Skip to content

Wat is tweestapsverificatie?

19 de juni de 2021
finger 2081169 1280 1aea4fd076b84091b3468211e7b3b3aa

Twee-factor-authenticatie (2FA) is een beveiligingsfunctie die een extra beveiligingslaag aan uw account toevoegt. In plaats van alleen een gebruikersnaam en wachtwoord, vraagt ​​tweefactorauthenticatie om een ​​verificatiecode, die u ontvangt via sms, e-mail of via een app van derden. 2FA wordt ook wel tweestapsverificatie of tweestapsverificatie genoemd.

Hoe twee-factorenauthenticatie werkt

Wanneer u inlogt op een website, moet u een gebruikersnaam en een wachtwoord opgeven. Twee-factor-authenticatie helpt je login te beveiligen met een tijdelijke code die je nodig hebt voordat je inlogt. Als je geen code voor je account hebt, krijg je geen toegang, daarom is twee-factor-authenticatie een essentiële extra stap voor Veiligheid. Je hebt beperkte tijd om de code te gebruiken voordat deze verloopt; zodra dit het geval is, moet u een andere aanvragen. Als een code eenmaal is gebruikt, kan deze niet opnieuw worden gebruikt. Zelfs als een hacker uw gebruikersnaam en wachtwoord heeft, hebben ze geen toegang tot uw account zonder de mogelijkheid om een ​​bijbehorende 2FA-code te krijgen.

Hoe verificatiecodes voor 2FA te krijgen

Er zijn twee verschillende methoden om een ​​verificatiecode te krijgen:

  • Via sms-berichten naar je Android- of iOS-apparaat.
  • Via een 2FA mobiele app.

Zo werken de codes: Van de twee methoden is de app-route veiliger voor het ontvangen van verificatiecodes. Als een hacker uw gebruikersnaam, uw wachtwoord en uw telefoonnummer kent, kunnen ze (met behulp van specifieke tools) de verzending van de SMS 2FA-code onderscheppen en deze vervolgens gebruiken om toegang te krijgen tot uw account. Daarom is het het beste om waar mogelijk een authenticatie-app te gebruiken. Als u de sms-methode kiest, moet u uw account aan een telefoonnummer koppelen. Als u de authenticator-app-methode kiest, moet u dit account eraan toevoegen. Als je een code nodig hebt, open je de app en voer je het nummer in dat onder dit account staat. (Codes worden automatisch gegenereerd na een bepaald tijdsinterval.)

Twee-factorenauthenticatie gebruiken

Nadat u tweefactorauthenticatie hebt ingesteld, is het gebruiksvriendelijk. Gewoon inloggen, zoals gebruikelijk, de code opvragen via sms of via een app, en die invoeren op de inlogpagina.

Nadelen van twee-factorenauthenticatie

Er is maar één nadeel aan het gebruik van 2FA voor uw accounts: gemak. Er komt meer bij kijken en het proces kost wat meer tijd. Je moet ook je mobiele telefoon bij de hand hebben en ingeschakeld hebben (zodat je de benodigde 2FA-code kunt ophalen), wat moeilijk kan zijn als je naar het buitenland of in een dode zone reist. Het toevoegen van deze extra beveiligingslaag is het ongemak zeker waard. Hoewel tweefactorauthenticatie niet perfect is, is het aanzienlijk veiliger dan een account dat alleen wordt beschermd door een gebruikersnaam en wachtwoord.