Skip to content

Een Apple Watch ECG gebruiken

31 de oktober de 2022
Apple Watch ECG app man on apple watch 12062018 5c40e69446e0fb000145f4df

Als je een Apple Watch Series 4, Series 5 of Series 6 hebt, gebruik dan de ECG-app om je hartslag en ritme te controleren zonder een iPhone, in feite het uitvoeren van een elektrocardiogram. De ECG-app gebruikt de elektrische hartsensor van uw wearable om mogelijke problemen te detecteren, zoals atriale fibrillatie (AFib). Hier leest u hoe u de ECG-app op uw Apple Watch gebruikt. Apple adviseert dat alleen mensen boven de 22 de ECG-app gebruiken. Je Apple Watch moet watchOS 5.1.2 of hoger gebruiken om deze functie te gebruiken.

De ECG-functie van de Health App instellen

Voordat u begint, moet u ervoor zorgen dat de ECG-functie in de Gezondheid-app van uw gekoppelde iPhone is ingesteld. Als dit de eerste keer is dat u de Gezondheid-app gebruikt, wordt u gevraagd om alle installatie-instructies te voltooien, inclusief de ECG-app-installatie. Als je de ECG-app nog niet hebt ingesteld in je Gezondheid-app, tik je op Bladeren > Hart > Elektrocardiogrammen en tik vervolgens op ECG-app instellen. De ECG-functie is niet overal beschikbaar. Neem contact op met Apple om te zien of uw regio deze app ondersteunt.

Een ECG-meting uitvoeren op uw Apple Watch

Plaats uw Apple Watch stevig om de pols die u hebt geselecteerd in Instellingen en volg deze stappen: Een Apple Watch ECG is een informatief hulpmiddel en mag niet worden gebruikt als vervanging voor medische zorg. Neem contact op met uw arts als u hartgerelateerde symptomen ervaart!

 1. Open de ECG-app op uw Apple Watch.

 2. Ontspan de arm die je Apple Watch draagt ​​en leg hem op een tafel, bureau of je schoot.

 3. Gebruik de hand die het horloge niet draagt ​​en houd uw vinger op de Digitale kroon gedurende 30 seconden zonder ingedrukt te houden.

  Maak een ECG met de Apple Watch

 4. Houd uw vinger op de Digital Crown totdat het aftellen is voltooid.

  De ECG-app telt 30 seconden af

 5. Wanneer de ECG-app is voltooid, geeft de Apple Watch uw ritmetype, hartslag en elk teken van atriale fibrillatie weer, evenals een herinnering dat de Apple Watch geen hartaanval kan detecteren.

  ECG-resultaten van Apple Watch

 6. Druk op plusteken om symptomen toe te voegen en tik vervolgens op Opslaan.

  Voeg symptomen toe aan de ECG-app voor toekomstig gebruik

 7. U kunt uw ECG-resultaten ook bekijken in de Gezondheid-app op uw gekoppelde iPhone.

  U kunt uw ECG-resultaten ook bekijken in de Gezondheid-app op uw gekoppelde iPhone.

Wat betekenen de ECG-resultaten van Apple Watch?

De ECG-meting is niet zo grondig of nauwkeurig als een elektrocardiogram dat door uw arts wordt uitgevoerd. Toch biedt het een glimp van uw hartgezondheid en kan het AFib-symptomen detecteren. Hier volgt een overzicht van enkele termen die u mogelijk tegenkomt:

Sinus ritme

Dit is goed nieuws. Uw hart klopt in een normaal, uniform patroon zonder dat er problemen worden gedetecteerd.

Lage hartslag

Apple Watch registreert een lage hartslag bij 50 slagen per minuut (BPM) of minder. De medische term voor een lage hartslag is bradycardie; het kan te wijten zijn aan medische problemen of medicijnen. Topsporters registreren vaak een lage hartslag. Een lage hartslagmeting kan ook te wijten zijn aan externe problemen, zoals een losse horlogeband. Een lage hartslagmeting verstoort het vermogen van de Apple Watch om atriale fibrillatie te detecteren.

Hoge hartslag

Een hartslag van meer dan 120 BPM wordt als hoog beschouwd. Deze aandoening wordt tachycardie genoemd; het kan te wijten zijn aan recente lichaamsbeweging, stress, alcohol, bepaalde vrij verkrijgbare medicijnen of medische aandoeningen zoals hartaandoeningen of schildklieraandoeningen.

Atriale fibrillatie (AFib)

AFib betekent dat het hart in een onregelmatig patroon klopt, wat optreedt wanneer de bovenste en onderste kamers van het hart niet synchroon kloppen. Het is belangrijk om nogmaals op te merken dat het ECG van de Apple Watch niet zo nauwkeurig is als een ECG die door een arts wordt genomen en AFib niet direct kan diagnosticeren. Als uw Apple Watch tekenen van AFib vertoont, neem dan onmiddellijk contact op met uw arts. AFib kan worden veroorzaakt door aandoeningen zoals hoge bloeddruk of slaapapneu. Het kan ook worden veroorzaakt door alcohol, cafeïne of andere factoren.

Niet eenduidig

Als de Apple Watch uw hartslag niet kan meten, geeft deze geen overtuigende resultaten. Dit kan komen door een te losse band of te veel beweging tijdens het maken van het ECG.

Hoe Apple Watch AFib-meldingen in te stellen

Met de ECG-app kun je AFib-meldingen instellen, zodat je Apple Watch je waarschuwt als er een ritmeprobleem wordt gedetecteerd. Op deze manier hoeft u geen ECG-meting te doen om een ​​waarschuwing te krijgen voor een onregelmatig hartritme. Zo stelt u hartslagmeldingen in:

Een Apple Watch met een hartslag AFib-melding

 1. Open de Apple Watch-app op uw gekoppelde iPhone.

 2. Selecteer Hart.

 3. Onder Meldingen voor onregelmatig ritme instellenselecteer Hoge hartslag.

  Meldingen voor onregelmatige ritmes instellen

 4. Kies een parameter voor hoge hartslag, ga terug en selecteer Lage hartslag. Voer uw lage hartslagparameter in.

  Meldingen instellen voor hoge en lage hartslag

 5. Je hebt meldingen ingesteld voor een onregelmatig hartritme. Schakel deze functie op elk moment uit als u van gedachten verandert.