Skip to content

Installeer Flash-, Steam- en MP3-codecs in Fedora Linux

14 de juli de 2021
GettyImages 1084205554 5c8a7cfd46e0fb00016ee039

Adobe ondersteunt Flash Player niet meer na 31 december 2020 en Adobe blokkeert Flash-inhoud vanaf 12 januari 2021. Fedora Linux is een van de meest moderne en goed ontworpen distributies die er zijn. Het is krachtig en bevat vaak de nieuwste tools die op de Linux-scene aankomen. Het komt echter met een kleine gril; Fedora bevat geen propriëtaire software. Afhankelijk van je perspectief en waar je je computer voor nodig hebt, kan dit geweldig of een enorm gedoe zijn. Toepassingen zoals Adobe Flash en Steam hadden in het verleden externe opslagplaatsen nodig, en velen doen dat nog steeds. Deze gids helpt je bij het toevoegen van de alomtegenwoordige RPMfusion-repository en het installeren van Steam, MP3 en andere waardevolle multimediacodecs. Het zal ook uitleggen waarom het geen goed idee is om Flash vanaf hier te installeren.

Voeg de RPMfusion-repository toe

Afgezien van de MP3-codec, die je kunt vinden in de reguliere Fedora-repository, vereist alles in deze handleiding de RPMfusion-repository. Als je er niet bekend mee bent, RPMfusion bestaat al een lange tijd, en het wordt door velen beschouwd als een belangrijk onderdeel van een Fedora desktop-installatie. RPMFusion bevat veel van de applicaties en codecs van derden die je op een Linux-desktop zou willen hebben, inclusief stuurprogramma’s, codecs en niet-gratis applicaties. Het zou behoorlijk moeilijk zijn om Fedora op een thuisdesktop te gebruiken zonder.

 1. RPMfusion is zeer eenvoudig te installeren. Begin met het openen van een terminalvenster. U kunt ofwel op drukken Ctrl+Alt+t of selecteer Activiteiten op uw bureaublad en zoek naar Terminal in het zoekveld.

 2. Voer de volgende opdracht uit precies zoals deze hier wordt weergegeven: sudo dnf install https://download1.rpmfusion.org/free/fedora/rpmfusion-free-release-$(rpm -E %fedora).noarch.rpm https://download1 .rpmfusion.org/nonfree/fedora/rpmfusion-nonfree-release-$(rpm -E %fedora).noarch.rpm

 3. DNF zal u vragen of u door wilt gaan met het installeren van het RPMfusion-releasepakket. Enter Y bevestigen.

  Fedora DNF activeert RPMfusion-repository

 4. Wanneer het klaar is met installeren, zal DNF een bericht weergeven om u te laten weten dat de pakketten met succes zijn geïnstalleerd. RPMfusion is nu op uw systeem geïnstalleerd en klaar voor gebruik.

  RPMfusion geïnstalleerd op Fedora

Installeer Flash op Fedora

Jarenlang was Flash een groot probleem op het web, maar het was over het algemeen buggy, onveilig en problematisch. Als gevolg hiervan heeft Adobe alle ondersteuning voor Flash stopgezet en is het niet langer beschikbaar om te downloaden. Je kunt Flash niet langer op Fedora installeren, maar dat maakt niet uit. Maak je geen zorgen over Flash, het is niet meer nodig. Nieuwe technologieën zoals HTML5 canvas hebben het vervangen.

Installeer Steam op Fedora

Steam is gemakkelijk het grootste pc-gamingplatform en ze ondersteunen actief Linux. Aangezien Steam geen gratis software is, staat het niet in de hoofd repository van Fedora, maar is het beschikbaar via RPMfusion. Ga je gang en installeer het zoals elk ander pakket.

 1. Open uw terminal.

 2. Installeer het Steam-pakket met behulp van DNF. sudo dnf stoom installeren

  Installeer Steam op Fedora

 3. DNF zal een enorme lijst met pakketten weergeven. druk op Y om de pakketten samen met Steam te accepteren en te installeren.

