Skip to content

Hoe de nieuwe zoekwaarschuwingen van Google desinformatie kunnen bestrijden

13 de mei de 2023
GettyImages 1296989675 47e1b283243e4beeba199aa109b825e9

Belangrijkste leerpunten

  • Na een jaar vol verwarrende berichten en ongebreidelde desinformatie, daalde het vertrouwen in de media in januari tot een dieptepunt.
  • Technologiebedrijven, die vaak de schuld krijgen van de verspreiding van desinformatie, hebben geëxperimenteerd met een scala aan oplossingen, variërend van factchecking tot verkeerde informatielabels tot het verbieden van publieke figuren.
  • Google waarschuwt gebruikers nu wanneer zoekresultaten onnauwkeurig kunnen zijn als gevolg van snel evoluerende situaties.

Na een tumultueus jaar gekenmerkt door onbetrouwbare berichtgeving en de snelle verspreiding van verkeerde informatie over een reeks onderwerpen, zouden de nieuwe inspanningen van Google om consumenten te informeren over snel veranderend nieuws een verandering kunnen zijn die we allemaal nodig hadden. Google introduceert nieuwe meldingen om gebruikers te waarschuwen wanneer hun zoekresultaten mogelijk onnauwkeurig zijn als gevolg van zich snel ontwikkelende situaties – een zet die volgens experts kan helpen verkeerde informatie te dwarsbomen en mediageletterdheid te vergroten. Als onderdeel van een grotere inspanning van Big Tech om online desinformatie tegen te gaan, kondigde de technologiegigant in een blogpost aan dat het zijn systemen heeft getraind om te detecteren wanneer er onvoldoende informatie is over een zich ontwikkelende situatie online om betrouwbare resultaten te bieden. “We laten nu een melding zien die aangeeft dat het misschien het beste is om later terug te komen wanneer er meer informatie uit een breder scala aan bronnen beschikbaar is”, aldus het bedrijf op zijn blog.

Context toevoegen

Volgens Pew Research haalt 89% van de Amerikanen hun nieuws online. Daarom is nauwkeurigheid belangrijk, zelfs in zoekresultaten, waar veel consumenten op vertrouwen om geloofwaardige nieuwsuitzendingen en betrouwbare informatie over actuele gebeurtenissen te vinden. “Ik denk dat dit gewoon duidelijk maakt dat Google een soort van verantwoordelijkheid of verantwoordelijkheid heeft”, vertelde Baybars Örsek, directeur van het International Fact-Checking Network en internationale programmering bij het Poynter Institute, telefonisch aan Lifewire. Mensen kijken naar verschillende plaatsen voor nieuws en ze nemen beslissingen over welke verkooppunten ze moeten volgen op basis van integriteit, betrouwbaarheid, betrouwbaarheid en eerlijkheid. Een van de belangrijkste voordelen die Örsek voor consumenten zag in de nieuwe zoekmeldingen van Google, was de context die het zou toevoegen voor lezers die misschien niet begrijpen hoe informatie verandert naarmate zich ontwikkelende situaties evolueren. “Het is een beetje anders dan wat Facebook heeft met hun [fact-checking] programma-inhoud individueel beoordelen, “zei Örsek. “Hier volgt Google een andere benadering door in feite achter het onderwerp aan te gaan en gebruikers te laten weten dat het onderwerp nog niet genoeg geloofwaardige bronnen heeft.” Hoewel Örsek zei dat de inspanningen van Google een goed begin zijn, hij uitte vorig jaar zijn bezorgdheid over de verkeerde informatie rond COVID-19 en zei dat hij graag zou zien dat er wijzigingen worden aangebracht in het algoritme van de zoekmachine om prioriteit te geven aan betrouwbare informatie zodra deze is vastgesteld.

Vertrouwen herstellen

Matthew Hall, nationaal voorzitter van de Society of Professional Journalists en hoofdredacteur en opinieleider van The San Diego Union-Tribune, was het ermee eens dat de poging van Google om zich ontwikkelend nieuws te labelen een goed begin is, hoewel hij bedenkingen uitte bij toekomstige algoritmische veranderingen. Hall zei dat de praktijk van het labelen van het laatste nieuws niet nieuw is in de journalistieke wereld – het wordt regelmatig gebruikt om te voorkomen dat lezers verkeerd worden geïnformeerd. “Ik denk dat het belangrijk is om consumenten te laten weten wanneer een verhaal zich ontwikkelt”, vertelde Hall telefonisch aan Lifewire. “Journalisten weten dat informatie, al vroeg tijdens het laatste nieuws, onnauwkeurig is. Daarom hebben de besten aantekeningen onderaan hun verhalen die aangeven wanneer een verhaal is bijgewerkt.”

Coseup van een menselijk oog, met een bril met een zoekknop die op de lens reflecteert.

Hall benadrukte dat mediageletterdheid en journalistieke training beide belangrijk zijn voor het herstel van het vertrouwen in de media, nadat dit eerder dit jaar in nationale peilingen tot een historisch dieptepunt was gedaald. “Mensen kijken naar verschillende plaatsen voor nieuws en ze nemen beslissingen over welke verkooppunten ze moeten volgen op basis van integriteit, betrouwbaarheid, betrouwbaarheid en eerlijkheid,” zei Hall. “Voor zover we al die dingen kunnen koesteren door toe te geven dat we proberen ons best te doen naarmate de informatie evolueert, maar door te erkennen dat het zal veranderen en dat we fouten kunnen maken, maar we gaan corrigeren hen – dat is allemaal super belangrijk.” Hoewel Hall zei dat hij de inspanningen van Google waardeert om het bewustzijn over het ontwikkelen van nieuws te vergroten, uitte hij zijn bezorgdheid over wat de toekomst zou kunnen brengen als technologiebedrijven blijven zoeken naar oplossingen voor verkeerde informatie. “Er kan een probleem ontstaan ​​als ze beginnen te definiëren wat een betrouwbare bron is of eruit ziet, of als ze de versie van het ene verkooppunt verkiezen boven de andere, anders dan hun algoritme altijd heeft gedaan,” zei Hall. “Ik denk dat dit een geschikte stap is zoals ze het hebben uiteengezet, maar als het begint te gaan over hoe te definiëren wat betrouwbaar is of wat [outlets] betrouwbaar zijn, zou het problematisch kunnen worden.” Toch zei Hall dat hij de huidige veranderingen van Google verwelkomde. “We moeten allemaal weten hoe deze dingen werken en hoe ze kunnen helpen. Maar grote macht brengt grote verantwoordelijkheid met zich mee – en de technologiebedrijven moeten dit soort veranderingen ook doorvoeren om dingen uit te leggen”, zei hij.