Skip to content

Waarom clubhuisalternatieven meer audiokeuzes kunnen betekenen

13 de juni de 2021
GettyImages 1305023094 c32fc395a8db43729f86ef33308b92d3

Belangrijkste leerpunten

  • Spotify bouwt een concurrent op voor de populaire, alleen audio-app Clubhouse.
  • Het bedrijf zal zijn enorme bestaande bibliotheek met muziek en podcasts kunnen gebruiken om gebruikers met elkaar in contact te brengen.
  • Clubhouse is enorm populair geworden, deels omdat het lidmaatschapsbeleid dat alleen op uitnodiging toegankelijk is, het een vernisje van exclusiviteit geeft.

De populaire app voor het sociale netwerk met alleen audio, Clubhouse, krijgt concurrentie, wat betekent dat gebruikers meer plekken hebben om te chatten. Spotify heeft onlangs de live audio-app Locker Room overgenomen, die gericht is op sport. Locker Room krijgt een nieuwe naam en krijgt een bredere focus op muziek, cultuur en sportcontent. “Spotify-gebruikers hebben toegang tot nieuwe contentformaten op het platform dat ze al kennen, waarderen en gebruiken”, zegt Thibaud Clement, CEO van marketingsoftwarebedrijf Loomly, in een e-mailinterview. “En dan voor degenen die nog steeds een Clubhouse-uitnodiging nodig hebben, dit stelt hen in staat om dat obstakel te omzeilen en de nieuwe weg te ervaren om de drop-in-audiotrend te verkennen.”

Van muziek tot live audio

Spotify zei dat het van plan is om Locker Room uit te breiden tot een “verbeterde live audio-ervaring” voor zijn makers en fans. “Creators en fans hebben gevraagd om live-formaten op Spotify, en we zijn verheugd dat we ze binnenkort beschikbaar zullen stellen aan honderden miljoenen luisteraars en miljoenen makers op ons platform,” Gustav Söderström, chief research and development officer bij Spotify, aldus in een persbericht. “De wereld wendt zich al tot ons voor muziek, podcasts en andere unieke audio-ervaringen, en deze nieuwe live audio-ervaring is een krachtige aanvulling die de on-demand-ervaring die we vandaag bieden zal verbeteren en uitbreiden”, voegde hij eraan toe. Spotify is niet het enige bedrijf dat overstapt op audio. Twitter-ruimten is het meest spraakmakende voorbeeld van een poging om gebruik te maken van sociale chatervaringen zonder video, zei professor journalistiek aan de Universiteit van Oregon, Damian Radcliffe, in een e-mailinterview.

“Er is een hele reeks clubhuis-copycats geweest in China, en dichter bij huis zou Facebook ook zijn eigen service ontwikkelen”, voegde hij eraan toe. Verhalende inhoud is een natuurlijke pasvorm voor sociale interacties, zei David Ciccarelli, CEO van Voices.com, een marktplaats voor voice-overacteurs, in een e-mailinterview. “Denk aan muziek en verhalen rond het vuur op zomerkamp tot zakelijke beurzen die keynotes combineren met muziekuitvoeringen,” voegde hij eraan toe. Live audio maakt gebruik van Spotify’s ecosysteem, gebruikersgegevens en aanbevelings-/ontdekkingstools om gebruikers in zijn ecosysteem te verbinden met relevante live rooms, zei Eric Dahan, mede-oprichter van het influencer-netwerk Open Influence, in een e-mailinterview. “Bovendien kan Spotify podcasts helpen hun bestaande publiek en luisteraars te benutten om de opkomst en luisteraars voor hun live-sessies te stimuleren”, voegde Dahan eraan toe. “Het consolideren van de twee zal enorme synergieën creëren voor podcasters (evenals artiesten), het verloop verminderen en de toegankelijkheid voor nieuwe gebruikers vergroten. Dit zou Spotify kunnen positioneren als de standaard audio-app voor podcasters.”

Populariteitswedstrijd onder apps

“Clubhouse is enorm populair geworden, deels omdat het lidmaatschapsbeleid dat alleen op uitnodiging toegankelijk is, het een vernisje van exclusiviteit geeft”, aldus Radcliffe. “Het is nieuw en fris – het nieuwste van het nieuwste in het Silicon Valley-blok. “En het is gericht op spraak, wat nog steeds innovatief is voor sociale media. De meeste sociale netwerken zijn ofwel op tekst gebaseerd, ofwel meer visueel in hun aantrekkingskracht.” “In Clubhouse dwaal je van kamer naar kamer, niet helemaal wetend wat je gaat krijgen.” Het feit dat je nooit helemaal weet wat je krijgt als je Clubhouse binnengaat, draagt ​​bij aan de aantrekkingskracht, zei Radcliffe. “In Clubhouse dwaal je van kamer naar kamer, niet helemaal wetend wat je gaat krijgen,” voegde hij eraan toe. “Dat is een opmerkelijk verschil met de algoritmisch gestuurde aard van de meeste sociale netwerken.” In Clubhouse en soortgelijke apps kunnen gebruikers de stemmen van mensen over de hele wereld horen over een breed scala aan onderwerpen. “Ik ben in veel kamers geweest waar mensen de ervaring ‘levensveranderend’ hebben genoemd. Ik was in een kamer voor liefhebbers van Aziatische desserts waar mensen geschokt waren dat zoveel mensen met verschillende achtergronden en locaties allemaal hetzelfde ogenschijnlijk obscure voedsel lekker vonden”, zei Clubhouse-gebruiker Michael Freeby in een e-mailinterview. “Het kunnen grote groepen mensen zijn gepassioneerd over Britney Spears of Cardi B of Metallica. Het kunnen grote groepen mensen zijn die gepassioneerd zijn door vissen.”