Skip to content

Spotlight op TikTok onthult gevaren van kijkgewoonten bij tieners

22 de juni de 2021

Belangrijkste leerpunten

  • Amerikaanse tieners verlengen hun schermtijd.
  • TikTok heeft 100 miljoen Amerikaanse gebruikers.
  • Sociaaleconomische status weerspiegeld.

Een mobiele telefoon met de TikTok-app wordt weergegeven naast de Amerikaanse vlag

De voortdurende juridische strijd van TikTok met de regering-Trump heeft het mobiele videoplatform in de wereldwijde schijnwerpers gezet, waardoor een ommekeer in de manier waarop jonge mensen over de hele wereld hun entertainment krijgen aan het licht komt. Trump verbood het platform in feite om in de VS te opereren in een uitvoerend bevel en het in China gevestigde bedrijf diende als reactie daarop een federale rechtszaak aan. TikTok-CEO Kevin Mayer kondigde deze week zijn ontslag aan in een verklaring, waarin hij zei dat de politieke omgeving “sterk veranderd” is. “In de afgelopen weken, aangezien de politieke omgeving sterk is veranderd, heb ik veel nagedacht over wat de structurele veranderingen van het bedrijf zullen vereisen en wat dit betekent voor de wereldwijde rol waarvoor ik me heb aangemeld”, zei hij in een verklaring. De extra controle op TikTok en andere sociale-mediaplatforms heeft een verontrustende trend onderstreept in het kijkgedrag van tieners in de VS.

Screen Society

Het publiek van TikTok neigt naar de jongere kant: 60 procent van de Amerikaanse TikTok-gebruikers is tussen de 16 en 24 jaar en meer dan een derde is jonger dan 14 jaar. Amerikaanse tieners brengen dagelijks gemiddeld zeven uur en 22 minuten op hun telefoon door, en tweens – van 8 tot 12 jaar – lopen niet ver achter en brengen dagelijks vier uur en 44 minuten door, volgens een rapport van Common Sense Media, een non-profitorganisatie die veilige technologie en media voor kinderen promoot.

Uit het rapport blijkt dat het online bekijken van video’s in opkomst is. In vergelijking met tieners in 2015 kijken nu meer dan twee keer zoveel jonge mensen elke dag video’s, en de gemiddelde tijd die wordt besteed aan het kijken is volgens het rapport ongeveer verdubbeld. Dit is zeker een reden voor ouderlijke bezorgdheid.

Kwaliteit boven kwantiteit

Rapportauteur Michael Robb merkt echter op dat ouders zich minder zorgen moeten maken over de hoeveelheid tijd die hun tieners online doorbrengen en zich in plaats daarvan moeten concentreren op de kwaliteit van de inhoud. “Alle schermgebruik is niet gelijk, vooral in een tijd waarin andere verbindings- en leermogelijkheden zijn afgesloten”, schreef Robb in het rapport. Hij zei dat digitale media kunnen worden gebruikt als een “sociaal vangnet” voor adolescenten om te communiceren met vrienden en een band te vormen met familieleden die ze niet persoonlijk kunnen zien.

Economische zaken

Uit het rapport bleek ook dat de sociaaleconomische status van een kind een rol speelt in hun geestelijke gezondheid en het vermogen om met technologie om te gaan. Kinderen met een lagere sociaaleconomische status hebben minder steun van ouders als het gaat om het navigeren in de online wereld. “Onze meest kwetsbare adolescenten, met name degenen die zwart zijn of uit huishoudens met een lager inkomen komen, kunnen geen betrouwbare toegang krijgen tot en ondersteuning krijgen”, zei Robb.

Gevangen in het kruisvuur

In een politiek geladen convergentie van geopolitiek en entertainment worden 100 miljoen Amerikaanse tieners en jongvolwassen TikTok-gebruikers betrapt in het kruisvuur tussen de VS en China. Ondreaz Lopez, een TikTok-maker met 18 miljoen volgers, plaatste op TikTok dat hij zijn focus zou verleggen naar andere platforms als TikTok wordt verboden. “Als deze app weg is, was het leuk zoals je hier kunt zien”, schreef Lopez hieronder een montage van enkele van zijn eerdere video’s. “Het feest is echter nog niet voorbij”, voegde hij eraan toe, terwijl hij zijn volgers aanmoedigde om zijn andere sociale media-accounts te bekijken.

De TikTok-app wordt weergegeven op een Apple iPhone

Melissa Narvaez, CEO en chief digital strategist voor MPulse Communications, zegt dat de contentproducenten het meest te lijden hebben onder een verbod. “Contentproducenten gebruiken TikTok als middel om inkomsten te genereren in een tijd waarin Generatie Z geïsoleerd is door de pandemie. TikTok stelt hen in staat om hun merk te laten groeien en creatief te zijn met een ander medium, zoals artiesten. Producenten van visuele inhoud hebben meerdere media nodig om hun kunst te produceren”, vertelde ze in een e-mail aan Lifewire. Makers kunnen volgers verliezen in de shuffle van het verplaatsen van TikTok naar welk platform het dan ook vervangt.

Populaire verbindingen

Als het verbod standhoudt, verliezen miljoenen gebruikers de verbinding met een nieuwe generatie jonge beroemdheden op sociale media, zoals Charli D’Amelio, Zach King, Ariel Martin, Jannat Rahmani en Chase Hudson. D’Amelio is een TikTok-superster met 82,9 miljoen volgers. King (48,6 miljoen) staat op de tweede plaats, gevolgd door Martin (34,6 miljoen), Rahmani (28,1 miljoen) en Hudson (23,8 miljoen).

Charli D'Amelio (charlidamelio) TikTok-pagina

Verschillende van de TikTok-topsterren maken deel uit van Hype House, een collectief van contentproducenten die vanuit dezelfde locatie in Los Angeles wonen en filmen. Naarmate dit probleem vordert, zijn er verschillende bewegende delen om te controleren. Zal de regering een verkoop forceren of TikTok in de VS sluiten? Zal meer tijd op schermen schadelijk zijn voor Amerikaanse tieners? Zullen de nieuwe jonge social media megasterren een nieuw platform moeten vinden? Blijf op de hoogte voor de antwoorden.