Skip to content

Hoe Hey Email bloggen kan redden

4 de juli de 2021
daniel thomas 6 NXEMZbUq0 unsplash 8371590dc48c4b9fa39d70f5d5c1797b

Belangrijkste leerpunten

  • Hey World is een ultraeenvoudig blogplatform op basis van e-mail.
  • Het is open, volgt u niet en gebruikt geen advertenties.
  • Persoonlijke blogs zijn super belangrijk omdat ze een context bieden voor een open gesprek over complexe onderwerpen.
Gebruikers van de Hey e-mailservice kunnen nu bloggen, gewoon door een e-mail te schrijven. Je hoeft niet eens “een blog te starten”. Je schrijft gewoon wat je met de wereld wilt delen en stuurt het op. Iedereen kan je berichten lezen, zich erop abonneren en erop reageren (via je Hey-e-mail). Het is zo eenvoudig dat het het perfecte tegengif kan zijn om je gedachten op Twitter of Medium op te sluiten. “We richten ons absoluut op wat de lange schrijfmensen hebben gedaan in tweetstormen en op Facebook”, vertelde Hey mede-oprichter David Heinemeier Hansson aan Lifewire via e-mail. “Bevrijden van hun woorden om te worden gebruikt als lokaas voor gerichte advertenties, en hun lezers beschermen tegen het volgen van de wazoo.”

De dood van bloggen

Niemand blogt meer. Of tenminste, alleen professionals schrijven blogs. Als iemand anders een gedachte heeft die ze willen delen, wordt deze vereenvoudigd totdat deze in een reeks tweets past of wordt opgesloten in de silo die alleen voor leden is van Facebook. Betekenisvolle conversaties zijn vervangen door hete takes en overhaaste reacties. De context die nodig is voor een dieper gesprek is weggenomen. Zonder context en het bredere begrip dat ermee gepaard gaat, kan een tweet beledigend, ongevoelig of ronduit onverdraagzaam lijken. “Er zijn genoeg mensen die misschien iets met de wereld te delen hebben, die er nooit aan zouden denken ‘een blog te beginnen’.” Denk aan de persoonlijke gesprekken die plaatsvinden binnen etnische groepen of andere niet-homogene gemeenschappen. Zonder context kan een enkele zin racistisch of homofoob lijken. In context zou het een diepere betekenis kunnen hebben. Persoonlijke blogs bieden een deel van deze context. Om te beginnen zou je ze kunnen opzoeken, in plaats van ze te laten leveren door algoritmen die erop gericht zijn je ‘betrokkenheid’ te vergroten, wat vaak een synoniem is voor ‘verontwaardiging’. En de langere vorm stimuleert zelf meer aandacht van zowel de lezer als de schrijver. “HEY World is een eerbetoon aan het geluk van schrijven om iets te zeggen te hebben”, zegt Heinemeier Hansson. “Niet omdat je naar likes hunkert, want die zijn er niet. Niet omdat [you] wil opscheppen over je aantal volgers, want we laten het niet eens zien. Niet omdat je op de trendlijst van het platform wilt klimmen, want die hebben we niet.”

Hey wereld

Hey World is gebouwd op Hey e-mail. Iedereen met een persoonlijk Hey e-mailaccount kan een e-mail sturen naar [email protected]. Schrijf de e-mail, verzend hem en hij is geplaatst. U kunt afbeeldingen toevoegen en berichten bewerken nadat ze zijn gepubliceerd. Al je berichten zullen beschikbaar zijn op een Hey.com/gebruikersnaam-pagina, en lezers kunnen zich ofwel via e-mail abonneren en het als een nieuwsbrief ontvangen, of het bekijken via een RSS-lezer. “Niets instellen. Niets extra kopen. Of configureren. Of ontwerpen. Of zelfs maar nadenken!” zegt Heinemeier Hansson. “Het is in die zin een echte bevrijding en we hebben al een enorme golf van interesse gezien.”

Een laptop open op een tafel met een document en Facebook weergegeven en een papieren dagboek ervoor met een pen erop.

Het is eenvoudig, het ziet er net zo goed uit als Medium, en jij bezit het. Al je berichten kunnen worden geëxporteerd en er is geen tracking of andere onzin. Maar kan het een verschil maken? “Er zijn genoeg mensen die misschien iets met de wereld te delen hebben, die er nooit aan zouden denken ‘een blog te beginnen'”, zegt Heinemeier Hansson. “Dit is voor hen. Het is voor degenen die vroeger een blog hadden, maar de geest verloren toen ze naar de groenere weiden van Facebook of Twitter gingen, en nu twijfelen ze over hun medeplichtigheid aan die mediaregimes.” Er moeten twee dingen gebeuren om een ​​alternatief te bieden voor Twitter en dergelijke. Een daarvan is dat mensen interessante dingen op het gewone oude web moeten schrijven. De andere is dat die berichten de lezers moeten bereiken. Ironisch genoeg zijn het misschien Twitter en Facebook die deze inspanning van Hey een kickstart geven. Omdat je Hey World-berichten op het open web staan, kun je eenvoudig een link tweeten. Antwoorden worden gedaan via e-mail en er is absoluut geen belemmering om je te abonneren zodra je een interessante stem vindt. Je typt gewoon je e-mailadres in en iedereen heeft er een.