Skip to content

Wat is de Nintendo DS?

24 de juni de 2021
GettyImages 960911006 5be1ae66c9e77c0051dbd5c5

Nintendo DS is een algemene productnaam die van toepassing is op alle versies van Nintendo’s populaire handheld-spelsysteem met twee schermen, inclusief de Nintendo DS, de Nintendo DS Lite, de Nintendo DSi en de Nintendo DSi XL. Deze brede definitie lijkt in eerste instantie verwarrend, maar de meeste gamers gebruiken eigennamen om onderscheid te maken tussen de verschillende Nintendo DS-builds. Fans van de eerste generatie Nintendo DS verwijzen vaak naar de omvangrijkere hardware als de “DS Phat”, terwijl Nintendo het officieel de “originele” Nintendo DS noemt. Dit profiel schetst de mogelijkheden van deze originele Nintendo DS, of de ‘Phat’.

De eerste release van de Nintendo DS

De Nintendo DS kwam op 21 november 2004 in de Amerikaanse winkels en werd op 2 december 2004 in Japan uitgebracht. De eerste Nintendo-console die vóór Japan in Amerika werd geïntroduceerd. Nintendo DS is de opvolger van Nintendo’s Game Boy Advance, een ander populair handheld-systeem.

De competitie

De Nintendo DS had twee directe concurrenten: Sony’s PlayStation Portable (PSP) en Apple’s iPhone en iPod Touch, elk met zijn eigen sterke en zwakke punten.

Nintendo DS-functies

De primaire functie van de Nintendo DS is natuurlijk om games te spelen en de massa te vermaken. Terwijl de meeste spelsystemen tegenwoordig een echte multimedia-ervaring bieden, houdt de Nintendo DS vast aan de comfortabele eenvoud van het aansluiten van een spel en het spelen ervan. Nintendo DS-spellen worden officieel ‘spelkaarten’ genoemd. Een functie die de Nintendo DS in de detailhandel heeft geholpen, is de achterwaartse compatibiliteit met Nintendo’s vorige handheld-systeem, de Game Boy Advance (GBA). De Game Boy Advance-cartridgesleuf bevindt zich aan de onderkant van de DS. Het systeem heeft wel een paar verrassingen. Elke Nintendo DS is bijvoorbeeld voorgeladen met PictoChat, een op afbeeldingen gebaseerd chatprogramma waarmee een lokale groep mensen kan communiceren. De Nintendo DS heeft toegang tot een Wi-Fi-signaal, waardoor je in bepaalde titels competitief online kunt spelen. In sommige spellen is slechts één spelkaart nodig voor maximaal vier spelers. De Nintendo DS kan ook gamedemo’s downloaden in gamewinkels die “DS Download Stations” bevatten. In februari 2006 bracht Nintendo een Opera-browser uit voor de DS. Het is sindsdien stopgezet. De Nintendo DS functioneert ook als klok en alarm.

De spellen

Dankzij het aanraakgevoelige scherm en de ingebouwde microfoon van het systeem kunnen ontwikkelaars experimenteren met het bouwen van unieke games die niet volledig op andere systemen kunnen worden gerepliceerd. De Nintendo DS heeft een bijzonder gunstige reputatie opgebouwd als gezinsvriendelijke machine. Games zoals het puzzelzware “Brain Age” en de huisdierensimulator “Nintendogs” hielp het enorme succes van de DS voort te stuwen door het in handen te geven van kinderen, volwassenen, ouderen, ervaren gamers en beginners. De puzzelspellen en rollenspellen van de Nintendo DS zijn ongeëvenaard. Platformgames zoals “New Super Mario Bros.” en “Mega Man ZX” bewijzen dat de uitdaging van tweedimensionale actiegames tijdloos is. Er zijn ook minder conventionele spellen: je kunt een maaltijd bereiden met ‘Cooking Mama’ en zelfs je conditie verbeteren met ‘Let’s Yoga’ en ‘Let’s Pilates’. Nintendo heeft een spellijn ontwikkeld met de naam ‘Touch Generations’, een selectie van titels die bedoeld is om gamers van alle leeftijden en niveaus aan te spreken. Sommige ‘Touch Generations’-titels omvatten ‘Brain Age’, ‘Elite Beat Agents’ en ‘Hotel Dusk’. : Kamer 215.”

De prijs

Na de introductie van de compactere Nintendo DS Lite in 2006, heeft Nintendo de productie van de originele Nintendo DS vereenvoudigd. Grote retailers zoals Amazon en Best Buy hebben de apparaten natuurlijk niet nieuw (hoewel hier en daar een geïsoleerde console kan zweven), maar het is gemakkelijk om ze gebruikt te vinden. Zoals met de meeste gebruikte elektronica, lopen de prijzen op gebruikte originele Nintendo DS-consoles sterk uiteen en worden ze grotendeels bepaald door de verkopers, met zeldzame gekleurde edities die tot $ 200 opbrengen bij verzamelaars.

Kosten voor spellen

De meeste Nintendo DS-spellen kosten $ 29 tot $ 35. Retailers zoals Walmart en Amazon bieden vaak DS-games te koop aan, en ketens zoals GameStop verkopen gebruikte titels tegen gereduceerde prijzen.