Skip to content

De cryptocurrency van Facebook moet zichzelf bewijzen, zeggen experts

22 de juni de 2021
GettyImages 1221636480 356fe2832b564246913c326f16dbda8e

Belangrijkste leerpunten

  • Facebook heeft zijn ambitieuze cryptocurrency-plannen teruggeschroefd.
  • Gebruikers kunnen in januari cryptocurrency op de site gebruiken.
  • De digitale portemonnees van Facebook zullen niet volledig eigendom zijn van gebruikers.

Facebook schroeft zijn ambitieuze plannen om in de cryptocurrency-sector te stappen terug, terwijl gebruikers op het platform niet veel vertrouwen hebben in de nieuwe toevoeging van de site. De mediagigant zal waarschijnlijk al in januari zijn kleinschaliger Libra-cryptocurrency-project lanceren. Weegschaal werd oorspronkelijk verondersteld een nieuwe valuta te zijn, ondersteund door fiatgeld (een valuta die door de overheid als geld is vastgesteld) en effecten (verhandelbare financiële activa).

Weegschaal zal nu werken als een stabiele munt, wat betekent dat het niet in waarde zal fluctueren omdat het gekoppeld is aan zoiets als de Amerikaanse dollar of een mand met valuta’s. “Het was slechts een kwestie van tijd voordat een privébedrijf de weg van hun eigen cryptocurrency insloeg”, vertelde Joseph Raczynski, een technoloog en futurist voor Thomas Reuters. reddingsdraad in een e-mail. “Ik was erg opgewonden om te horen dat dit afgelopen zomer zou gebeuren, maar ik was sceptisch om te zien hoe het zou uitpakken.”

Wat probeert Facebook eigenlijk te doen met cryptovaluta?

Cryptocurrency is de gloednieuwe manier van de particuliere sector om via internet waarde uit te wisselen, zei Raczynski, en Facebook wil daarvan profiteren. Raczynski werkt al met cryptocurrency sinds de oprichting van Bitcoin in 2011 en heeft zelfs eerder zijn eigen cryptocurrencies gemaakt.

Hij zei dat het meest aansprekende aspect van cryptocurrency de veiligheid en het gebruiksgemak is. Helaas is cryptocurrency voor sommige mensen nog steeds slechts een idee van de toekomst, wat een strijd kan zijn voor Facebook, aangezien het van plan is om binnenkort te lanceren. “In zijn meest elementaire vorm is cryptocurrency de weergave van waarde op internet”, legt Raczynski uit. “De eerste fase waar mensen zich bewust van moeten zijn, is dat een cryptocurrency vergelijkbaar zal zijn met een digitale dollar.” “Het was slechts een kwestie van tijd voordat een particulier bedrijf de weg opging naar hun eigen cryptocurrency.” Facebook is van plan om een ​​enkele door dollar gesteunde munt te lanceren, en uiteindelijk een portemonnee genaamd Novi, om Libra-valuta’s te verzenden en ontvangen. Digitale portemonnees zijn gecodeerd, legde Raczynski uit, dus alleen de gebruiker zou er toegang toe hebben.

Met Novi kunnen Facebook-gebruikers hun digitale munten beheren in de apps van Facebook, waaronder Messenger, WhatsApp, browsers en andere verbonden apps. Raczynski denkt dat het gebruik van één munt de barrière om dingen te doen veel gemakkelijker te beheren zal maken. “Iedereen die Facebook over de hele wereld gebruikt, kan zijn lokale valuta inwisselen voor de Facebook-valuta”, zei hij. “Alles wat je wilt kopen, verleende diensten of gewoon geld wisselen, kan over de hele wereld gebeuren met een uniforme Facebook-valuta.”

Zijn Facebook-gebruikers klaar voor Libra?

