Skip to content

Hoe sociale media audio zien als het volgende grote ding

21 de juni de 2021
GettyImages 1192882801 23b39931f3b242938c57faebdab64764

Belangrijkste leerpunten

  • Twitter Spaces belooft een audio-only toevoeging aan het platform te zijn met een “dinerparty-achtig” gevoel.
  • Experts zeggen dat op audio gerichte functies de gemiddelde gebruiker een intiemere manier bieden om contact te maken, en dat bedrijven een betere manier hebben om met hen in contact te komen en hun volgers op te bouwen.
  • Enkele nadelen van audio kunnen inhoudsmoderatie zijn en de beperkte beschikbaarheid ervan in bepaalde situaties.

Twitter heeft officieel aangekondigd dat het een nieuwe audiofunctie gaat testen, Spaces genaamd, waarmee Twitter-gebruikers met elkaar kunnen praten met hun echte stem in plaats van met 280 tekens of minder. Hoewel dit niet de eerste audiofunctie is die Twitter heeft aangekondigd – het platform introduceerde eerder dit jaar audio-tweets van 140 seconden – belooft Spaces meerdere mensen met elkaar in gesprek te brengen. Experts zeggen dat ze verwachten dat meer sociale platforms op de audiotrend zullen inhaken, aangezien het gesproken woord veel voordelen heeft ten opzichte van het geschreven woord. “Audio is een uniek communicatiemiddel omdat het misschien wel de beste manier is om snel intimiteit met een publiek te ontwikkelen”, schreef Kane Carpenter, marketingdirecteur bij DaggerFinn Media, aan reddingsdraad in een e-mail. “Er is iets aan audio dat intiemer is dan video en boeiender dan het geschreven woord, waardoor het een nuttig medium wordt.”

Wat is ruimten?

Twitter Spaces wordt (voorlopig) alleen voor een select aantal Twitter-gebruikers uitgerold, maar het platform heeft enig inzicht gegeven in hoe het zal werken. Ruimtes kunnen maximaal 10 deelnemers hebben, maar er is geen limiet aan het aantal luisteraars. De persoon die een Space opent, heeft controle over wie kan spreken en kan ook anderen verwijderen, rapporteren en blokkeren. Twitter ziet de functie als een virtueel ‘etentje’.

“Zie het zo: het is een Zoom-vergadering zonder de ongemakkelijke video, en ik voorspel dat het als een lopend vuurtje zal aanslaan”, Emily Hale, social media-analist bij Merchant Maverick. schreef aan reddingsdraad in een e-mail. Buiten de vergelijking van het “dinerfeest” kan de functie worden gebruikt als een nieuwe manier om te podcasten of te praten over specifieke onderwerpen, debuutmuziek, marktproducten en meer. Het Spaces-idee van Twitter is echter niets nieuws: er zijn al veel op audio gerichte platforms. Het meest opvallende is Clubhouse, een virtuele chatroom-app met alleen audio die afgelopen lente debuteerde.

Man praat in een microfoon terwijl hij wordt geïnterviewd in een radioshow

Daniel Robbins, de CEO van IBH Media, zei dat hij meer tijd aan Clubhouse doorbrengt dan enig ander social media platform. “Veel van de mensen op het platform zullen uren praten, en ik heb nog nooit zoiets gezien”, schreef hij aan reddingsdraad in een e-mail. “Het bouwt een andere verbinding op, voelt aan als een live interactieve podcast en creëert relaties die aanvoelen als echte vrienden. Bovendien is het verbazingwekkend hoe behulpzaam mensen zijn bij het geven van advies over zaken en leven.”

Is audio de toekomst?

Terwijl sociale media zijn gebouwd op visuele platforms die afhankelijk zijn van foto’s, GIF’s, video’s en meer, zeggen experts te verwachten dat meer sociale-mediaplatforms alleen audio-functies introduceren, vanwege de vele voordelen die audio met zich meebrengt. “Als we sociale media zien als een hulpmiddel, vooral voor bedrijven, om betrokkenheid te stimuleren en volgers op te bouwen, is audio heel logisch als de tactiek bij uitstek”, schreef Carpenter. “Als gevolg hiervan denk ik dat meer sociale-mediaplatforms functies voor alleen audio zullen introduceren.” Hale vertelde reddingsdraad dat ze alleen audio-functies ziet als een uitstekend hulpmiddel voor besloten Facebook-groepen. Carpenter voegde eraan toe dat voor mensen die geïntimideerd zijn door hun gezicht te laten zien en live te gaan, audio een geweldig alternatief kan zijn om toch een intieme verbinding tot stand te brengen op een gebruiksvriendelijk niveau. Met de toenemende populariteit van podcasts en audioboeken, heeft audio nu een moment, omdat je het passief kunt consumeren terwijl je andere taken uitvoert.

Gelukkig zakenman in een trein praten in zijn smartphone talking

Zoals alle dingen zeggen sommige experts echter dat er bepaalde nadelen zijn aan alleen audio op sociale platforms, vooral als het gaat om argumenten voor sociale media. “Gebruikers kunnen in realtime een productief gesprek of een verhitte discussie voeren, en alleen de tijd zal leren hoe dit uitpakt in de Twitter-cultuur, die al is alsof je tegelijkertijd in duizend verschillende verhitte discussies stapt”, schreef Hale. Het ongefilterde en soms argumentatieve karakter van het gebruik van onze stemmen om onszelf uit te drukken, kan ook een uitdaging vormen voor inhoudsmoderatie: hoe zullen platforms audio-inhoud modereren terwijl dit in realtime gebeurt? Een ander probleem dat platforms met audio zullen moeten overwinnen, is het gebrek aan veelzijdigheid in situaties waarin je niet per se naar iets duidelijk kunt luisteren, zoals in een drukke trein tijdens de spits. We verlaten de platforms om deze knikken uit te werken, maar tot die tijd zullen we luisteren.