Skip to content

Waarom het claimen van uw auteursrecht op Pinterest belangrijk is

12 de juli de 2021
iPadhomefeed d0c9d92bce124ed5a580d5d47d77942f

Belangrijkste leerpunten

  • Pinterest lanceert een nieuw portaal voor makers om hun inhoud te claimen, en geeft hen meer controle over hoe deze op het platform wordt weergegeven.
  • Pinterest-gebruikers zouden het auteursrecht op hun originele afbeeldingen behouden en duplicaten zouden automatisch kunnen worden verwijderd.
  • Een marketingexpert van Pinterest zegt dat de verandering positief is voor videomakers.
Pinterest heeft het afgelopen jaar een enorme aanhang gekregen en het is gemakkelijk in te zien waarom. Als een soort digitaal prikbord stelt het platform u in staat om in korte tijd een indrukwekkende hoeveelheid interessante inhoud op maat van uw interesses te ontdekken en op te slaan. Maar hoewel Pinterest bekend staat als een behoorlijk positieve plek, heeft het één probleem: soms krijgen makers van inhoud niet de juiste eer voor hun werk. Om daar verandering in te brengen, lanceert Pinterest een nieuwe manier voor hen om meer controle te hebben over waar hun werk op het platform terechtkomt. “We hebben van makers gehoord dat ze meer controle willen over waar hun inhoud wordt weergegeven, inclusief de mogelijkheid om bestaande en toekomstige versies van hun inhoud te verwijderen, en we willen helpen die controle mogelijk te maken”, schreef Pinterest in een aankondiging op 19 april.

Pinterest-makers kunnen hun werk ‘claimen’

Pinterest zegt dat het met een groep makers heeft samengewerkt om deze nieuwe functie te lanceren, die het de Content Claiming Portal noemt. Om het te gebruiken, moet een maker die het auteursrecht op een werk heeft, een aanvraagprocedure doorlopen. Na goedkeuring kunnen Pinterest-gebruikers maximaal 50 afbeeldingen tegelijk claimen en beslissen hoe ze die afbeeldingen (of pins) op het platform willen weergeven. Gebruikers kunnen verzoeken om alle exemplaren van een werk van de site te blokkeren, wat Pinterest ertoe zal aanzetten alle overeenkomende afbeeldingen die het vindt te verwijderen. Leden van de portal kunnen ook verzoeken om afbeeldingen te beperken tot alleen pins die ze oorspronkelijk hebben opgeslagen, of pins die teruglinken naar websites die ze zelf kiezen.

Een close-up van Pinterest geopend op een laptop.

Toegang tot het portaal is momenteel alleen beperkt tot bepaalde makers van Pinterest-inhoud, maar het idee is om het voor meer mensen open te stellen. Daarnaast heeft Pinterest onlangs de Creator Code gelanceerd, die vereist dat gebruikers zich aan een reeks regels houden voordat ze Story Pins plaatsen die video mogelijk maken. Een van de vereisten is dat de inhoud feitelijk en inclusief is en anderen niet schaadt of beledigt.

Waarom deze verandering makers helpt

Sommigen die de app terloops gebruiken om ideeën te vinden, merken misschien niet veel verschil, maar mensen die hun brood verdienen met het promoten van hun inhoud op het platform, kunnen hiervan profiteren. Naarmate inhoud wordt gedeeld op Pinterest-borden van verschillende gebruikers, kunnen de originele links van een persoon en de daaropvolgende vermelding als de oorspronkelijke bron van afbeeldingen worden verwijderd – soms zelfs opzettelijk, vertelde Pinterest-marketingexpert Tori Tait aan Lifewire in een e-mail. Dit is belangrijk omdat makers van inhoud hun publiek vergroten naarmate mensen hun pins ontdekken op het platform dat teruglinkt naar hun eigen websites. Tait geeft het voorbeeld van een maker van inhoud die een recept voor een cocktail deelt, dat met alle informatie wordt teruggekoppeld naar hun website. Maar soms zetten mensen deze afbeeldingen opnieuw vast en verwijderen of wijzigen ze de link, waardoor de oorspronkelijke maker van de inhoud ervan profiteert. “Deze nieuwe functie zou, wanneer deze wordt uitgerold naar alle makers van inhoud,… die doodlopende pins die nergens toe leiden, verwijderen” “Naarmate Pinterest echter meer en meer een platform bleek te zijn dat aanzienlijk verkeer naar makers van inhoud stuurt’ en de websites van merken, werd het ook een plaats waar, bij gelegenheid, inbreuk op het auteursrecht plaatsvond door andere websites die een afbeelding van een maker van inhoud kapen in een poging om verkeer naar hun eigen online eigendommen om te leiden,” zei Tait. Zelfs vóór het Content Claiming Portal konden Pinterest-gebruikers inbreuk op het auteursrecht melden en verzoeken om de pin te verwijderen, maar Tait legde uit dat dit ertoe zou kunnen leiden dat afbeeldingen die correct zijn gekoppeld aan een website ook worden verwijderd. “Dit betekende dat we als maker van inhoud moesten kiezen tussen het verliezen van AL het verkeer of gewoon een oogje dichtknijpen voor die iteraties die onjuist waren gekoppeld,” zei Tait.

Inhoud op Pinterest ontdekken

Dus, zal dit de ervaring van het vinden van interessante dingen op Pinterest aanzienlijk veranderen? “We verwachten niet dat dit van invloed zal zijn op de ontdekkingservaring”, aldus een e-mail van Pinterest. “We hebben meer dan 300 miljard pins op Pinterest en zijn enthousiast over een aantal nieuwe initiatieven rond het creëren van native content op het platform, zodat we veel inspirerende content kunnen delen met Pinners.” Volgens Tait zou het de ervaring zelfs kunnen verbeteren door ervoor te zorgen dat afbeeldingen worden gekoppeld aan de originele inhoud. “Deze nieuwe functie, wanneer deze wordt uitgerold naar alle makers van inhoud, zou in wezen het ontdekkingsproces van de gemiddelde pinners aanzienlijk verbeteren, omdat het die doodlopende pins zou verwijderen die hen nergens toe leiden,” zei Tait.