Met alle wijzigingen in de cryptocurrency-plannen van Facebook, kunnen gebruikers sceptisch zijn over de doeltreffendheid ervan, maar de aantrekkingskracht van het gemakkelijk digitaal kunnen verzenden en ontvangen van geld kan (uiteindelijk) die twijfels overtreffen. De socialemediagigant is geen onbekende in het bespreken van privacy, dus het is beter om te praten over zijn plannen om het gebruik van cryptocurrency op zijn site bij te houden. “Facebook is een bliksemafleider voor controverse”, zei Raczynski. “Wat ze wel of niet doen met de persoonlijke gegevens van gebruikers en het volgen van gebruikersgewoonten is een constante in het nieuws en de hoofden van de meeste mensen.

Het is echt een verbreding van wat Facebook kan doen om gewoonten en gegevenspatronen op te sporen en te volgen.” Facebook-gebruikers gebruiken waarschijnlijk al digitale portemonnees zoals PayPal en Venmo, en Novi van Facebook zal op dezelfde manier werken. Wat ze allemaal gemeen hebben, is het feit dat de platforms de digitale portemonnees van gebruikers bezitten en beheren.

In de “echte” cryptocurrency-wereld hebben gebruikers het volledige eigendom van hun digitale portemonnee, die wordt beschermd door privésleutels – een openbaar adres om te delen met iedereen om transacties mee te doen en een privéadres dat niet mag worden gedeeld en in wezen de portemonnee maakt de jouwe. Dus hoewel uw geld nog steeds van u zou zijn via de digitale portemonnee van Facebook, “bezit” u niet het systeem waarop het draait.

Een ander belangrijk aspect om op te merken is dat, hoewel Libra iets meer gedecentraliseerd is dan het eigen monetaire systeem van een land, zoals de Amerikaanse dollar, het nog steeds gecentraliseerd is rond een aantal bedrijven die als validators dienen. Hoewel het volgens Raczynski misschien een beter systeem is om te gebruiken, is het nog steeds vatbaar voor hacks omdat er relatief kleine sets aanvalspunten zijn.

Waarom is dit belangrijk?

Deze nieuwe valuta die Facebook creëert, is niet afhankelijk van de overheid en zal in plaats daarvan worden ondersteund door een uitgebreide portefeuille van bedrijven, waaronder die van de Libra Association. “Ze hebben een governance ontwikkeld waarbij megabedrijven computerknooppunten/servers gebruiken die transacties tussen mensen of bedrijven verifiëren”, zei Raczynski. “In concept is dit vergelijkbaar met wat Bitcoin 11 jaar geleden heeft vastgesteld, alleen wordt Facebook gerund door meer dan 100 bedrijven en hun servers, in plaats van tienduizenden computers die niet worden beïnvloed door die particuliere bedrijven.” In de niet al te verre toekomst, zei Raczynski, zal elk bezit dat mensen hebben, worden vertegenwoordigd door een cryptocurrency, van auto’s tot onroerend goed en meer.

Dit bereik kan ook mensen over de hele wereld helpen die geen toegang hebben tot fysieke banken. “Alles wat je wilt kopen, verleende diensten of gewoon geld wisselen, kan over de hele wereld gebeuren met een uniforme Facebook-valuta.” “Er zijn weinig dingen in de wereld die de komende tien jaar zo technologisch transformerend zullen zijn als cryptocurrency”, zegt Raczynski. “Ik ben het meest enthousiast over hoe het de potentie heeft om mensen zonder bankrekening te helpen, en [help] mensen die in ontwikkelingslanden wonen, staan ​​op en nemen eigendom van hun eigen activa en bouwen rijkdom op.” Ondanks Raczynski’s vertrouwen in het groeitraject van cryptocurrency in het komende decennium, zullen mensen meer over crypto moeten leren om te geloven dat het gebruik ervan op Facebook een echte Net zoals online winkelen wereldwijd tot veel scepsis leidde toen het voor het eerst werkelijkheid werd, is dat op Facebook te bewijzen.