Skip to content

Hoe Yahoo Answers de manier heeft gevormd waarop we internet gebruiken

21 de juni de 2021
GettyImages 57629338 68c6b493082f464091f4697f7f7a16bb

Belangrijkste leerpunten

  • Yahoo Answers stopt na 15 jaar.
  • In zijn hoogtijdagen hielp Yahoo Answers vreemden met elkaar in contact te brengen, antwoorden te geven op vragen die we allemaal hebben en ons te laten lachen.
  • In het ergste geval zeggen experts dat het leidde tot verkeerde informatie en pesten.

Na 15 jaar internet te hebben voorzien van eindeloze humor en de antwoorden op onze brandende vragen, stopt Yahoo Answers op 4 mei. Lang voordat Reddit de voorpagina van internet werd of Quora het go-to-antwoordforum was, zorgde Yahoo Answers voor een hele generatie met gemeenschapsgevoel door gedeelde vragen. Hoewel de service zowel goede als slechte tijden heeft meegemaakt, zeggen experts dat dit echt het einde van een internettijdperk markeert. “Yahoo Answers was een overblijfsel van een tijd die al ver achter ons ligt; een tijd waarin zoekresultaten niet standaard Google-zoekresultaten waren toen ze een levensechte mix waren van menselijke kennis, nieuwsgierigheid en onwetendheid”, schreef Mark Coster, eigenaar en hoofdredacteur van STEM Toy Expert, aan Lifewire in een e-mail.

De goede

In de kern hielp Yahoo Answers mensen bij het vinden van oplossingen voor hun problemen of vragen, of het nu ging om het vinden van een grasmaaier of om meer van de nu virale vragen zoals “Wat gebeurt er als je pergenat wordt?” of “Hoe maak je een weeji-bord?” Alex Perkins, de mede-oprichter van All the Stuff, beschreef Yahoo Answers als “een toevluchtsoord voor verwarden”. “Er was geen alwetend, door AI aangedreven algoritme dat websites zou doorzoeken en u de meest relevante (of de hoogste bieders, wat dat betreft) van dienst zou zijn.” “Het was een plek waar je alles kon stellen, zelfs de raarste vragen die mensen in het echte leven waarschijnlijk te bang waren om te stellen”, schreef Perkins in een e-mail aan Lifewire. “Lang voordat Snapchat en TikTok bestonden, was het Yahoo Answers dat ons dit geweldige venster in het leven van andere mensen gaf.” Anderen zeggen dat Yahoo Answers een van de eerste, en mogelijk de laatste, positieve community-ruimtes van internet was voordat sociale media online communities veranderden in trollen, verkeerde informatie en jezelf vergelijken met anderen. “De oorspronkelijke bedoeling en creatie van [Yahoo Answers], zou goed kunnen worden omschreven als basisgoed”, schreef Erin Staples, een communitybuilder voor Journ Beauty. “We kwamen samen om uit te reiken, elkaar te helpen, ongeacht waar iemand zich in het leven bevindt. De bedoeling en het doel van dit kleine online forum was om elkaar te helpen.” En uiteraard, de site bleek komisch goud te zijn wanneer u de mogelijkheid opent om elke vraag die u wilt op internet te stellen.

Dit gemeenschapsgevoel, samengebracht door vragen en komedie, betekent volgens Coster het einde van een tijdperk. Ook al zijn er nu sites als Quora en Reddit, deze zouden niet bestaan ​​zonder Yahoo Answers. “In tegenstelling tot Quora kon je geen marketeers vinden [on Yahoo Answers] die uw vraag zouden beantwoorden, zodat ze een link naar een product of dienst zouden kunnen plaatsen,” zei hij. “Er was geen alwetend, AI-aangedreven algoritme dat door websites zou bladeren en u de meest relevante (of de hoogste bieders, wat dat betreft).”

De slechte

Omdat er echter geen expertise voor nodig was, leidde Yahoo Answers vaak tot onwetendheid, verkeerde informatie en trollen. Voordat cyberpesten en trollen zelfs maar verzonnen termen waren, was Yahoo Answers een van de eerste online ruimtes om deze dingen te laten gebeuren, wat de weg vrijmaakte voor een hele cultuur van online pestkoppen. “Ik herinner me dat Yahoo Answers werd gebruikt als een vroege vorm van cyberpesten toen ik op de middelbare school zat”, schreef Fraser Barker, redacteur bij Wilderness Redefined, aan Lifewire.

Close-up van een menselijk oog met een Yahoo! webpagina weerspiegeld over de leerling.

“Sommige kinderen zouden gemene vragen over anderen posten en deze op school delen.” En terwijl de berichten zoals: “Kun je zwanger worden van een bubbelbad?” zijn leuk om om te lachen, zei Simone Dyankoff, een public relations-manager bij My Speech Class, dat dit soort vragen veelzeggend waren over het falen van het onderwijssysteem. “[Yahoo Answers] heeft flagrante gaten blootgelegd in voorlichting over reproductieve gezondheid, geestelijke gezondheidszorg en counseling op scholen”, schreef Dyankoff in een e-mail aan Lifewire. Hoe gebrekkig en achterhaald het ook was, Yahoo Answers zal voor altijd verdwijnen als een belangrijk onderdeel van de internet, en het zal worden gemist. “Het was absoluut een groot deel van onze internetcultuur,” voegde Perkins eraan toe. “Nu zullen we nooit de titel weten van dat nummer dat da daaa da da daaa gaat.”