Skip to content

HoloLens 2: Microsoft’s tweede Mixed Reality-headset uitgelegd

23 de juni de 2021
HLS19 HoloLens2 leftFacing tilt RGB 4K whiteBG d17efed754084023912d029033bc378f

Microsoft HoloLens 2 is de tweede versie van het augmented reality (AR)-hoofddeksel. Net als de originele versie gebruikt HoloLens 2 een transparant vizier om door de computer gegenereerde afbeeldingen, die door Microsoft ‘hologrammen’ worden genoemd, over de kijk van de gebruiker op de echte wereld te leggen. Het heeft allemaal dezelfde potentiële toepassingen in gaming, productiviteit en industrie als het origineel. HoloLens 2 bevat echter enkele belangrijke upgrades.

Waarin verschilt de HoloLens 2 van de originele HoloLens?

HoloLens 2 en de originele HoloLens lijken veel op elkaar, maar HoloLens 2 bevat veel verbeteringen en tweaks die het gebruiksvriendelijker en bruikbaarder maken in meer situaties.

Dit zijn de belangrijkste verschillen:

 • Gezichtsveld: HoloLens 2 heeft een veel groter gezichtsveld dan zijn voorganger. Hiermee kunnen hologrammen in de periferie van uw zicht worden geprojecteerd en hologrammen verdwijnen niet wanneer u uw hoofd een beetje in de ene of de andere richting draait.
 • Bedieningsgemak: De originele HoloLens werd voornamelijk bestuurd door middel van gebaren. Met HoloLens 2 kunt u op een veel bevredigender en realistischer manier met hologrammen omgaan. U kunt objecten oppakken, het formaat van objecten wijzigen en schalen, virtuele knoppen indrukken en meer.
 • Comfort en stabilisatie: HoloLens 2 is opnieuw ontworpen om de headset comfortabeler te maken om te dragen, vooral wanneer u zich verplaatst, op en neer kijkt en in andere situaties waarin het origineel mogelijk is verschoven of ongemakkelijk wordt.
 • Verwijderbare pakking: De HoloLens 2 is hygiënischer voor gebruik door meerdere mensen, omdat hij een verwijderbare voorhoofdpakking bevat. Wanneer een persoon klaar is met het gebruik van het apparaat, kan hij zijn voorhoofdpakking eraf halen en de volgende persoon kan zijn eigen pakking installeren.

Hoe werkt de HoloLens 2 van Microsoft?

Het HoloLens-systeem combineert een draagbare Windows 10-computer met een transparant vizier, luidsprekers en enkele andere componenten. Het vizier is de sleutel tot deze technologie, omdat het eigenlijk een transparant scherm is. Zie het vizier als een computerscherm, recht voor je ogen, waar je doorheen kunt kijken.

Een arts gebruikt HoloLens 2 om de bloedsomloop van een patiënt te visualiseren.

Wanneer driedimensionale objecten op het vizier worden weergegeven, past HoloLens ze aan zodat het object dat door het linkeroog wordt gezien, enigszins verschilt van het object dat door het rechteroog wordt gezien. Dit creëert de illusie dat het object er echt is, of dat het object een hologram is. HoloLens 2 gebruikt een reeks ingebouwde camera’s om de hoofdbeweging van de gebruiker te volgen, zodat hologrammen op hun plaats blijven wanneer u uw hoofd draait of uw lichaam beweegt. Het maakt ook gebruik van een reeks infraroodcamera’s om uw oogbewegingen te volgen. Met HoloLens 2 kan de gebruiker met deze objecten communiceren door de positie van de handen van de gebruiker te volgen. Als u bijvoorbeeld op een holografische knop drukt, kan een reeks instructies worden gesloten, een video worden afgespeeld of een programma worden uitgevoerd. Dit is een verbetering ten opzichte van de originele HoloLens, die vertrouwde op vooraf ingestelde gebaren, een fysieke clicker en traditionele muis- en toetsenbordinvoer.

Hoe verhoudt HoloLens 2 zich tot virtual reality?

Microsoft noemt HoloLens mixed reality, omdat het computergegenereerde beelden combineert met een normale kijk op de echte wereld. In andere toepassingen worden vergelijkbare technologieën meestal augmented reality (AR) genoemd. Een bekend voorbeeld van AR is de mobiele game Pokemon Go. Wanneer je de functie van die game gebruikt die het beeld van een Pokemon over live video van de camera van de telefoon plaatst, is dat augmented reality. Hoewel HoloLens 2 een draagbare headset is zoals de Oculus Rift en HTC Vive, is het eigenlijk geen virtual reality-systeem. Ook al heeft deze technologie gaming- en algemene consumententoepassingen, het is nog steeds primair gericht op industrieel gebruik. Microsoft gebruikt de term “mixed reality” om te verwijzen naar zowel HoloLens als zijn daadwerkelijke virtual reality-systemen. De eerste generatie Windows Mixed Reality-headsets werken als de Rift en Vive, zonder echte mixed reality- of augmented reality-componenten, en niet zoals HoloLens.

Microsoft HoloLens 2-specificaties

Een bovenaanzicht van de HoloLens 2.

 • Fabrikant: Microsoft
 • Resolutie: 2K
 • Gezichtsveld: 52 graden diagonaal, 43 graden horizontaal, 29 graden verticaal
 • Gewicht: 566 gram
 • Platform: Windows 10
 • Camera: 8 MP foto’s, 1080p 30FPS video
 • Invoer methode: Handtracking, eyetracking, spraakbesturing
 • Publicatiedatum: Eind 2019
 • Prijs: $ 3.500 (aankoop), $ 99 – 125 / maand (ondersteuning voor ontwikkelaars voor één of meerdere gebruikers)