Skip to content

Waarom Facebook’s gebruik van Instagram om AI te trainen verhoogt de privacyvlaggen

23 de juni de 2021
GettyImages 607358443 20408f814a9842e9a4fd414059a48d72

Belangrijkste leerpunten

  • Privacyexperts maken zich zorgen over het gebruik door Facebook van openbare Instagram-foto’s om kunstmatige intelligentie te trainen.
  • Het programma leerde afbeeldingen herkennen door de computer meer dan 1 miljard openbare foto’s te laten zien.
  • Het privacybeleid van Instagram bevat een sectie die gebruikers laat weten dat informatie kan worden gebruikt voor onderzoek en ontwikkeling.
Het gebruik van Instagram-foto’s door Facebook om kunstmatige intelligentie te trainen, roept privacyproblemen op. De socialemediagigant maakte onlangs bekend software te hebben gebouwd die kan leren van waar hij naar kijkt. Het programma leerde afbeeldingen herkennen door meer dan 1 miljard openbare foto’s te bekijken. Experts zeggen dat gebruikers zich ervan bewust moeten zijn dat Facebook hun foto’s gebruikt. “Het draait allemaal om het weten van toestemming”, zei James E. Lee, chief operating officer van het Identity Theft Resource Center, in een e-mailinterview. “In het privacybeleid van Instagram – dat de meeste mensen waarschijnlijk niet lezen – staat heel duidelijk dat het bedrijf zich het recht voorbehoudt om de foto’s die je plaatst voor onderzoek te gebruiken. Gebruikers kunnen gezichtsherkenning in- of uitschakelen in hun privacyinstellingen.”

Beter dan de rest

Facebook’s programma, bijgenaamd SEER voor SElf-supervised, versloeg andere kunstmatige intelligentie (AI) -modellen in een objectherkenningstest, beweerde het bedrijf. Het programma behaalde een “classificatienauwkeurigheidsscore” van 84,2% toen het een test doorstond die controleert of een AI-programma kan identificeren wat er op een afbeelding staat. “De prestaties van SEER tonen aan dat zelfgestuurd leren kan uitblinken in computervisietaken in de echte wereld”, zei het bedrijf in een blogpost. “Dit is een doorbraak die uiteindelijk de weg vrijmaakt voor flexibelere, nauwkeurigere en aanpasbare computervisiemodellen in de toekomst.” “Hoewel de algemene voorwaarden van Facebook hen in staat stellen om op een dergelijke manier gebruik te maken van gebruikersgegevens, zijn de meeste gebruikers zich er niet expliciet en actief van bewust dat hun gegevens voor dergelijke doeleinden worden gedolven.” Als het commercieel wordt gelanceerd, zou SEER helpen bij het identificeren van objecten – niet mensen – zonder te zijn geprogrammeerd om via een label te weten wat er op een foto staat, zei Lee. “Dat is een efficiëntere en snellere manier dan de huidige methode die enorme datasets vereist om een ​​object te matchen met zijn identiteit,” voegde hij eraan toe. “Er is altijd kans op misbruik, maar er zijn ook legitieme potentiële voordelen van dit soort technologie.” Het programma van Facebook zou het bedrijf kunnen helpen om inhoud die in strijd is met zijn beleid beter te controleren, bijvoorbeeld door ongewenste blootstelling aan obscene of grafische afbeeldingen te beperken, zei Aimee O’Driscoll, een beveiligingsonderzoeker bij privacysite Comparitech, in een e-mailinterview. Het kan ook worden gebruikt om automatisch afbeeldingen te beschrijven, waardoor de gebruikerservaringen voor mensen met een visuele beperking worden verbeterd.

U bent al akkoord gegaan met dit programma

Het privacybeleid van Instagram bevat een sectie die gebruikers laat weten dat informatie kan worden gebruikt voor onderzoek en ontwikkeling. “Het bedrijf gebruikt zijn schat aan gegevens voor een ander deel van zijn bedrijf, vergelijkbaar met de manier waarop het gebruikersgegevens gebruikt om zijn advertentieactiviteiten te voeden,” zei O’Driscoll. “Toch kunnen gebruikers zich nog steeds ongemakkelijk voelen bij het gebruik van hun afbeeldingen op deze manier.” Yashar Behzadi, de CEO van Synthese AI, een bedrijf dat kunstmatige intelligentie gebruikt voor computervisie, zei dat de nieuwste AI-ontwikkelingen van Facebook een “aanzienlijke verbetering” in computervisiecapaciteit vertegenwoordigen. “Gebruikers kunnen waarschijnlijk betere tagging van afbeeldingen en contextueel zoeken verwachten, terwijl adverteerders zullen profiteren van nauwkeurigere gebruikerstargeting”, voegde hij eraan toe. Maar de benadering van Facebook om miljarden Instagram-afbeeldingen te gebruiken, roept ernstige zorgen op over privacy en regelgeving, zei Behzadi.

Gezichtsherkenning scant een persoon van dichtbij maar ook meerdere mensen in een menigte.

“Hoewel de algemene voorwaarden van Facebook hen in staat stellen om gebruikersgegevens op een dergelijke manier te gebruiken, zijn de meeste gebruikers zich er niet expliciet en actief van bewust dat hun gegevens voor dergelijke doeleinden worden gedolven”, zei hij. “Wij vinden dat bedrijven directer en transparanter moeten zijn tegenover gebruikers, zodat ze volledige controle over hun gegevens hebben.” Veel andere bedrijven hebben kunstmatige intelligentie gebruikt om de inhoud van een afbeelding te identificeren, zei Bobby Gill, CEO van app-ontwikkelaar Blue Label Labs, in een e-mailinterview. “Het feit dat dit vrijwel zeker voor marketing zal worden gebruikt, is echter wat verontrustend is”, voegde hij eraan toe. Het nieuwe programma zou potentiële privacyproblemen kunnen veroorzaken, afhankelijk van hoe Facebook van plan is het systeem te gebruiken, zei Gill. “Deze gegevens zouden waarschijnlijk toegankelijk zijn voor technische marketeers die ze zouden gebruiken om bepaalde trends te identificeren op basis van verschillende elementen die in een afbeelding zijn geïdentificeerd”, zei hij. “Als je bijvoorbeeld informatie kunt halen uit afbeeldingen die mensen posten, voegt dit een andere dimensie toe aan associatieve systemen die over het algemeen gedrag gebruiken om individuen te profileren en te targeten. Je zou kunnen leren dat iedereen met, laten we zeggen, kikkers in 3-7% van hun foto’s zal hoogstwaarschijnlijk fitnessapparatuur voor thuis kopen.”