Skip to content

Hoe maak je een PS4 schoon?

14 de augustus de 2021
003 how to clean a ps4 5073093 866938ab00774fb7b4483620f6c245e9

Wat te weten

 • Koppel de PS4 los. Gebruik perslucht om de USB-poorten en zijopeningen schoon te maken. Verwijder de buitenbehuizing en verwijder eventueel stof met een doek.
 • Plaats uw vinger op de ventilator om deze op zijn plaats te houden en perslucht toe te passen.
 • Verwijder de zwarte plastic kap. Schroef de metalen plaat los en reinig de ventilator met lucht en een tandenborstel. Wacht een half uur. Zet weer in elkaar.

In dit artikel wordt uitgelegd hoe je een PS4 schoonmaakt. Het bevat informatie over wanneer je de console moet schoonmaken, wat je nodig hebt in een PS4-reinigingsset en hoe je een PS4-controller schoonmaakt. Deze instructies zijn van toepassing op de originele PlayStation 4-, PS4 Pro- en PS4 Slim-modellen.

Een PS4, PS4 Pro of PS4 Slim schoonmaken

Weten hoe je een PS4 schoonmaakt, kan handig zijn als deze niet meer goed werkt of als de ventilator te luid is. Het is een goede gewoonte om je console schoon te maken voordat je je PS4 verkoopt of weggeeft. De onderstaande afbeeldingen zijn van het PS4 Slim-model, maar je kunt deze instructies volgen om elke PlayStation 4-console schoon te maken:

 1. Zorg ervoor dat je PS4 is uitgeschakeld en dat alles is losgekoppeld.

 2. Gebruik de perslucht om de USB-poorten aan de voorkant van de console, de poorten aan de achterkant en de ventilatieopeningen aan de zijkant van het apparaat schoon te maken. Gebruik voorzichtig een tandenborstel of wattenstaafjes om achtergebleven vuil te verwijderen. Houd het blikje perslucht rechtop en op 15 cm afstand van de console om te voorkomen dat er vocht in de interne onderdelen van je PS4 komt.

 3. Om de buitenste behuizing te verwijderen, til je voorzichtig onder de bovenklep van de PS4 vanaf de voorkant van de console. Verwijder eventueel stof in de behuizing met een doek. Als je je PS4 opent, vervalt de garantie. Als je je PS4 in het afgelopen jaar hebt gekocht, neem dan contact op met de Sony PlayStation-klantenondersteuning om problemen met je console te melden. Om een ​​origineel PS4-model te openen, moet je de garantiestickers op de achterkant van de console verwijderen en een T8- of T9 Torx-schroevendraaier gebruiken om de schroeven te verwijderen.

  Til vanaf de voorkant van de console onder de bovenklep van de PS4 op om de buitenste behuizing te verwijderen.

 4. Plaats uw vinger op het midden van de ventilator om deze op zijn plaats te houden en pas vervolgens in korte stoten perslucht toe om het stof uit de ventilator te blazen. Laat de ventilator niet draaien terwijl u er lucht op blaast. Een draaiende ventilator kan kortsluiting veroorzaken.

  Leg je vinger op het midden van de ventilator om hem op zijn plaats te houden

 5. Gebruik de kruiskopschroevendraaier om de zwarte plastic afdekking aan de achterkant van de console te verwijderen. De schroeven zitten op verschillende plaatsen op het originele PS4-model. Gebruik de T8- of T9 Torx-schroevendraaier samen met uw kruiskopschroevendraaier om ze allemaal te verwijderen.

  Gebruik een kruiskopschroevendraaier om de zwarte plastic afdekking aan de achterkant van de PS4-console te verwijderen.

 6. Gebruik de T8- of T9 Torx-schroevendraaier om de schroeven te verwijderen die de metalen plaat onder de plastic afdekking op zijn plaats houden.

  T8-schroef die de metalen plaat onder de plastic afdekking op zijn plaats houdt

 7. Draai de rest van de schroeven los en til vervolgens de plaat op die de ventilator bedekt, zodat je het PS4-interieur kunt schoonmaken met perslucht en de tandenborstel. Steek een wattenstaafje tussen de bladen van de ventilator om hem op zijn plaats te houden, zodat hij niet gaat draaien terwijl u de andere onderdelen schoonmaakt. Op het originele PS4-model moet u de voeding verwijderen. Til het voorzichtig op en leg het opzij. Zorg ervoor dat u de kabel niet loskoppelt.

  De plaat die de PS4-ventilator en het interieur bedekt

 8. Laat de binnenkant van de console een half uur aan de lucht drogen en zet je PS4 dan weer in elkaar.

Een PS4-controller schoonmaken

Als je controller kieskeurig is, zorg er dan voor dat deze correct is gesynchroniseerd met de PS4. Als je nog steeds problemen hebt, probeer het dan schoon te maken. Koppel alle kabels los en blaas perslucht over de controller. Zorg ervoor dat u de spleten rond de knoppen, analoge sticks en poorten verwijdert en veeg het gezicht van de controller vervolgens schoon met een droge microvezeldoek. Gebruik indien nodig een vochtige doek, maar vermijd de oplaadpoorten of hoofdtelefoonaansluiting. Laat de controller drogen voordat u iets op de poorten aansluit. Als het reinigen van de controller je problemen niet oplost, probeer dan je PS4-controller opnieuw in te stellen.

Wanneer moet je je PS4 schoonmaken?

Hoewel de PlayStation 4 stevig is gebouwd, kan er zich na verloop van tijd stof ophopen in de console. Het schoonmaken van je PS4 kan hardwarestoringen door oververhitting helpen voorkomen. Als je de PS4-ventilator kunt horen draaien, is dat een goed teken dat deze moet worden schoongemaakt. Een goede schoonmaak kan ook helpen als je PS4 geen verbinding maakt met wifi. Je hoeft de binnenkant van je PS4 niet schoon te maken, tenzij je prestatieproblemen opmerkt, zoals het heet worden van de console of plotseling afsluiten. Regelmatige oververhitting kan permanente schade aan de PS4-hardware veroorzaken, dus je moet je PS4 openen en de ventilator zo snel mogelijk schoonmaken.

PS4-reinigingsset

Je hebt de volgende items nodig om je PS4 van binnen en van buiten grondig schoon te maken:

 • Een T8 of T9 Torx schroevendraaier
 • Een kleine kruiskopschroevendraaier
 • Droge microvezeldoek
 • Wattenstaafjes
 • Een tandenborstel met zachte haren
 • Een blikje perslucht

Gebruik bij het schoonmaken van de buitenkant van je PS4 microvezeldoeken om beschadiging van de console te voorkomen. Om vuil te verwijderen, kunt u een doek en een mengsel van water en isopropylalcohol gebruiken. Zorg ervoor dat de ruimte waar je je PS4 bewaart schoon blijft, zodat de console geen stof verzamelt.