Skip to content

Wat is asynchrone gameplay?

24 de juni de 2021
GettyImages 485208053 57c1a7893df78cc16e3a6249

Er zijn twee concurrerende definities van asynchrone gameplay:

Nintendo’s definitie

Asynchrone gameplay, zoals gedefinieerd door Nintendo, is multiplayer-gaming waarbij spelers hetzelfde spel heel anders ervaren. Het is een centraal kenmerk van het Wii U-systeem, waarbij één speler een Wii U-gamepad kan gebruiken terwijl hij met of tegen spelers speelt die de Wii-afstandsbediening gebruiken. Bijvoorbeeld in de minigame “Luigi’s Ghost Mansion” van Nintendo Land, is de speler die de gamepad gebruikt een geest die zowel zichzelf als de spelers kan zien op het touchscreen van de gamepad, terwijl de spelers met de Wii-afstandsbediening de locatie van de geest op het tv-scherm niet kunnen zien.
Deze stijl van asynchrone gameplay dateert van vóór de Wii U. De online pc-game voor meerdere spelers uit 2003 Savage: The Battle for Newerth vertrouwde ook op asynchroniciteit; spelers vormden twee legers, waarbij aan elke kant één speler de rol van commandant op zich nam en een strategiespel in vogelvlucht speelde, terwijl de rest soldaten waren die een actiespel speelden.

Een oudere definitie

De Nintendo-definitie gaat vooraf aan een radicaal andere definitie die verwijst naar games waarin spelers om de beurt spelen. Hoewel dit iets eenvoudigs kan zijn als een spelletje dammen, kan het ook een strategiespel zijn waarin elke speler een reeks zetten inlevert en er niets gebeurde totdat alle spelers hun spel hadden vergrendeld. In deze definitie betekent asynchroon gamen dat de ene speler aan het spel kan deelnemen, terwijl de andere het negeert om iets anders te doen totdat zijn beurt komt.

Voorbeelden van asynchrone gameplay

Opmerkelijke games met asynchrone gameplay zijn onder meer, Nintendo Land, Game & Wario, Rayman Legends, New Super Mario Bros. U, en Marioparty 10.

Uitspraak: een-sinc-roan-us

Ook gekend als: asymmetrische gameplay, asynchroon gamen, asynchrone gaming