Skip to content

Facebook-gemeenschappen uiten bezorgdheid over gebrek aan moderatie

26 de juni de 2021
GettyImages 1196062484 c1b208381837491ea72d6d36985101ac

Belangrijkste leerpunten

  • Een oude werknemer heeft ontslag genomen bij Facebook, daarbij verwijzend naar verkeerde informatie en haat.
  • De sociale-mediafilosofie van het bedrijf kan individuen uit verschillende gemeenschappen verbannen.
  • Mensen blijven hun zorgen uiten bij Facebook, en velen verlaten het platform helemaal.

Gemeenschappen blijven strijden tegen de anti-moderatiefilosofie van Facebook, geïllustreerd door de poging van CEO Mark Zuckerberg om gebruikers een libertijnse ervaring te bieden, maar deze beslissingen beginnen het bedrijf op meer directe manieren te beïnvloeden, wat bezorgdheid veroorzaakt bij minderheidsgroepen. Facebook blijft omgaan met de gevolgen van zijn besluit om rechtse activisten en militiegroepen toe te staan ​​om tegenprotesten te organiseren op het platform als reactie op de meest recente Jacob Blake BLM-opstand in Kenosha, Wisconsin. Als reactie daarop nam de niet-binaire software-engineer Ashok Chandwaney ontslag bij het bedrijf, daarbij verwijzend naar het voortdurende falen van Facebook om haat te beteugelen en de verspreiding van gewelddadige retoriek. “Ik ben niet zeker van Facebook. Het wordt langzaamaan een kerkhof en ik denk dat mensen gedesillusioneerd raken door het constante schandaal.” “Ik stop ermee omdat ik het niet langer kan verdragen om bij te dragen aan een organisatie die profiteert van haat in de VS en wereldwijd”, schreven ze in hun ontslagbrief gepubliceerd door De Washington Post. “Gewelddadige haatgroepen en extreemrechtse milities zijn er, en ze gebruiken Facebook om mensen te rekruteren en te radicaliseren die door zullen gaan met het plegen van gewelddadige haatmisdrijven.”

Afscheid manieren

Facebook’s gebrek aan gematigdheid en weigering om verkeerde informatie en haat op zijn platform te bestrijden, is een voortdurend probleem geweest. Jarenlang ontweek oprichter en CEO Mark Zuckerberg kritiek van critici zowel binnen als buiten het bedrijf. Eerder deze zomer organiseerden honderden werknemers een virtuele staking in een zeldzaam moment van publieke kritiek op het besluit van Zuckerberg om opruiende, gewelddadige berichten van president Trump te laten circuleren.

Chandwaney noemde dit in hun ontslagbrief als een van de belangrijkste motiverende factoren voor hun beslissing om te vertrekken: “Gezien het gebrek aan bereidheid, inzet, urgentie en transparantie rond het zo goed mogelijk uitvoeren van de aanbevelingen van de burgerrechtenaudit, ben ik links zich afvragend of de audit bedoeld was als een PR-afbuigingsstrategie.” Verwijzend naar de nu virale tweet van president Trump over de BLM-protesten van deze zomer, vervolgden ze en zeiden: “Elke dag dat ‘The plundering starts, the shooting starts’ opblijft, is een dag dat we ervoor kiezen om het regelgevingsrisico te minimaliseren ten koste van de veiligheid van Zwart, Inheems, en mensen van kleur.”

Lancering mislukt

Gemeenschappen hebben al lang problemen met het moderatiebeleid van Facebook, of het gebrek daaraan. In maart schikte het bedrijf een rechtszaak van 52 miljoen dollar met moderators die tijdens het werk aan de diagnose PTSS leden. Haat- en gewelddadige video’s circuleren dagelijks op het platform, en hoewel moderators hun best doen om hun prevalentie te verminderen, is het onmogelijk om alles in te perken. Dit heeft ertoe geleid dat er gesloten groepen zijn ontstaan ​​om gelijkgestemde mensen of kwetsbare gemeenschappen te inenten tegen de verrukkingen van Facebook’s permissieve sociale-mediafilosofie.

De Black Simmer Facebook-groep is een passieproject van videogamestreamer en YouTuber Xmiramira. Ze creëerde het virtuele forum als een veilige ruimte voor Black-fans en makers van aangepaste inhoud die spelen De Sims 4 om samen te komen en ervaringen, meningen, mods, memes en alles daartussenin te delen.

Tegenwoordig heeft het meer dan 20.000 communityleden in zijn vergrendelde forum dat wordt gecontroleerd door moderators en afgesloten met een reeks esoterische vragen die potentiële leden moeten beantwoorden voordat ze toegang krijgen.

De Black Simmer Facebook-groep

Een van de nieuwste leden, Shanese Fontenot, trad vorige maand toe tot de community tijdens de coronaviruspandemie nadat hij door een vriend op het platform was geïntroduceerd. Op zoek naar een ruimte om te praten met mede-Simmers, de naam die liefdevol wordt gegeven aan fans van de populaire videogamefranchise, vond ze iets belangrijkers. “Het is zo grappig en het is precies wat ik hoopte dat ik zou vinden”, zei Fontenot via een direct bericht op Facebook. “Ik scroll over het algemeen gewoon door Facebook en plaats foto’s, maar met deze community heb ik het gevoel dat ik meer open kan spreken in een niet-vijandige omgeving. Het is gewoon, ik weet het niet, goede vibes.” Hoewel de community een uitkomst was, drukt ze een gevoel uit dat vele anderen op Facebook zijn gaan navolgen. Het algehele slechte toezicht op de site heeft ertoe geleid dat velen het platform zijn ontvlucht uit angst voor wat zij zien als een onderdrukkend platform of, op zijn best, gevaarlijke nonchalance.

Verlies van veiligheid en controle

In 2018 kreeg Facebook een enorme terugslag nadat een datalek door politiek adviesbureau Cambridge Analytica ervoor zorgde dat miljoenen Facebook-gebruikers hun gevoelige informatie zonder toestemming hebben opgeslagen en verzameld. De gegevens werden gedeeld met conservatieve politici en verduisterd voor hun verkiezingscampagnes, waaronder de Trump-campagne tijdens de presidentsverkiezingen van 2016.

Uit een post-schandaal Pew Research-enquête bleek dat 26 procent van de Amerikanen de app in 2018 van hun smartphones had verwijderd, wat een scherpe wending aangeeft in de relatie van het publiek met het platform. “Ik ben niet zeker van Facebook. Het wordt langzaamaan een kerkhof en ik denk dat mensen gedesillusioneerd raken door het voortdurende schandaal”, zei Fontenot. “Als mijn familiebanden er niet waren en… [The Black Simmer] ik zou hebben verwijderd [Facebook] lang geleden… niet de moeite waard.”