op de PS4-cover maakt gebruik van een klein metalen contact om een ​​knop op de interne printplaat in te drukken, en het is eenvoudig om de hoes zo terug te plaatsen dat de aan/uit-knop niet meer werkt. Probeer het deksel er weer af te halen en inspecteer het metalen stuk dat uit de aan/uit-knop op het deksel steekt. Als het niet is afgebroken, let er bij het terugplaatsen van de kap op dat het metalen stuk contact maakt met de aan/uit-knop in uw console. Als uw console nog nooit uit elkaar is geweest, haal hem dan niet uit elkaar om de aan/uit-knop te controleren. Als u dit doet, kan uw probleem zelfs erger worden als u het stuk afbreekt dat op de aan / uit-knop drukt.

 11. Vervang uw voeding. In sommige gevallen is een slechte voeding de oorzaak van het niet inschakelen van je PS4. Dit is niet veel moeilijker te vervangen dan een PS4-harde schijf, maar het is iets dat je waarschijnlijk moeilijk zult kunnen diagnosticeren zonder speciaal gereedschap en kennis. Om die reden kunt u overwegen een professional te raadplegen voordat u zelf probeert de voeding te vervangen.