Skip to content

Moet u upgraden naar Ubuntu 16.04 vanaf Ubuntu 14.04?

2 de augustus de 2021
ubuntu1604 57bcaf363df78c876322c35d

Dit artikel is hier voornamelijk voor archiefdoeleinden. Beide releases zijn redelijk verouderd. Als je hier bent gekomen voor een definitief antwoord, is het: JA. Ubuntu 14.04 LTS heeft het einde van zijn ondersteuningscyclus bereikt. U moet updaten naar de LTS-release 16.04 of 18.04. Raadpleeg de Ubuntu-releasetabel voor meer informatie. Hoewel Ubuntu 17.10.1 beschikbaar is, is Ubuntu 16.04.4 een van de releases voor langetermijnondersteuning (LTS) die ondersteuning voor nog eens 5 jaar garandeert – tot april 2021. Moet u upgraden naar Ubuntu 16.04? Deze gids legt de redenen voor en tegen het upgraden naar Ubuntu 16.04 om u te helpen beslissen wanneer het voor u geschikt is.

Hardware-ondersteuning

Een van de belangrijkste voordelen van het upgraden naar de nieuwste release is hardwareondersteuning. Ubuntu Linux 16.04 draait op een veel nieuwere versie van de Linux-kernel en dit betekent dat hardware die niet wordt ondersteund voor Ubuntu 14.04 nu meer dan waarschijnlijk beschikbaar zal zijn. Als u al enige tijd Ubuntu 14.04 gebruikt, heeft u waarschijnlijk een oplossing voor uw hardwareproblemen gevonden of heeft u de hardware die niet compatibel is gewoon niet nodig. Als je echter een nieuwe printer of scanner hebt of als je gewoon dat ding wilt repareren dat je al een tijdje irriteert, waarom maak je dan geen Ubuntu 16.04 USB-drive en probeer het in de live-versie om te zien of het zin heeft om te upgraden .

Stabiliteit

Ubuntu 14.04 bestaat nu een paar jaar, wat betekent dat er veel bugfixes zijn geweest en dat je je product in die tijd gestaag zult zien verbeteren. Dit betekent dat je een stabiel product hebt en als je er tevreden mee bent, is er dan echt haast om te upgraden? Er komt natuurlijk een omslagpunt waarbij een legacy-systeem moeilijker te onderhouden wordt op het oudere besturingssysteem en upgraden voordeliger zal zijn. Als je gedijt op stabiliteit, dan heb je nog wat tijd om je hier zorgen over te maken en we raden aan om minimaal 9 maanden te wachten voordat je gaat upgraden.

Software

De software die bij Ubuntu 16.04 wordt geleverd, is nieuwer dan Ubuntu 14.04 en als je zou profiteren van genoeg van de nieuwe functies van bijvoorbeeld een pakket als LibreOffice of GIMP, dan kun je de voor- en nadelen van upgraden afwegen. Als je tevreden bent met het gebruik van de oudere software en het werkt voor jou, dan is er echt geen haast om te upgraden. Beveiliging zal altijd worden verzorgd door de updates, dus het is niet alsof u in dat opzicht achterloopt.

Nieuwe functies

Ubuntu 16.04 heeft duidelijk een aantal nieuwe functies die gewoon niet beschikbaar zijn in Ubuntu 14.04. Heb je ze nodig? Hoe zou je dat weten als je niet weet wat ze zijn? Gelukkig zijn hier de release-opmerkingen voor de nieuwste versie van Ubuntu. Dus waar moet je naar uitkijken bij het upgraden? Allereerst kun je de Unity Launcher naar de onderkant van het scherm verplaatsen. Dit is iets wat mensen al jaren proberen te doen en nu is het eindelijk beschikbaar. Het veel verguisde Ubuntu Software Center is ook vervangen door GNOME Software. Raak hier echter niet te opgewonden van. De GNOME-softwaretool is goed, maar de manier waarop deze is geïmplementeerd, is dat niet. Probeer softwarepakketten zoals Steam te vinden. Ze zijn er gewoon niet. Je moet apt-get gebruiken om ze te installeren. Als je Brasero of Empathy gebruikt, zul je teleurgesteld zijn om te horen dat ze niet standaard zijn geïnstalleerd, maar je kunt ze na de installatie installeren en als je een upgrade uitvoert, is de kans groot dat ze er nog steeds zijn. Het is trouwens niet allemaal slecht nieuws. In Ubuntu 16.04 is de Dash geconfigureerd om standaard online zoekopdrachten niet weer te geven. We vermoeden echter dat als dit een probleem voor je was in Ubuntu 14.04, je de oplossing inmiddels hebt gevonden. Ubuntu 16.04 heeft een aantal bugfixes toegepast en Unity is op een aantal gebieden verbeterd.

Snap-pakketten

Ubuntu 16.04 heeft het concept van Snap-pakketten geïntroduceerd, een nieuwe manier om software te installeren op een manier die zichzelf bevat zonder afhankelijk te zijn van gedeelde bibliotheken. Het is waarschijnlijk dat dit de toekomst wordt voor Linux en in het bijzonder voor Ubuntu. Het is het overwegen waard voor de toekomst, maar niet iets dat u op korte termijn zal laten upgraden.

Nieuwe gebruikers

Als u Ubuntu nog niet gebruikt, vraagt ​​u zich misschien af ​​of u Ubuntu 14.04 of Ubuntu 16.04 moet gebruiken. Om de hierboven genoemde redenen zou je kunnen overwegen om Ubuntu 14.04 te gebruiken voor stabiliteit of misschien liever Ubuntu 16.04 gebruiken, want laten we eerlijk zijn, het zal maand na maand verbeteren. De Ubuntu-website promoot Ubuntu 16.04 zwaar met een grote downloadknop, maar Ubuntu 14.04 wordt overgelaten aan een subsectie van een pagina met de naam alternatieve releases.

Andere Ubuntu-versies

Als u tussenversies van Ubuntu gebruikt, zoals Ubuntu 14.10, Ubuntu 15.04 of Ubuntu 15.10, moet u absoluut upgraden naar Ubuntu 16.04 omdat u geen ondersteuning meer heeft of bijna niet meer wordt ondersteund. Als u niet wilt upgraden, moet u terug naar Ubuntu 14.04 downgraden, hoewel we dit niet zouden aanbevelen. Als u Ubuntu 12.04 gebruikt, zijn de bovenstaande secties net zo relevant als voor het upgraden van Ubuntu 14.04 naar Ubuntu 16.04, maar u bent waarschijnlijk over het kantelpunt om verder te gaan. De versie van de Linux-kernel zal vrij oud zijn en uw softwarepakketten zullen ook behoorlijk wat achterlopen. Als je de stabiliteit nodig hebt, moet je op zijn minst nadenken over verhuizen naar Ubuntu 14.04. Als u tussenversies zoals Ubuntu 12.10, Ubuntu 13.04 en Ubuntu 13.10 gebruikt, moet u op zijn minst upgraden naar Ubuntu 14.04 en misschien denken aan Ubuntu 16.04. Ten slotte, als u een andere versie van Ubuntu gebruikt, moet u op zijn minst upgraden naar Ubuntu 14.04.

Overzicht

Als je hoopte op een definitief “ja, je moet upgraden” of een “niet op je Nelly”-type antwoord, dan zijn we bang dat deze gids niet op die manier levert. In plaats daarvan is het ontworpen om u te helpen beslissen op basis van uw eigen vereisten. Stel jezelf gewoon de volgende vraag “heb ik dat echt nodig?” of “hoe zou upgraden mij ten goede komen?”