 4. Wanneer de installatie is voltooid, drukt u op Activiteiten in de linkerbovenhoek van uw bureaublad. Gebruik de zoekfunctie om “Steam” te vinden en selecteer het pictogram wanneer het verschijnt.

  Activiteiten

 5. Wanneer u Steam selecteert, verschijnt er een klein venster waarin wordt weergegeven dat Steam zichzelf downloadt en bijwerkt. Wacht terwijl het dit doet.

  Steam-update op Fedora Linux

 6. Ten slotte wordt de installatie voltooid en wordt een nieuw venster geopend waarin u zich kunt aanmelden bij Steam of een nieuw account kunt maken.

  Log in bij Steam op Fedora Linux

Installeer MP3-ondersteuning op Fedora

MP3-ondersteuning in Fedora en andere Linux-distributies was vroeger ingewikkeld. Er waren lastige licentieproblemen die distributies een moeilijk probleem maakten voor beheerders van distributies, wat betekent dat het vaak werd weggelaten, zoals in Fedora.

MP3-ondersteuning in Rhythmbox op Fedora

Dat is allemaal veranderd en MP3-ondersteuning is nu volledig open source. Als je Fedora installeert met de standaard GNOME desktopomgeving, heb je al MP3-ondersteuning. Als u er absoluut zeker van wilt zijn, installeer dan de volgende standaard audiocodec-pakketten. sudo dnf installeer gstreamer1-plugins-base gstreamer1-plugins-goed

Installeer andere nuttige multimediacodecs

Ook al is MP3 erg populair, er zijn nog veel meer multimedia codecs die je misschien op je Fedora systeem wilt hebben. De RPMfusion-repository opende de deur naar meer mogelijkheden om te genieten van je media op Linux.

 1. Open je terminal als je dat nog niet hebt gedaan. Ctrl+Alt+t is de snelste weg ernaartoe.

 2. Als je meer audio-opties wilt, installeer dan de extra plug-inpakketten voor GStreamer: sudo dnf install gstreamer1-plugins-ugly gstreamer1-plugins-bad-free gstreamer1-plugins-bad-freeworld

  Fedora installeer audio codecs

 3. Voor back-up en afspelen van dvd’s heb je nog een belangrijk pakket nodig, libdvdcss, die afkomstig is van dezelfde mensen achter de VLC-mediaspeler. Omdat het echter de dvd-kopieerbeveiliging moet verbreken om te werken, is de legaliteit van libdvdcss op veel plaatsen twijfelachtig, ook in de VS. Hoe dan ook, je hebt libdvdcss nodig om dvd’s af te spelen op je Fedora pc. Als u ervoor kiest om door te gaan, moet u de “besmette” RPMfusion-repository op uw systeem inschakelen. sudo dnf install rpmfusion-free-release-tainted

  Schakel de met RPMusion besmette repository in op Fedora

 4. Nadat uw systeem klaar is met het instellen van de extra repository, installeert u libdvdcss. sudo dnf installeer libdvdcss

  Installeer libdvdcss op Fedora

 5. Linux Blu Ray-ondersteuning is niet geweldig, maar het is in de loop van de tijd verbeterd. Commerciële opties zoals MakeMKV zijn nog steeds het beste, maar je kunt proberen ondersteuning in te schakelen met een paar open-sourcebibliotheken. Installeer ze met het volgende: sudo dnf install libaacs libaacs-utils libbdplus

  Installeer Blu Ray-bibliotheken op Fedora Linux

Ook al is MP3 erg populair, er zijn nog veel meer multimedia codecs die je misschien op je Fedora systeem wilt hebben. De RPMfusion-repository opende de deur naar meer mogelijkheden om te genieten van je media op Linux. Steam is gemakkelijk het grootste pc-gamingplatform en ze ondersteunen actief Linux. Aangezien Steam geen gratis software is, staat het niet in de hoofd repository van Fedora, maar is het beschikbaar via RPMfusion. Ga je gang en installeer het zoals elk ander pakket.