Skip to content

LFTP: Linux-opdracht en Unix-opdracht

21 de juni de 2021
GettyImages 93033306 58e3bac15f9b58ef7ed3723d 8c15d24360714119b3fbf2a901abe231

Als een Zwitsers zakmes van bestandsoverdrachten, lftp programma voor Linux ondersteunt gegevensuitwisseling met behulp van protocollen, waaronder FTP, SFTP en torrent. Het is een klein shell-programma dat, hoewel het over het algemeen niet standaard is geïnstalleerd, een heleboel functionaliteit biedt.

Over ‘lftp’

Dit programma, ontwikkeld door Alexander Lukyanov en gedistribueerd onder de GNU Public License, presenteert een uniforme front-end voor de FTP-, SFTP-, FXP-, HTTP-, FISH- en BitTorrent-overdrachtsprotocollen. Het biedt een aantal geavanceerde functies, waaronder parallelle overdrachten, bladwijzers, geavanceerde taakcontrole en uitgebreide ingebouwde opdrachten om lokale en externe mappen te spiegelen. Het ondersteunt gedeeltelijk WebDAV. Het wordt sinds de jaren negentig continu onderhouden. De 4.9.0-serie van het programma is eind december 2019 uitgebracht.

‘lftp’ gebruiken

Beroep doen op lftp van een shell-prompt. Wanneer het programma op de voorgrond komt, verandert de prompt. Voer zo nodig opdrachten uit. Syntaxis weerspiegelt over het algemeen de standaardsyntaxis voor het relevante protocol.

De lftp programma ondersteunt een reeks gespecialiseerde opdrachten en opdrachtschakelaars. Raadpleeg de manpage van het programma voor specifieke gebruiksparameters en syntaxis. Omdat lftp ondersteunt uitgebreide opdrachtregelargumenten die complexe functies uitvoeren, dit hulpprogramma is een uitstekende kandidaat voor shellscripts. Het is echter het beste voor mensen die bekend zijn met shell-interactie voor de onderliggende protocollen, omdat de syntaxis meedogenloos is voor onervarenen.