Skip to content

Hoe u de firmware van uw router kunt upgraden

2 de juli de 2021
GettyImages 513091063 5716561e3df78c3fa2b1420b

Router-firmware-updates zijn net zo belangrijk als het bijwerken van de firmware van een apparaat. Een firmware-upgrade biedt nieuwe functies en beveiligingsverbeteringen. Als u uw draadloze router al jaren hebt, is de kans groot dat er een firmware-upgrade op de markt is gebracht. In tegenstelling tot het bijwerken van computersoftware, wat u meestal kunt doen met een eenvoudige updater-tool, zijn upgrades van routerfirmware echter niet zo eenvoudig te begrijpen.

Hoe u de firmware van uw router kunt bijwerken

Elke router is anders, maar er is meestal een enigszins vergelijkbaar proces voor het upgraden van de firmware van de router. Kijk op de website van uw routerfabrikant voor een gebruikershandleiding met specifieke instructies voor uw merk en model. Sommige routers upgraden hun firmware automatisch, maar dit is alleen het geval voor nieuwere, “slimme” routers, zoals sommige mesh-netwerkrouters. Als je hebt gehoord dat je router een firmware-upgrade nodig heeft, maar je hebt een van deze nieuwere routers, controleer dan het updatelogboek in de app om te zien of de update al is toegepast.

 1. Download het firmwarebestand van een vertrouwde bron. Idealiter haalt u de firmware rechtstreeks van de website van de fabrikant. Als u bijvoorbeeld de firmware op een Linksys E1000-router aan het upgraden was, zou u de downloadpagina op de website van Linksys bezoeken om de firmware-download te vinden.

  Als u het firmwarebestand ergens anders downloadt dan de officiële website van de fabrikant, scant u het bestand voor de zekerheid op malware. Download het juiste firmwarebestand voor de hardwareversie van uw router.

 2. Log in op de beheerdersconsole van de router.

  192.168.1.1 inlogpagina

  Open het IP-adres van de router als een URL in een webbrowser, zoals: http://192.168.1.1 als het IP-adres van uw router 192.168.1.1 is. Dit zijn veelvoorkomende standaard IP-adressen voor enkele van de meer populaire merken van draadloze routers.

  • appel: 10.0.1.1
  • Asus: 192.168.1.1
  • Buffalo Tech: 192.168.1.1
  • D-Link: 192.168.0.1 of 10.0.0.1
  • Cisco/Linksys: 192.168.1.1 of 192.168.0.1
  • NETGEAR: 192.168.0.1 of 192.168.0.227

  Nadat u de inlogpagina van de router hebt bereikt, voert u het wachtwoord en de gebruikersnaam voor de admin-gebruiker in. Bekijk deze lijsten met standaard inloggegevens voor deze routermerken: NETGEAR, Cisco, Linksys, D-Link.

 3. Zoek het firmwaregedeelte in de instellingen van de router. De optie bevindt zich vaak in een Geavanceerd of Beheer onderdeel van de instellingen, maar het kan overal zijn omdat niet alle routers hetzelfde zijn.

  Comtrend firmware-update-instellingen

  Controleer of de firmwareversie van de router die u in stap 1 hebt gedownload, nieuwer is dan de versie die uw router momenteel gebruikt. Zoek naar een firmwareversienummer dat u kunt vergelijken met degene die u hebt gedownload.

 4. Breng het firmwarebestand over naar de router. Sommige routers hebben mogelijk een flashstation nodig dat het firmwarebestand bevat, aangesloten op een open USB-poort op de router, maar bij andere kunt u de firmware upgraden via het configuratiescherm van de router. Volg de stappen die aan u zijn gegeven voor uw specifieke router. Onderbreek de firmware-installatie niet. Vermijd het updaten van de routerfirmware als de stroom plotseling uitvalt, zoals tijdens een storm. Schakel de router nooit uit tijdens de upgrade.

 5. Start de router opnieuw op nadat de firmwarepatch is toegepast. Uw router kan zichzelf opnieuw opstarten tijdens het updateproces.

Waarom de routerfirmware upgraden?

De firmware van uw router regelt het besturingssysteem dat speciaal is ontworpen om op uw specifieke merk en model router te draaien. De fabrikant van uw router kan een firmware-update uitbrengen om een ​​kwetsbaarheid te verhelpen die in de huidige firmware is gedetecteerd. Wanneer bugs worden gevonden en gecorrigeerd, wordt bijgewerkte firmware vrijgegeven, zodat gebruikers deze oplossingen daadwerkelijk kunnen implementeren. Fabrikanten van routers kunnen ook een firmware-update uitgeven om nieuwe functies aan de router toe te voegen, zoals instellingen voor ouderlijk toezicht of IPv6-ondersteuning. Andere upgrades kunnen zijn het toevoegen van geheel nieuwe beveiligingsmechanismen die niet in eerdere versies van de firmware zaten. Naast beveiligingsoplossingen heeft uw routerfabrikant misschien een manier gevonden om de algehele prestaties van uw router te verbeteren, wat altijd een goede zaak is.