Skip to content

Facebook’s Image Rights Tool is meer voor hen dan voor jou

3 de juli de 2021
ScreenShot2020 09 22at2.06.47PM 47c3b6caa9b44ede9ddf6715326164ef

Belangrijkste leerpunten

  • Fotografen kunnen nu het auteursrecht op hun afbeeldingen claimen en Facebook zal inbreukmakende berichten verwijderen.
  • Deze nieuwe tool is zowel voor Instagram als voor Facebook.
  • Het is onwaarschijnlijk dat jij of ik ooit toegang zullen krijgen tot deze beveiligingen.
De nieuwe tools voor het auteursrecht van Facebook zullen mensen ervan weerhouden foto’s te stelen of foto’s van anderen te gebruiken zonder toestemming. De vangst? Dit houdt niemand tegen om te stelen jouw Instagram-foto’s, tenzij je beroemd genoeg bent. Een update heeft beeldrechten toegevoegd aan de Facebook-tool voor rechtenbeheer, waarbij muziek- en videorechten zijn toegevoegd. Om te beginnen zullen tools voor beeldrechten alleen beschikbaar zijn voor geselecteerde mensen en organisaties. Dit betekent dat je geen foto’s van anderen kunt plaatsen zonder toestemming (goed), maar je kunt niet voorkomen dat mensen je eigen werk stelen (slecht). En ja, dit geldt ook allemaal voor Instagram. “Voor reguliere gebruikers is het meest waarschijnlijke voordeel de onmiddellijke verwijdering van afbeeldingen die veel serieuzere juridische problemen hadden kunnen worden”, vertelde Jonathan Bailey van Plagiarism Today. reddingsdraad via e-mail. “Het lijkt misschien niet zo’n groot voordeel, maar gezien de stroom van Instagram-gerelateerde rechtszaken kan het veel mensen helpen.”

Hoe de Facebook-tool voor auteursrecht op afbeeldingen werkt

Stel dat je een video uploadt naar Facebook. De Rights Manager analyseert het en als het muziek bevat, kan die muziek uit de video worden gedempt. Er verschijnt een waarschuwing en je kunt ervoor kiezen om de gedempte video te posten, of beweren dat de muziek van jou is, of dat je toestemming hebt om het te gebruiken.

Facebook-rechtenbeheerder

De nieuwe afbeeldingstool werkt op dezelfde manier. Als je een beroemde fotograaf bent of een afbeeldingenbibliotheek hebt, kun je een CSV-bestand uploaden (in wezen een spreadsheet) met de metadata van al je afbeeldingen. U kunt ook gebruiksrechten voor die afbeeldingen specificeren. Je zou bijvoorbeeld toestemming kunnen geven voor gebruik in ontwikkelingslanden, maar nergens anders. Facebook controleert of de metagegevens overeenkomen met uw geüploade afbeeldingen en let vervolgens op deze op zijn site. Wanneer iemand vervolgens een afbeelding uploadt die overeenkomt met uw lijst, past de tool uw instellingen toe. U kunt ook een overzicht zien van alle overeenkomende afbeeldingen. In het geval van een auteursrechtclaim geeft Facebook de voorkeur aan degene die de bestanden als eerste heeft geüpload. En dit brengt ons bij de beperkingen.

Limieten

Op dit moment zijn deze nieuwe functies alleen toegankelijk voor ‘bepaalde partners’, volgens De rand. Logistiek gezien is dat logisch. Als dit voor iedereen toegankelijk was, zouden er zeker onbetrouwbare bedrijven opduiken en elk beeld dat ze konden zo snel mogelijk registreren. Maar deze limiet onthult ook het ware motief van Facebook. Als platform geeft Facebook zeker niets om copyright. Meer delen betekent immers meer “betrokkenheid”. Waar het om gaat, is dat ze verantwoordelijk worden gehouden voor inbreuk op het auteursrecht door bedrijven met voldoende macht om problemen voor Facebook te veroorzaken. En met problemen bedoel ik toekomstige wetgeving die Facebook dwingt om de rechten van iedereen te bewaken. “Het lijkt misschien niet zo’n groot voordeel, maar gezien de stroom van Instagram-gerelateerde rechtszaken, kan het veel mensen helpen.” Als zodanig zijn de tools nutteloos voor jou en mij. “Behalve een grote uitbreiding van wie Facebook toelaat, zie ik niet veel voordelen voor zelfs kleine, commerciële fotografen”, zegt Bailey.

Welke gevolgen hebben de auteursrechtbeperkingen van Facebook voor u?

De meeste mensen maakt het niet uit of hun geüploade Instagram-ontbijt-selfies worden gedeeld, maar als je een fotograaf of artiest bent, kan oplichting een groot probleem zijn. In tegenstelling tot de retweets van Twitter heeft Instagram geen goede manier om bestaande berichten afzonderlijk te delen, dus gebruikers nemen hun toevlucht tot het opnieuw plaatsen van screenshots. Instagramverhalen helpen om deze ‘keten van krediet’ intact te houden, maar ze helpen niet als een Instagrammer de foto van een andere fotograaf als zijn eigen foto doorgeeft. Dus, zullen wij stervelingen ooit toegang krijgen tot deze hulpmiddelen? Facebook’s “productmanager van de ervaring van maker en uitgever” geeft aan dat we dat zullen doen. Spreken met De rand, zei hij dat “een dergelijk hulpmiddel behoorlijk gevoelig en behoorlijk krachtig is, en we willen ervoor zorgen dat we vangrails hebben om ervoor te zorgen dat mensen het veilig en correct kunnen gebruiken.” Ik vroeg Jonathan Bailey of hij dacht dat de gewone gebruiker ooit baat zou hebben bij deze beveiligingen. ‘Waarschijnlijk niet,’ zei hij. “Content ID is sinds 2007 beschikbaar op YouTube en is nooit (volledig) beschikbaar gemaakt voor het grote publiek.” “Voor gewone gebruikers is het meest waarschijnlijke voordeel de onmiddellijke verwijdering van afbeeldingen die veel serieuzere juridische problemen hadden kunnen worden.” Het is niet zo dat het individu geen bescherming nodig heeft. Het is veel werk voor Facebook en Google om het te doen, met weinig of geen resultaat voor hen. Dit verhaal herinnert ons eraan dat deze platforms eerst voor zichzelf zorgen, op de tweede plaats voor hun klanten (de adverteerders) en als laatste voor hun gebruikers (ons). We zijn geen gewaardeerde klanten. We zijn een bron die moet worden gekanaliseerd en uitgebuit.